‘Centrale bankengeld kan deuren openen voor adoptie Bitcoin’

In een reeks tweets schrijft Cuy Sheffield dat Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) een ​​van de belangrijkste trends zijn voor de toekomst van ons geld en betalingen. Sheffield is het hoofd van de crypto afdeling van betalingsverwerker VISA. En met deze functie is hij dus niet onbekend met Bitcoin (BTC).

Central Bank Digital Currencies

Sheffield is van mening dat er, ondanks de verschillende opvattingen, wél CBDC’s gaan komen. Hij schrijft dat de blockchain technologie mogelijkheden biedt om uitdagingen omtrent het bestaande monetaire systeem op te lossen.

Echte Bitcoiners zien heil in één blockchain en dat is die van Bitcoin. Maar voor hen heeft Sheffield goed nieuws. Hij denkt dat Bitcoin een grotere kans krijgt om te bloeien zodra de overheid duidelijkere regels en voorschriften vaststelt.

Een CBDC is valuta die op een private blockchain wordt uitgegeven. Deze blockchain wordt geregeld door een (consortium) van centrale banken. Een voordeel van dergelijk centrale bankengeld is dat je direct een rekening bij een centrale bank kunt openen. Zo kun je risico’s uit de hoek van commerciële partijen vermijden.

“Terwijl regeringen CBDC’s evalueren, zal het pad dat ze besluiten te volgen grote gevolgen hebben voor privacy, monetaire soevereiniteit, geopolitiek en ook de wereldwijde acceptatie van (…) Bitcoin”.

Onderzoeken

Hij waarschuwt schrijft echter ook dat de Bitcoin fanaten even iets verder moeten kijken dat de cryptomunt.

“Het is de moeite waard om het debat op de voet te volgen over de vraag of CBDC moet worden opgericht en hoe specifiek ze moeten worden ontworpen en geïmplementeerd.”

Omdat een thema als ‘een CBDC’ mainstream wordt, denkt Sheffield dat het een enorme uitdaging wordt om het nieuws bij te houden.

“Wat eens in de zoveel tijd af en toe een paper was van een analist bij een centrale bank, is uitgegroeid tot een continue stroom van berichten van veel verschillende experts, academici en organisaties.”

En hierin heeft hij gelijk. Alleen de afgelopen twee maanden werd de markt overspoeld met onderzoeken. Zo kwam de Bank of Korea met een rapport, debatteerde de Tweede Kamer over deze CBDC en liet de DNB ook weten geïnteresseerd te zijn. Ook Frankrijk is gestart met enkele experimenten.

Sheffield verwijst ook naar een onderzoek van het International Monetair Fonds (IMF) waarin bepaalde overwegingen zijn uitgewerkt.

Bitcoin en CBDC

Tot slot is het goed om nog even de verschillen tussen Bitcoin en een CBDC te benadrukken. Want zoals de naam al zegt: het is een centraal geregeld digitaal bankgeld. En Bitcoin is compleet het tegenovergestelde.

Bij Bitcoin is geen bank nodig en de uitgifte van BTC gebeurt volgens het protocol. Daar komt geen bankier bij kijken. Daarnaast is Bitcoin permissieloos, neutraal en biedt het (meer) privacy.

Bij Bitcoin is zowel de valuta als de infrastructuur vernieuwend. Een CBDC is slechts een euro in een nieuw jasje.

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!