nederlanders-bitcoin-btc-24-miljoen
Nieuws » Nederlanders betrokken bij diefstal van €24 miljoen aan Bitcoin (BTC)

Nederlanders betrokken bij diefstal van €24 miljoen aan Bitcoin (BTC)

Vijf mannen en één vrouw zijn eerder deze week opgepakt wegens een onderzoek naar €24 miljoen aan gestolen bitcoin (BTC). De arrestaties vonden plaats in Groot-Brittannië, Amsterdam en Rotterdam. Dat meldt Europol in een persbericht.

In totaal zijn er zes mensen tegelijk opgepakt. Volgens de NOS gaat het waarschijnlijk om twee Nederlanders.

Samenwerking

De Britse South West Regional Cyber Crime Unit (SW RCCU), Nederlandse politie en Europol werkte samen om de arrestaties en het onderzoek tot een goed einde te brengen. De criminelen bouwde bepaalde crypto websites na om zo de slachtoffers in de val te lokken. Om welk handelsplatform(en) het gaat is niet duidelijk.

De aanpak van de dieven is wel bekend. Ze bouwen een website na met een URL die net wat anders is dan het origineel. Een typfoutje is immers zo gemaakt. Wanneer je even snel bitcoinmagazine.nl intikt kan daar een foutje in zitten. Dat geldt ook voor de websites bij beurzen.

Gebruikers dachten gewoon in te loggen bij een cryptobeurs, terwijl in werkelijkheid hun accountgegevens werden gestolen. Zo konden de cybercriminelen minstens 4000 slachtoffers maken. Volgens Europol blijft het aantal groeien.

  bitcoin meester  

Onderzoek

De arrestaties vonden allemaal tegelijk plaats en er ging 14 maanden aan onderzoek aan vooraf. De Britse en Nederlandse autoriteiten hielden meetings op het hoofdkwartier van Europol om hun plannen uit te stippelen.

Overheden zitten niet stil

Europol en de Nederlandse autoriteiten werken wel vaker samen. In mei rolde de FIOD en Europol samen een bitcoin mixer op. Bestmixer werd gebruikt voor het witwassen van geld. Met een mixer kun je jouw bitcoin ‘schoonmaken’.

Dat hoeft overigens niet wat negatiefs te zijn. Privacy is nog steeds een recht, dus het is niet verboden om jouw net gekochte bitcoin anoniem(er) te maken. Toch zijn veiligheidsdiensten bezig met het sluiten van dit soort ondernemingen.

Een ander leuk weetje: Europol heeft intern een simulatiegame gelanceerd om opsporingsambtenaren te trainen in het ontdekken van criminaliteit in de wereld van bitcoin en andere cryptomunten.

Nieuw Bitcoin Journaal over: Bitcoin, het Lightning Network en de maatregelen van De Nederlandse Bank

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Dan Hedl (Kraken): ‘Handelsvolume Bitcoin(dot)com lager dan gerapporteerd’

Robin Heester

Bitcoin (BTC) transacties voor meer dan 50% vanaf SegWit-adressen

Robin Heester

Analyse: weet de bitcoin (BTC) koers uit te breken naar $10.700?

Redactie

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder