Beginnen met Bitcoin: Top 5 tips om te starten met crypto

Ben je nieuw in de wereld van Bitcoin? Welkom! Een rookie op het gebied van blockchain? Gegroet! Bij BitcoinMagazine NL houden we je dagelijks op de hoogte van alles nieuwtjes en ontwikkelingen in deze prachtige industrie. In dit artikel zetten we vijf tips op een rijtje die je kunnen helpen om je beter thuis te gaan voelen in deze nieuwe wereld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1) Lees Crypto 101’s en 100’s

Het is goed mogelijk dat je door vrienden, collega’s of kennissen wat cryptomunten aangesmeerd hebt gekregen. “Het schijnt immers de toekomst te zijn”, hoor je dan. Je weet zelf echter nog niet precies op welke manier dit de wereld gaat veranderen. Of wellicht heb je het in het NOS-journaal gehoord of op nu.nl gelezen. Maar wat is het nu eigenlijk? En wat zijn de verschillen tussen Bitcoin en al de andere munten?

Het begint allemaal bij kennis. Daarom hebben we voor jou een overzicht gemaakt met alle informatie die je moet weten. Dit is de Crypto 101 gids en hier kun je tientallen artikelen lezen over de verschillende cryptovaluta en blockchainprojecten.

Het begint bij de basiskennis: cryptocurrencies, Bitcoin, Ethereum, coins en tokens.

Er is ook het een en ander te lezen over de architectuur van de blockchain. Hoe werkt het en wat betekenen al die moeilijke termen?

Zomaar enkele voorbeelden van artikelen die je een wegwijs kunnen geven in de gigantisch snel ontwikkelende wereld. Achter deze ontwikkelingen zitten een aantal slimme koppen die dit bedenken en uitwerken. Deze Cryptobrains introduceren we in de Crypto 100. Wie was Satoshi Nakamoto en wat weten we over hem? Wat is de achtergrond achter CZ, de man van cryptobeurs Binance? Andreas, Antonopoulos, wie is hij eigenlijk en wat betekent hij voor de crypto-community?

2) DYOR: Doe je eigen onderzoek

Met al deze kennis in je rugzakje ben je al een mooi stuk op weg. Maar kun je nu zomaar elke coin kopen en hier winst mee maken? Theoretisch gezien wel, maar nu ligt ook gelijk het gevaar op de loer. Er zijn duizenden cryptomunten en heel veel hiervan hebben nauwelijks potentie.

Hoe vind je de munten waar je veel winst mee kunt behalen? Het antwoord: DYOR! Do Your Own Research. Dit is de enige manier om alles voor jezelf op een rijtje te krijgen. Het is een mooi verlengstuk van de Crypto 101 en 100.

Als je de jargon een beetje in je hebt opgenomen, kun je beginnen aan het onderzoeken van de verschillen tussen de blockchains. Vergelijk consensus mechanismen en vorm hier een visie over. Proof of Work, Proof of Stake of toch Proof of Authority? Ga je voor de privacy coins zoals Monero of Zcash of kies je liever protocol layers die als pijplijn voor de nieuwe industrieën gebruikt gaan worden?

Er zijn verschillende websites die je helpen om al de projecten te onderzoeken. Elk project heeft een whitepaper gepubliceerd waarin ze uitleggen waar het voor staat. Er zijn ook verschillende website’s die uitleg geven over al de verschillende munten. Maar hou voorop: vel je eigen oordeel, doe je eigen onderzoek. Ook deze artikelen kunnen bevooroordeeld zijn.

Neem een kijkje op BlockchainStories. Hier is de basis van altcoins zoals EOS, BNB, Cardano en Tron op een korte en makkelijke manier uitgelegd.

Welke coins zijn er? Bitcoin, Ether en altcoins

3) Join Telegram kanalen

Terwijl je bezig met het onderzoek zul je ongetwijfeld veel vragen krijgen. Maar waar kun je deze stellen? Er is geen Bitcoin-helpdesk die jou kan helpen. Maar er zijn wel tal van plekken op het internet waar je terecht kunt. Kom bijvoorbeeld eens langs op Telegram!

Op Telegram zijn er enorm veel chats waarin honderden cryptoliefhebbers elkaar op de hoogte houden van alle nieuwtjes en ontwikkelingen. Het is een mix van ervaren traders en nieuwkomers. Het mooie van deze chats is dat iedereen gelijk is en dat iedereen zijn of haar mening kan geven of vragen. Neem ook een kijkje in het Telegram kanaal van BitcoinMagazine en volg onze socials:

Voor cryptofans is Telegram dé place to be. Als je nog geen account hebt is het zeer aan te raden om die zo snel mogelijk aan te maken. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Klik hier om Telegram te downloaden en met ons mee te praten over jouw cryptomunten!

4) Trek je eigen plan in de wereld van bitcoin

Hier komt ook gelijk een gevaar om de hoek kijken. Iedereen heeft z’n eigen favoriete muntjes en wil deze graag aan jouw verkopen als dé nieuwe Apple of hét nieuwe Google. Pas op voor profiteurs of shillers die zonder nadere bedoeling om jou te helpen van alles willen aansmeren. Trek je eigen plan en vorm een eigen visie over de toekomst van de markt.

Pas ook op voor ponzi-schemes en pump en dumpgroepen. Het lijkt vaak heel rooskleurig, maar zodra je dingen als ‘gegarandeerde winst’ ziet staan, moet je gelijk argwaan krijgen. Bedenk zelf hoe jij met je munten wilt omgaan. Kies jij voor lange termijn investeringen of hop je van coin naar coin om de snelle profits te pakken? Kies je voor handelen gebaseerd op fundamentele of technische analyse? Zoek je de hype op of kies je voor projecten die in de luwte aan het bouwen zijn?

5) Investeer geld dat je kunt missen

Het is eindelijk zo ver: je denkt dat je alles weet en dus kun je beginnen met handelen. Je hebt een strategie bedacht om je portfolio te diversifiëren en zo de risico’s te spreiden. Maar…, daarmee heb je de gulden snede nog lang niet gevonden. Als beginner trap je snel in trucjes van de ‘grote jongens’ en kun je snel last krijgen van ‘emotioneel handelen’. Daarom regel 1: investeer alleen met geld dat je kunt missen.

https://bitcoinmagazine.nl/2019/07/bitcoin-crypto-handelen/

Uiteindelijk komt het ook neer op ervaring en het verbreden van je kennis. Een ding is zeker: je raakt nooit uitgeleerd en nooit uitgehandeld. Zoek een goede balans in tijd, geld en energie dat je in deze snelgroeiende wereld wilt steken en zorg dat je altijd weet waar je mee bezig bent. Want niets is vervelender dan de boot te moeten missen door ongeduld of onwetendheid.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscryptoTIPS