Deze regels gaat de overheid per 2020 opleggen aan cryptobedrijven

1306 totale weergaven
|

Aanbieders van cryptodiensten vallen vanaf volgend jaar onder meldingsplichtige instellingen in de zin van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Wat houden de regels nog een keer in? Jurist Clint Cabell geeft uitleg.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Regels voor Nederlandse cryptobedrijven

Deze toevoeging is in eerste instantie aangekondigd in de vorm van een vergunningstelsel. Vorige maand is echter bekend gemaakt om deze te vervangen door een registratieplicht.

De Nederlandsche Bank (DNB) roept aanbieders van cryptodiensten op zich te melden zodat de DNB deze bedrijven makkelijker kan bereiken.

Ook wil de centrale bank een inventarisatie maken van de omvang van de instellingen die hiermee onder toezicht komen te staan.

Deze melding is niet hetzelfde als de registratieplicht.

De registratieplicht houdt in dat aanbieders zich dienen te registreren bij de DNB op het moment dat de wet in werking treedt.

Vanaf dat moment dienen deze instellingen te voldoen aan de eisen van de Wwft.

Naar verwachting treedt de wet in op 10 januari 2020. De Tweede Kamer moet nog over het wetsvoorstel stemmen aankomende december.

Lees ook – DNB: ‘Cryptobedrijven buiten EU lopen tegen verbod aan’

Om welke eisen gaat het?

Welke eisen stelt de overheid? We noemen de belangrijkste voorwaarden om voor registratie in aanmerking te komen:

Om welke regels gaat het?

Het gaat voornamelijk om de regels uit de Wwft en de Sanctiewet. Bij de Wwft gaat het om de volgende regels:

De sanctiewetgeving stelt wettelijke eisen aan financiële instellingen om hun integriteit te waarborgen en zo ongewenste handel, witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden.

Nederland geeft uitvoering aan sanctiewetgeving op nationaal niveau en op internationale sanctieregimes, zoals die van de Verenigde Naties en de Europese Unie.

De Sanctiewet stelt dat: instellingen moeten hun relaties identificeren en passend actie ondernemen als deze relaties op een sanctielijst voorkomen.

Het vormen van een accuraat klantbeeld is essentieel bij het inschatten van de risico’s op witwassen en terrorismefinanciering in het kader van de wetgeving.

Bij wallet adressen van virtuele valuta is er geen IBAN en de naam van de wederpartij is nooit zichtbaar. Dit waarborgt pseudo-anonimiteit, maar dat maakt het ook moeilijk om deze wetgeving na te leven.

Seminar van de DNB

De DNB nodigt bestuurders en (compliance) medewerkers van cryptodiensten uit voor een seminar (PDF) op 8 november.

Dit seminar zal gaan over al het voorgaande en meer. Aanmelden kan via het aanmeldformulier onderaan deze pagina van de DNB.

Over Crypto Compendium

Clint Cabell (Linkedin) is als cryptojurist gevestigd in Rotterdam en oprichter van Crypto Compendium.

Als u meer wilt weten over de vergunningseisen, de vergunningsaanvraag of een andere vragen heeft over de Wwft-wijziging neem dan contact op met Crypto Compendium.

Wij hebben tools ontwikkeld waarmee u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op het aanstaande vergunningstelsel.

Eerdere bijdragen van Clint (selectie):

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL verstrekt geen financieel of fiscaal-juridisch advies. De bovenstaande informatie heeft enkel educatieve doeleinden.

Lees meer over:
AMLD5cryptobedrijvenDNB