Bitcoin in oktober: Bitcoin 11 jaar, Libra valt uit elkaar en Hong Kong aan de BTC

December loopt op zijn einde en 2020 staat voor de deur. Tijd voor de traditionele terugblik op het jaar 2019. Wat waren de grootste nieuwtjes in het afgelopen jaar? In een reeks van maandoverzichten schrijven wij jou weer helemaal bij van alles dat Bitcoin (BTC) het afgelopen jaar heeft meegemaakt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Bitcoin prijs

September eindigde met een prijs van $8.300. Vlak voor het einde van de maand oktober kreeg Bitcoin ineens een opleving. De koers eindigde daardoor ~10% hoger op $9.150.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in oktober: Bitcoin 11 jaar, Libra valt uit elkaar en Hong Kong aan de BTC

Heb je het nieuws van de eerdere maanden gemist? Lees ze snel terug:

1 oktober: bitcoin fraude in Nederland

Op 1 oktober zond de NPO een programma uit waarin Bitcoin centraal stond. In Opgelicht?! werden oplichters en fraudeurs aangekaart die Bitcoin gebruiken als middel om burgers af te zetten door middel van neppe advertenties.

Tot augustus van dit jaar zijn er 244 meldingen binnengekomen van mensen die daadwerkelijk geld zijn kwijtgeraakt.

In totaal is er in de eerste acht maanden van het jaar 1,7 miljoen euro ‘verloren’ door deze praktijken. Althans, dat is het bedrag dat bij de helpdesk is binnengekomen. In praktijk kan dit getal dus nog vele malen hoger liggen.

2 oktober: SEC zet zich schrap

Nebulous, het bedrijf achter het Sia netwerk en Sia cryptomunt, trof in oktober een schikking met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wegens de verkoop van tokens.

Dat kondigde het bedrijf uit Boston aan in een blogpost, zonder te verklaren schuldig te zijn. De boete bedroeg in totaal ca. $224.000, terwijl in 2014 voor $120.000 bij beleggers is opgehaald.

Eerder moesten ook Block.One (van EOS), Kin en Veritaseum het ontgelden. Het bedrijf achter de EOSIO blockchain en EOS cryptomunt moest $24 miljoen aftikken, terwijl het $4,1 miljard op wist te halen.

3 oktober: Duitse bank volgt PlanB

Het artikel van PlanB is al in diverse talen vertaald en het model is ook doordrongen tot een aantal bankiers uit Beieren, de rijkste deelstaat van Duitsland.

De bank BayernLB, voor driekwart in handen van de staat Beieren, voorspelde in een trendrapport (PDF) dat bitcoin ‘uiteindelijk’ een prijs van $90.000 per stuk gaat bereiken.

De bankiers vertaalden schaarste als ‘hardheid’. Hoe schaarser een asset, hoe ‘harder’ een asset en hoe waardevoller een asset.

7 oktober: Bitcoin in Hong Kong

Het is een link die het afgelopen jaar veel is gemaakt: Bitcoin en Hong Kong. Wegens de voortdurende protesten en de dreiging van de financiële vrijheid, is Bitcoin populair geworden in de autonome regio.

LocalBitcoins, een marktplaats voor bitcoin uitwisselingen, bereikte een nieuw volumerecord. In een week tijd ging er zo’n $13 miljoen aan lokale valuta over de virtuele toonbank ging.

Burgers haalden ook al hun geld van hun bankrekening af omdat er angst was er een noodwet in werking gezet zou gaan worden. Hiermee zouden de bankrekening van een Hongkongse burger bevroren kunnen worden. Dit heet de zogenoemde Emergency Regulations Ordinance (ERO). Bitcoin fixes this!

13 oktober: DNB dekt zich in

De DNB kwam in oktober ook met nieuws dat voor veel opschudding zorgde. Ze verplaatsten namelijk hun goud voorraad. Dat op zichzelf is geen groot nieuws, maar de centrale bank gaat ook de voorraad van goud verder uitbreiden. Het is volgens het persbericht van de DNB namelijk nodig als hedge tegen het huidige systeem.

Mocht het hele systeem instorten dan ”biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.” Dat is al eeuwen lang het nut van goud, het is namelijk waardevast gebleken over een lange periode.

Ziet de DNB ’the Big Reset’ ook al voor de deur staan? Is de economie dermate kapot dat er vraag is naar waardevast geld? Bitcoin fixes this, again.

13 oktober: Libra in de problemen

Halverwege oktober werd ook duidelijk dat er een hand vol partijen uit het Libra project stapten. Onder andere PayPal, Mastercard, VISA en Stripe besloten niet verder te willen werken aan de digitale munt.

Bitcoin in oktober: Bitcoin 11 jaar, Libra valt uit elkaar en Hong Kong aan de BTC

Op 15 oktober tekenden de resterende partijen een overeenkomst. Daarmee zijn ze officieel toegetreden tot de Libra Association.

Onder de 21 ondertekenaars zijn namen als Coinbase, Xapo, Andreessen Horowitz, Vodafone, Farfetch, Uber, Lyft, Spotify en PayU.

29 oktober: Bitfinex ondersteunt SegWit

Cryptobeurs Bitfinex ondersteunt sinds eind oktober opnames van bitcoin (BTC) met een ‘native’ SegWit adres (bech32). Dit betreft adressen die starten met het kenmerk ‘b1’. Dat meldde de crypto exchange in een persbericht.

Voor gebruikers moet het goedkoper zijn om bitcoin op te nemen, aldus Bitfinex. Door de bech32 adres als standaard te nemen, vervalt de mogelijkheid voor gebruikers om ‘gemixte, cross-chain adressen te gebruiken’.

29 oktober: problemen bij Bitmain

Bitmain, producent van bitcoin mining apparatuur, stuurde eind oktober een belangrijke aandeelhouder weg bij het bedrijf. Jihan Wu liet aan Coindesk weten dat de mede-oprichter Micree Ketuan Zhan het bedrijf heeft moeten verlaten.

En dit was niet omdat hij ergens anders een leuke uitdaging had gevonden, maar deze beslissing is genomen uit noodzaak. Opvallend: Zhan was de grootste aandeelhouder van Bitmain, met maar liefst 60%.

Wu en Zhan traden in januari dit jaar al terug als CEO. Zhan was het technisch brein van de twee met verstand van mining chips. Ze bleven wel betrokken bij de besluitvorming van het bedrijf, maar daar komt voor Zhan nu dus een einde aan.

Maar waarom gebeurt dit eigenlijk allemaal? Jihan Wu laat aan zijn medewerkers weten dat dit een noodzakelijke stap is om ‘het bedrijf te redden van de ondergang’.

31 oktober: 11 jaar Bitcoin

Op 31 oktober exact 11 jaar geleden publiceerde Satoshi Nakamoto zijn visie over revolutionair monetair geld in de welbekende whitepaper.

Hij bracht verschillende (deels al bestaande technieken) bij elkaar in één digitaal netwerk. Blockchain, Proof-of-Work en de Distributed Ledger Technologie: het zijn stukjes technologie dat Bitcoin maakt wat het is.

Inmiddels is er voor $1 miljard aan transactiekosten verstuurd met het decentrale netwerk. Een mooi nieuwtje om het maandoverzicht mee af te sluiten. Kom ook eens gezellig langs in onze Telegram chat en tel mee af naar het nieuwe bitcoinjaar!