bitcoin ethereum politie

Nieuw-Zeelandse politie neemt $4.3 miljoen aan Bitcoin en andere cryptovaluta in beslag

Een man die verdacht wordt van online piraterij heeft bijna $4,3 miljoen aan cryptovaluta af moeten staan. Het geld is beslag genomen door de autoriteiten uit Nieuw-Zeeland. De politie heeft ook nog eens $700.000 aan banktegoeden van de man afgenomen.

De Criminal Proceeds Recovery act zorgt er voor dat de man zijn criminele opbrengsten moet vorderen. Het is veruit de grootste inbeslagname van cryptovaluta ooit in Nieuw-Zeeland.

Bitcoin en cryptocurrencies

Volgens een rapport van lokale nieuwszender ‘NZ Herald’ heeft de politie ongeveer $5 miljoen aan cryptocurrencies en bankdeposito’s van Jaron David McIvor in beslag genomen. Reden hiertoe was een Amerikaans onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van McIvor bij een online piraterij.

Betalingsverwerker PayPal markeerde een aantal transacties als zijnde verdacht. Zij klopten aan bij de IRS, de Internal Revenue Service. Dit is de Amerikaanse belastingdienst. Zij koppelden deze betalingen aan McIvor en dus speelden zij hun bevindingen door aan de Asset Recovery Unit van Nieuw-Zeeland.

De politie gelooft dat er ongeveer $1,28 miljoen is binnengeharkt met een illegale streamingwebsite. De verdachte heeft naar verluid geld op bankrekeningen ontvangen via reguliere bankbetalingen, PayPal en Stripe.

Omdat de fondsen werden verkregen uit een criminele activiteiten, vertelt Keith Kay, het hoofd van de Waikato Asset Recovery Unit, dat McIvor zich schuldig maakte aan het witwassen van geld. Hij bracht het geld namelijk onder in  Nieuw-Zeeland.

Volgens de Criminal Proceeds Recovery Act zijn er “gegronde redenen” dat de persoon heeft geprofiteerd van “aanzienlijke criminele activiteiten”.  Hierom mochten de activa van de man bevroren worden.

Het is niet bekend om welke cryptomunten het gaat. Is het is aannemelijk dat de man Bitcoin had of enkele privacy munten zoals Monero of Zcash.

Andere verdachten

De rechercheur voegde eraan toe dat zij nog bezig zijn met een onderzoek naar andere personen achter deze website. Hij noemde verdachten in de VS, Canada en Vietnam.

De inbeslagname van cryptovaluta gebeurt wel vaker in Nieuw-Zeeland. Het rapport vermeldt een soortgelijke situatie van een drugsdealer die ook illegaal verkregen geld moest afstaan aan de autoriteiten.

Vorige maand maakten de buren van de Kiwi’s bekend dat ze door dit soort acties flink hebben kunnen cashen. Ze maakten 2000% winst omdat ze cryptovaluta in bezit hadden en ze niet wisten dat het zo erg in waarde steeg.

In Nieuw Zeeland is het overigens legaal om je BTC op je loonstrookje te zetten. Zolang het aan bepaalde voorwaarden voldoet, is dit geen enkel probleem.

Bron: NewsBTC

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!