Ethereum steeds kwetsbaarder voor aanvallen, Bitcoin steeds veiliger

Proof of Work, Proof of Stake, Proof of Importance; het zijn allemaal verschillende mechanismen om een consensus in een gedistribueerd netwerk te onderhouden. De een is gebaseerd op een socialistische achtergrond, de andere heeft een meer kapitalistisch motief. Maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: het beveiligen van de (data op) de blockchain. Hoe staat het er eigenlijk voor met de primaire munten zoals Bitcoin en Ethereum?

Hashrate als indicator

Voor Proof of Work (PoW), het mechanisme van bijvoorbeeld bitcoin, is de hashrate een van de indicatoren die aangeeft hoe gezond het netwerk is. Hoe hoger deze rate, hoe moeilijker het is om een 51% aanval uit te voeren. Indirect geldt ook: hoe hoger de hashrate, hoe sterker de community achter deze blockchain.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mocht je niet bekend zijn met 51% aanvallen, lees dan de uitleg op onze Crypto 101.

Andreas Antonopoulos legt in dit korte videootje (van slechts twee minuten) uit in welk perspectief we deze aanvallen moeten zien. Financieel gezien is het namelijk niet per definitie interessant om zo'n aanval te doen.

De groei in hashrate gaat de community van ethereum de laatste maanden een beetje voorbij. De hashrate van ethereum is op dit moment 42% lager vergeleken met het hoogtepunt van augustus 2018. Deze informatie is uit te lezen van etherscan.io.

Ethereum steeds kwetsbaarder voor aanvallen, Bitcoin steeds veiliger

Vergeleken met bitcoin is dit op z'n zachtst gezegd teleurstellend te noemen. Even in perspectief: sinds de zomer van 2018 is de rate van bitcoin maar liefst met 22% gegroeid!

Bitcoin versus altcoin

Het verschil tussen de twee grootste cryptomunten is hiermee ook erg gelijk duidelijk. Waar beide munten de afgelopen jaren tegelijk en naast elkaar de weg naar boven zochten, is het op dit moment niet meer het geval. En het gaat niet alleen om de prijs die je voor de munt betaalt of de dominantie van de munt in de totale markt. Het is typerend dat er ook op het gebied van veiligheid kloof te komen tussen Bitcoin en de altcoins lijkt te komen.

Is deze schifting oorzaak van een markt die meer volwassen wordt? De investeerders hebben ruim de tijd gehad om alle projecten te beoordelen en te bekijken welke projecten toekomst hebben. Het rendement dat te halen is in de cryptomarkt versplinterd en de records van 2017 worden op allerlei vlakken steeds moeilijker gebroken. Op dit moment zijn Bitcoin en Litecoin de enige twee grotere PoW coins die nieuwe records hebben behaald in 2019.

Kosten van een aanval

Bitcoin Cash, Bitcoin SV en dus ook Ethereum liggen ver achter. Het lijkt dan misschien op het eerste oog maar een groot probleem, maar dit zorgt er wel voor dat deze chains een grotere kans hebben om onder vuur te komen te liggen van personen met verkeerde bedoelingen. Het kost zo'n $780.000 om één uurtje een 51% aanval op Bitcoin te doen. Voor Ethereum kun je ditzelfde doen met zo'n $117.000. Bitcoin SV is nog eenvoudiger plat te leggen: een 51% aanval kost op het moment van schrijven slechts $12.500.

Voor een hobbyist is dit natuurlijk een gigantisch bedrag. Maar voor grote bedrijven of instanties is deze barrière natuurlijk een stuk lager. Mochten deze munten de komende jaren nog mee willen blijven doen, dan zal er toch een verbeterslag gemaakt moeten worden om het netwerk te kunnen verdedigen tegen de grote jongens.

Ethereum switcht, andere altcoins komen met 'oplossingen'

Het mag inmiddels ook algemeen bekend zijn dat Ethereum werkt naar een 'oplossing' (voor een veel breder probleem) door naar Proof of Stake te switchen. Naar verwachting is deze update in januari 2020 doorgevoerd. De update 2.0 moet leiden tot een veiliger, schaalbaarder en decentraler netwerk. Over dat laatste aspect zijn de meningen verdeeld. Menigeen vindt een Proof-of-Work (PoW) netwerk decentraler.

https://bitcoinmagazine.nl/2019/06/ethereum-eth-pos-upgrade-2020/

Concurrentie op Proof of Work lijkt kansloos zolang bitcoin aan het roer staat. Zolang bitcoin het grootst blijft, zijn andere netwerken altijd interessanter om aan te vallen. haal als altcoin de grootmoeder aller coins maar eens in...

Aan de andere kant werken verschillende blockchains aan oplossingen voor dit probleem. Zo heeft Dash met InstantSend en Chainlocks het netwerk 'bijna immuum' gemaakt voor deze aanvallen. Electroneum heeft hier ook stappen in gezet met de 'moderated blockchain'. Ook Bitcoin Gold zegt zich te hebben gewapend tegen soorgelijke problemen. Maar zijn dit mooie praatjes, of gaan er zich in de toekomst toch problemen opdoen?

Benieuwd hoe deze getallen worden berekend? Neem een kijkje op Crypto51. Hier kun je ook zien hoe het er met andere munten voor staat op het gebied van 51% aanvallen.

Bron: Longhash

    Door: Arend Hubach

    Arend is al jaren een autoriteit in de bitcoin space en heeft kennis van zaken in onderwerpen die variëren van technische ontwikkelingen, de adoptie van bitcoin als betaalmiddel in de hele wereld, nieuwe regulering en verwante onderwerpen.