libra blockchain rusland cryptomunt verbod regelgeving

‘Rusland gaat cryptomunt Libra van Facebook níet verbieden’

Het Russische ministerie van Financiën gaat geen aparte wet – en regelgeving optuigen voor de cryptomunt Libra van Facebook. Dat verklaart minister Alexei Moisseev aan persbureau Interfax. Hij verzekert: ‘We gaan niets verbieden’.

bitcoin meester

‘Géén verbod op Libra cryptomunt’

Rusland gaat Libra van initiatiefnemer Facebook gelijk beoordelen als elke andere cryptomunt, zo laat de minister doorschemeren. Maar geen enkele cryptomunt gaat een legale status krijgen. Moisseev zegt: ‘De roebel is onze nationale munt en dat is ons betaalmiddel in dit land’.

Voor de Russische overheid hebben cryptomunten dezelfde status als buitenlandse valuta. ‘Iedereen mag het kopen, verkopen, bezitten, maar je mag er niet mee betalen voor producten of diensten.

Hij hamert erop dat er een gereguleerde markt moet ontstaan. Betalen met cryptovaluta is echter niet aan de orde.

Facebook is niet het dominante sociale mediaplatform in Rusland (marktleider is VK.com, gevolgd door OK.ru, redactie). Niettemin heeft de techgigang een aandeel van 39% in het negende land qua inwoners.

ICO’s

Rusland komt binnenkort ook met nieuwe regelgeving voor zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO’s).

Ook bereidt het land regelgeving voor om de handel in cryptovaluta te gaan faciliteren, zo meldden we vorige week.

Het Russische Parlement (Doema) gaat een aantal voorstellen met betrekking tot cryptovaluta ‘de komende weken behandelen’. Het is vooralsnog onduidelijk of ook (Nederlandse) de Russische markt mogen betreden.

Het wetsvoorstel heet “On Digital Financial Assets” (DFA) en gaat waarschijnlijk onder de wet vallen die ook crowdfunding reguleert.

Facebook Libra

Met de Libra blockchain en een eigen Calibra wallet, geïntegreerd in zowel WhatsApp als Facebook Messenger, zet Facebook stap in de blockchain arena.

Er is dus straks geen bank app (of Tikkie) meer nodig als je een betaling wil doen via WhatsApp.

Dat leidt tot weerstand bij zowel overheden als centrale banken. Recentelijk sprak de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) zich uit over de nieuwe cryptomunt.

De financiële services die het consortium achter de Libra Blockchain kunnen aanbieden zijn volgens een rapport van BIB ‘een gevaar voor banken’.

 

Mis niks meer!
Invalid email address