‘Zuid-Korea gaat 20% aan winstbelasting heffen over Bitcoin’

Volgens een lokale nieuwswebsite wil de Zuid-Koreaanse regering 20% winstbelasting gaan heffen op digitale valuta zoals Bitcoin.

Tijdens een recent debat maakte Yang Kyung-sook het voorstel iets concreter door het percentage te noemen. Hij is vertegenwoordiger van de Democratische Partij. Daarmee is de wet, die voor 2021 moet zijn doorgevoerd, weer een stukje duidelijker geworden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Belasting over Bitcoin

Het is overigens geen nieuw idee. In mei berichtten we al van van de eerste stappen voor deze wetswijziging.

Het ministerie van Economische Zaken en Financiën stelde eerder al wijzigingen van de belastingwet voor, gericht op inkomstenbelasting en ook winstbelasting.

Tijdens het debat van 13 juli gaf het congres aan dat de vermogenswinstbelasting kan oplopen tot 20%. Volgens een artikel van Newsway wordt deze winstbelasting binnenkort dus echt werkelijkheid in Zuid-Korea.

Als dit voorstel wordt aangenomen, verandert daarmee ook direct de classificatie van cryptocurrencies. Het krijgt dan in plaats van de stempel ‘valuta’ in plaats van het naampje ‘goederen’.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Tot nu toe werden virtuele activa alleen erkend met de functie als valuta. Daarmee waren ze niet onderworpen aan inkomstenbelasting. Sinds kort zijn virtuele activa (zoals Bitcoin) steeds meer verhandeld als goederen met ‘property value’.

Hierbij hebben we verschillende dingen in ogenschouw genomen, zoals de noodzaak van belasting, de mate van erkenning van het bezit en de waarde die mensen de virtuele activa geven.”[/penci_blockquote]

Hoewel Bitcoin kan worden gebruikt als ‘elektronische certificaten van economische waarde’, kwalificeren ze het nu dus als een item dat bedoeld is voor koop en verkoop.

Het artikel beschrijft ook dat buitenlanders deze winstbelasting moeten betalen. De vier grootste bedrijven die hierbij betrokken zijn, zijn de exchanges Bithumb, Upbit, Corbit en CoinOne.

Cijfers van de Financial Services Commission (FSC), de financiële waakhond van het land, tonen aan dat er gemiddeld 1,33 biljoen won ($ 1,10 miljard) per dag wordt verhandeld.

Zuid-Korea

Zuid-Korea loopt voorop als het gaat om het reguleren van de industrie en de activaklasse. Het land nam eerder al een wetsvoorstel aan waardoor de handel in cryptomunten legaal werd. In de meeste landen is dit door onduidelijke regels nog een grijs gebied.

Experts van de Korea Tax Policy Association drongen er bij de regering op aan om te beginnen met een lage trading tax. Eerder schreven ze ook al dat een eerdere voorstel voor deze winstbelasting niet waterdicht was.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Als je zaken doet via een peer-to-peer transactie zonder een beurs te gebruiken, kun je de belastingheffing vermijden. En met IP-tracking (en er een groot aantal mensen is), zullen de administratieve kosten toenemen. Dan is het moeilijk om deze wet elke dag te handhaven.”[/penci_blockquote]

Daarnaast kunnen de traders hun vermogen ook aanhouden in stablecoins zoals Tether (USDT) alvorens ze het naar fiat geld omzetten.

Belasting in Nederland

Met al die verschillende regels in het grijze gebied dat ‘crypto’ heet, kan het soms lastig zijn om alles concreet op een rijtje te krijgen. Want hoe zit het met de belastingaangifte voor de Nederlandse burger?

Clint Cabell heeft het voor je op een rijtje gezet in een overzichtelijk artikel. Bitcoin valt in Box 3, onder “overige bezittingen”.

Heb je vragen? Kom dan vooral langs in onze Telegram chat.