Bitcoin als programmeerbaar geld: Minsc, Simplicity, Vaults en DLC’s

Bitcoin krijgt wel eens het verwijt dat je ‘er niets mee kunt bouwen’. Vaak komt deze kritiek uit de hoek van virtual machine-achtige blockchains zoals Ethereum. Smart Contracts, DeFi en dergelijke toepassingen zijn op dit soort platformen erg aantrekkelijk. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om bovenop Bitcoin te bouwen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Script, Miniscript, Minsc

Ten eerste is het onjuist dat alleen Ether ‘programmeerbaar’ geld is. Je kunt met Bitcoin namelijk ook bepaalde voorwaarden in een UTXO zetten. Aan deze opgestelde condities moeten worden voldaan voordat de eigenaar (of eigenaren) de BTC verder kunnen uitgeven. Dit is niets nieuws en dat kan met Script.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Om Script toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken presenteerden Pieter Wuille, Andrew Poelstra en Sanket Kanjalkar in 2019 Miniscript. Dit is makkelijker dan Script en het maakt het ook nog eens efficiënter. En een nog makkelijkere versie van Script is Minsc, wat weer is gebaseerd op Miniscript.

Bitcoin als programmeerbaar geld: Minsc, Simplicity, Vaults en DLC's

Op min.sc staan een heleboel voorbeelden van de ‘programmeerbaarheid’ van Bitcoin. Zoals:

Multisig

In de meeste gevallen gaat het hier om multi-sig wallets. Dit zijn transacties waarbij je meerdere digitale handtekeningen nodig hebt om deze Bitcoin uit te kunnen en mogen geven. Zo kun je situatie bedenken omtrent overlijdens met een 2-out-of-3 constructie.

In zo’n geval breng je drie private keys onder bij:

En om de Bitcoin die in deze multisignature wallet zit uit te kunnen geven, moeten twee van de drie personen deze transactie ondertekenen.

Maar je kunt ook denken aan situaties waarbij het aantal benodigde keys afneemt, naarmate de tijd verstrijkt.

Bitcoin Vaults

In het verlengde van deze multi-sig setups liggen Vaults. Ontwikkelaar Bryan Bishop heeft hiervoor een idee bedacht.

De kluizen die Bishop voor ogen heeft bieden een plan B voor het geval dat jouw gegevens (seeds of private key) lekken of worden gestolen. In zo’n geval geeft de kluis een mogelijkheid om terug te komen van je fout.

In de praktijk kun je met deze oplossing jouw Bitcoin opsplitsen in verschillende delen en kan er maar één deel van worden verstuurd. Zo kan slechts een klein deel van jouw BTC worden verstuurd. Je kunt zelf instellen hoeveel tijd er tussen de bitcoin transacties mag zitten.

In combinatie met watchtowers kunnen eigenaren op de hoogte worden gesteld als een deel van deze balans wordt verstuurd. Omdat de hacker moet wachten tot hij het restant van de balans kan versturen, is er voor het slachtoffer tijd om acties te ondernemen.

Vaults zijn momenteel nog in ontwikkeling en niet heel erg gangbaar. Unchained Capital is al ver met het aanbieden van deze dienst.

Simplicity

Naast Script als programmeertaal is Blockstream al jaren bezig aan Simplicity. Het is nog niet geimplementeerd maar het zal meer flexibiliteit om smart contracts op het Bitcoin netwerk te maken. Dit is met Rootstock al wel mogelijk, maar daarbij zit je vast aan de RSK token.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Simplicity is a typed, combinator-based, functional language without loops and recursion, designed to be used for crypto-currencies and blockchain applications[/penci_blockquote]

Het probleem van smart contracts is dat je al snel een wildgroei gaat krijgen van resources die elke node moet verwerken. Gezien de blockchain een inefficiënte database is, kan dit op lange termijn problemen gaan veroorzaken. Helemaal als het gaat om het uitvoeren van dApps.

Lees hier het technische verhaal over Simplicity.

Discreet Log Contracts (DLC)

Een Discreet Log Contract is een bepaald type smart contract. Je gebruikt daarbij data uit de real-time wereld met een oracle om een contract te laten uitvoeren. Je kunt op deze manier op een decentrale en automatische manier geld inzetten op bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, verkiezingen of andere uitslagen.

We spraken hier al eens over met Gert-Jaap Glasbergen in onze Hup Bitcoin podcast. Hij is bij het MIT werkzaam als onderzoeker naar nieuwe mogelijkheden voor onder andere de mining industrie en het Lighnting Network. Vanaf minuut 52 legt hij uit wat het zijn, hoe het werkt en wat je ermee kunt doen.

Bitcoin Lightning Network

In het rijtje mag het Lightning Network natuurlijk niet ontbreken. Deze tweede laag op Bitcoin is mogelijk door de programmeerbaarheid op de basislaag. Met de Hash Time Lock Contracts bestaat er nu een netwerk van duizenden betaalkanalen waarmee je snel en goedkoop betalingen kunt doen.

En het Lightning Network zelf kun je ook weer gebruiken als laag om op door te borduren. Onder andere sidechannels met DLC’s en RGB bieden nieuwe mogelijkheden tot programmeerbaar geld.

RGB

Je zou RGB kunnen zien als een derde laag op Bitcoin (en Lightning). Het is een client-side verificatie protocol waarbij je gekleurde coins kunt maken. Zo kun je tokens uitbrengen op Bitcoin, zonder afhankelijk te hoeven zijn van andere netwerken of blockchains. Denk aan een USDT token óp Bitcoin en Lightning.

Ook dit is nog vol in ontwikkeling. De tests met de tokens zijn momenteel gaande, maar wallets hiervoor bestaan nog niet. Wat dat betreft moet het echte werk dus nog te beginnen.

Je kunt hier meer lezen over RGB en hoe het precies werkt.

Wil je meepraten over alle ontwikkelingen? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC