Bitcoin (BTC) koers duikelt onder $6.000, wat zeggen de analisten?

Bitcoin (BTC) zit in bearish vaarwater middenin de Coronacrisis. Het is de eerste echte crisis die deze asset nu ‘bewust’ meemaakt. Bitcoin als protocol is bedacht als antwoord op de financiële crisis van 2008.

Bitcoin (BTC) markt

Sommigen, o.a. analist Willy Woo, wezen erop dat afgelopen week een “kritieke week” was. Gaat de koers de weerstand bij $7.000 breken of niet? Het bleef bij schijnbewegingen, het ontbeerde de bulls aan kracht. Met een redelijk saaie week tot gevolg, waarbij de koers vooral bij $6.600 schommelde.

Vrijdag was er nog een opleving naar een voorlopige top op $6.872, inmiddels is de koers op deze zondagavond onder de $6.000 geduikeld.

Het is geen verrassing dat er in korte tijd veel kapitaal uit de asset is gehaald. Momenteel heeft BTC een totale waarde van $111 miljard, goed voor 65% marktdominantie. Kortom, in een tijdspanne van zes weken is er ruim $70 miljard dollar uit bitcoin gevloeid, een correctie van bijna 40%.

Kijken we naar de totale markt, dan is de trend – logischerwijs – ook dalend. Geen enkele cryptomunt onttrekt zich aan de huidige malaise.

Totale market cap cryptomarkt Bron: Coinmarketcap

Coronacrisis als “liquiditeitscrisis”

De verklaringen zijn bekend. Vanwege het Coronavirus is het vertrouwen onder beleggers weggeslagen.
Sommigen spreken van een liquiditeitscrisis, terwijl overheden grip trachten te krijgen op een onzichtbare vijand.

Kortom: bedrijven en handelaren vluchten in de dollar en euro vanwege liquiditeits – en solvabiliteitsproblemen.

Gezien de geringe market cap van bitcoin is het nog veel te vroeg om deze asset als een “hedge” voor het huidige financiële stelsel te bestempelen. Een groot deel van de traditionele finance wereld ziet BTC niet eens staan.

De Nederlandse trader Michael van der Poppe, onder meer analist voor Cointelegraph, wijst er vandaag op dat de market cap op minstens $185 miljard moet liggen voor nieuw vertrouwen in de markt.

Lees ook de technische analyse van Bitcoin (BTC) van vandaag

Correlatie met aandelen

Bitcoin kan zich dus niet onttrekken aan de verslechterde situatie op de wereldmarkten. Volgens onderzoek van The Block, die specifiek naar de afgelopen 12 dagen heeft gekeken, is er sprake van een zéér hoge correlatie (0.32) tussen BTC en een aandelenindex S&P 500.

En het is een beetje een kip-ei verhaal, maar het sentiment volgt (vaak) de markt. Beleggers zijn te angstig om een duidelijke richting te kiezen of tegendraads bij te gaan kopen. Op een schaal van 0 op 100 staat deze indicator op “12” op “extreme angst”.

Zijn er dan helemaal géén lichtpuntjes aan te wijzen? Analist Mac, bekend op Cryptotwitter, ziet er wel eentje. Een lichte stijging van de “open interest”, de openstaande bitcoin futures swaps. Terwijl de afgelopen week er sprake was van een (tijdelijk) laagterecord bij marktleider BitMEX.

Dat handelaren meer bereid zijn om te speculeren op de koers, is een positief teken. Het betekent dat ze bereid zijn om langer vast te houden aan een termijncontract, afgeleid van bitcoin.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Bitcoin draait door

Zoomen we uit en laten we de prijs los, dan draait het bitcoin protocol gewoon door. Zowel de difficulty als de hashrate nam respectievelijk 16% en 45% af.

Op moment van schrijven zien we op Blockchain.com een lichte stijging van de rekenkracht. Bitcoin is een protocol, asset én betaalmiddel dat zonder staatssteun verder draait.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!