bitcoin BTC lightning network LN apps appstore

‘Niet bitcoin maar Liquid is bedoeld als betalingslaag voor BTC’, aldus Samson Mow

De SCO van Blockstream, Samson Mow, sprak op de Upbit Developer Conference over Bitcoin. En dan meer specifiek over Liquid en het Lightning Netwerk óp Liquid.

Bitcoin en de techniek erachter

Hij begon zijn praatje met de verbeteringen die er voor Bitcoin aan zitten te komen wat betreft de schaalbaarheidsproblemen. Als eerste noemde hij de Schnorr signatures. Deze moet het Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA) gaan vervangen.

Dit nieuwe type digitale handtekening verbetert de privacy en het benut de ruimte in de blocken ook beter. Hij noemde ook Taproot en Graftroot, waarmee je complexe(re) smart contracts op Bitcoin kunt maken.

Tot slot noemde hij de Scriptless Scripts waarmee cross-chain atomic swaps kunnen worden uitgevoerd. De meest interessante opmerking over Bitcoin ging echter niet over al deze technische slimmigheidjes:

Bitcoin is niet een betalingslaag maar een settlement laag. Het Lightning Network maakt het mogelijk dat Bitcoin gebruikt kan worden voor betalingen. Blockstream heeft een van de bekendste lightning implementaties ontwikkeld, de C-Lightning, en we zien sinds 2018 een parabolische groei.”

Samson Mow

Verbeteringen van Blockstream

Verder lichtte Mow enkele andere verbeteringen uit waar bij Blockstream aan gewerkt wordt. Hierbij heeft hij het over verbeteringen voor het Lightning Netwerk (LN) zoals ‘external funding, ‘dual funded channels’ en enkele verbeteringen voor privacy en plugins. De mogelijkheden met de c-lightning nodes moeten dan breder getrokken worden naar elk type populaire codeertaal.

Uiteraard ging hij ook verder in op Liquid, een product van Blockstream.

“Als het bitcoin netwerk verstopt raakt, wordt het trager. Liquid is een aparte chain voor enkel financiële transacties. Het helpt de mainchain om schaalbaar te zijn. We kunnen een een ‘full settlement’ hebben binnen tweeënhalve minuut. Elke transactie is betrouwbaar en je kunt je eigen activa uitbrengen op de sidechain, zoals stablecoins.

Samso Mow

Liquid en Bitcoin

Met de implementatie van Liquid, kunnen exchanges direct al deze soorten activa aan haar klanten aanbieden. Vorige maand maakte de Canadese cryptobeurs Bull Bitcoin al bekend dat het zich in 2020 bezig gaat houden met deze implementatie.

Liquid heeft deze eigenschappen omdat het op twee manieren vast zit aan de main chain van bitcoin. Voor een peg van bitcoin naar Liquid heb je 102 bevestigingen nodig. De weg terug kost echter maar twee bevestigingen. De veiligheid van het netwerk over de Bitcoin blijft tegelijkertijd op deze manier door de miners gewoon gewaarborgd.

Mow legde ook uit waarom Tether is begonnen met het uitgeven van USDT op Liquid. Het biedt namelijk enkele features op het gebied van de de betrouwbaarheid van de transacties. Daarin is het namelijk heel compleet anders dan de ERC-20 USDT token.

“Op protocollen zoals Ethereum maak je tokens met behulp van complexe JavaScript-achtige smart contracts, die op allerlei manieren aangevallen kunnen worden. In Liquid zit iedere activa native in de blockchain vast. Dit betekent dat een stablecoin op het netwerk op dezelfde manier is ‘beveiligd’ als Bitcoin.”

Samson Mow

Als laatste lichtte hij het Miniscript toe. Dit is een script dat overzichtelijker is dan het Bitcoin Script. Het is ook minder kwetsbaar voor bugs. Het is nog maar een maand geleden dat ontwikkelaar Pieter Wuille dit presenteerde.

Volgens Mow is het Lightning Network nu functioneel op Liquid, wat betekent dat men een Lightning-netwerk kan hebben bovenop een Liquid-activa (zoals Tether). Hierdoor zet Blockstream Liquid in de markt als een ‘laag 1,5’, in plaats van second layer solution.

Bron: AMBCrypto

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!