Dit beleggingsfonds mag van SEC $25 miljoen aan bitcoin futures inslaan

Een investeringsfonds uit New York heeft goedkeuring gekregen van de Securities and Exchange Commission (SEC) om miljoenen te gaan stoppen in bitcoin futures.

Qua potentieel handelsvolume is de impact van dit fonds op de totale futuresmarkt klein. Toch krijgen institutionele investeerders een extra optie om exposure in de cryptomarkt te verkrijgen zonder direct geld te steken in een volatiele bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (futures) fonds

Het gaat om een SEC aanvraag van de New York Digital Investment Group (NYDIG) die een fonds met de naam NYDIG Bitcoin Strategy Fund naar de markt brengt, zo meldt Coindesk.

Hoe werkt het? NYDIG wil voor haar investeringsfonds 25 miljoen dollar ophalen bij hedge – en pensioenfondsen in ruil voor een aandeel.

Met dat geld wil NYDIG bitcoin futures gaan kopen, waarvan de uitkering in cash (dollars) is. Men gaat in tegenstelling tot een actief beleggingsfonds dus géén liquide assets (bitcoin e.a.) kopen op een beurs, maar koopt een afgeleid product (future).

Inleggers krijgen in ruil voor hun investering een aandeel in het fonds, vergelijkbaar hoe Grayscale Bitcoin Trust te werk gaat.

Vorig jaar wist deze assetmanager alle benodigde licenties (BitLicense, trustlicentie) bij de New York Department of Financial Services te bemachtigen om dit fonds te starten.

Bitcoin kopen? Ga hiervoor naar de Bitvavo exchange!

CME

Momenteel kan er alleen bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) ‘cash settled’ futures gekocht worden. Vanaf 9 december komt echter ook Bakkt met een vergelijkbaar product op de markt via ICE Singapore.

Wat kun je voor 25 miljoen in cash op de futuresmarkt kopen?

Uit onderzoek van Skew Markets blijkt dat het gemiddelde dagvolume bij CME op $289 miljoen ligt in 2019.

Dit beleggingsfonds mag van SEC $25 miljoen aan bitcoin futures inslaan

Met 71 miljoen dollar (maximaal) is het extra handelsvolume van NYDIG relatief klein te noemen.

Bovendien zal het fonds in het huidige marktsentiment niet gelijk $250 miljoen bij elkaar sprokkelen. Ook gaat men niet gelijk alle contracten aan, maar gaat men gespreid handelen.

Het fonds zelf tempert ook de verwachtingen: het is nog de vraag of dit kapitaal in het huidige marktsentiment wel haalbaar is. Maar met het fonds krijgen investeerders een extra optie. Met een future kun je zelf indekken tegen de fikse koersschommelingen op de spotmarkt.

Lees ook – Waarom eigenaar New York Stock Exchange op 9 december start met ‘cash settled’ bitcoin futures

BitMEX en Binance

Het gaat om gereguleerde financiële producten voor (internationale) grotere investeerders. Dat is nog een relatief bescheiden deel van de markt.

Als we kijken naar de markt van derivaten, dan spannen bedrijven als BitMEX, Binance en Deribit de kroon met futures en opties. Zij hebben echter geen licentie bij een Amerikaanse of Europese toezichthouder om dit product aan te bieden.

Binance biedt op de spotmarkt wel diverse fiat gateways aan zoals Binance US, maar dat staat los van de derivatenmarkt.

Een bitcoin ETF, ooit?

Het product van de NYDIG is op papier vergelijkbaar met een bitcoin exchange-traded fund (ETF). Alleen is het onderliggende product een bitcoin future en niet de liquide asset bitcoin. Insiders zien de goedkeuring als een opsteker in ieder geval.

Dalia Blass, director Investment Management bij de SEC, noemt het NYDIG fonds impliciet als een ‘uitstekend voorbeeld’ van een nieuw product in een ontluikende markt. Ook haar collega Hester ‘Cryptomom’ Peirce, stak op Twitter de loftrompet.

Afgelopen week verscheen er bij persbureau Bloomberg een verhaal met als insteek: institutioneel geld blijft weg van de cryptomarkt, zie de 65 cryptofondsen die in 2019 hun deuren gesloten hebben.

Tegelijkertijd neemt – bij de overgebleven fondsen – de interesse wel degelijk toe, zo illustreert Skew Markets in een twitterdraadje. Een van de voorbeelden is de toenemende activiteit bij Bakkt, de in september gelanceerde marktplaats van bitcoin settled futures.

Dit beleggingsfonds mag van SEC $25 miljoen aan bitcoin futures inslaan
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCfutures

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.