‘66% van Bitcoin (BTC) transacties maakte gebruik van SegWit-adres’

Meer bitcoin (BTC) transacties dan ooit worden gedaan met behulp van Segregated Witness (SegWit). Volgens cijfers van onder andere SegWit.Space waren op 4 januari 66% van de transacties op het netwerk afkomstig van SegWit-adressen.

SegWit zorgt ervoor dat transacties beter kunnen worden ingedeeld in bitcoin transactieblokken. SegWit zorgt er daardoor voor dat er meer transactie kunnen worden verwerkt per block. En dat zorgt er dus weer voor dat er meer transacties gedaan kunnen worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een SegWit adres is optioneel en niet verplicht, maar toch lijkt een groot gedeelte van het netwerk langzaam over te stappen op de verbetering.

Overstappen naar een SegWit-adres is in principe gratis, op de transactiekosten voor het overzetten van je BTC na. Mede daarom blijven sommige grotere partijen nog achter.

SegWit betalingen

Het volume van SegWit transacties nam in 2019 flink toe. In september vorig jaar steeg het percentage al flink. Om in oktober boven de 60% te komen.

Andere bronnen zoals Woobull, van bitcoiner Willy Woo, laten iets andere cijfers zien. Woobull meldt dat op dit moment zo’n 59% van alle bitcoin transacties van een SegWit-adres komt.

Maar ook die data komt qua patroon overeen met onderstaande grafiek. Sinds de activatie van Segregated Witness op 21 juli 2017 is de populariteit langzaam toegenomen. Zo nu en dan zie je een piek waarbij ineens veel meer transacties SegWit-adressen gebruiken.

Percentage aan bitcoin SegWit transacties volgens segwit.space

'66% van Bitcoin (BTC) transacties maakte gebruik van SegWit-adres'

Beurzen volgen langzaam

Segregated Witness moet het netwerk efficiënter en sneller maken, maar toch is er nog een groot gedeelte van de actieve-adressen die liever zonder deze update transacties uitvoert.

Soms heeft dat te maken met principiële redenen, niet iedereen is het eens met waar SegWit bitcoin naar toe stuurt. Een andere veel voorkomende reden bij cryptobeurzen zijn economische.

Het kost tijd en moeite om je systeem om te bouwen en SegWit-adressen te gebruiken. Toch gaan steeds meer beurzen overstag.

Beurzen zijn belangrijk voor de adoptie en statistieken op het gebied van transacties, want veel bitcoin betaalverkeer vindt plaats tussen deze bedrijven en hun klanten. De 8 grootste cryptobeurzen hebben veel van de bestaande bitcoin in kas.

Bitfinex voegde SegWit support toe voor bitcoin opnames in oktober 2019. In april van dat jaar besloot de Amerikaanse beurs Gemini ook al over te stappen naar SegWit-adressen. En ook bitcoin derivatenbeurs BitMEX ondersteund sinds december 2019 stortingen op een SegWit-adres.

Een grote speler die achterblijft is Binance. In mei vorig jaar claimde de CEO van de beurs dat hij ontwikkelaars had die bezig waren dit te regelen. Tot op heden is daar echter niets van terecht gekomen.

Bitcoin bereikte in 2020 al een andere mijlpaal: Netwerk sterker dan ooit met hashrate record.
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSegWit

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!