Amerikaanse Verkiezingen 2024: Crypto en Regelgeving Onder de Loep

674 totale weergaven

De Amerikaanse verkiezingen van 2024 beloven een grote invloed te hebben op de toekomst van cryptovaluta.
Trump en Harris hebben beide hun standpunten over crypto en regelgeving, maar welke invloed zullen zij hebben op de markt?

Trump’s Pro-Crypto Benadering en Plannen voor de Toekomst

Donald Trump heeft zijn standpunten over crypto de afgelopen jaren drastisch aangepast.
Waar hij Bitcoin en andere cryptocurrencies eerder als “een scam” bestempelde, heeft hij nu een duidelijke pro-crypto houding aangenomen in zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2024.
Zijn “America First”-beleid streeft ernaar om de Verenigde Staten tot leider in de crypto-industrie te maken.

Trump heeft gepleit voor het stimuleren van Bitcoin-mining en is duidelijk tegen de invoering van een centrale bank digitale munt (CBDC).
Hiermee probeert hij de controle over de financiële infrastructuur van de VS zo gedecentraliseerd mogelijk te houden​.

Trump’s eerdere standpunt over crypto, 5 jaar geleden: ik ben geen fan van crypto. Het is geen geld, hoog volatiel en gebaseerd op lucht‘.

In zijn poging om de crypto-adoptie te vergroten, heeft Trump ook zijn eigen NFT-collecties gelanceerd en accepteert hij nu ook crypto donaties voor zijn campagne.
Tot nu toe heeft hij hiermee naar verluidt zo’n $3 miljoen aan crypto-donaties ontvangen.
Bovendien heeft hij verklaard dat hij de voormalige Silk Road-oprichter Ross Ulbricht zou vrijlaten als blijk van zijn toewijding aan pro-digitale vrijheid​.

Kamala Harris: Stilzwijgende Standpunten en Mogelijke Beleidspijlers

Vicepresident Kamala Harris heeft tot dusver minder uitgesproken standpunten ingenomen over crypto.
Hoewel ze verwacht wordt de meer crypto-kritische lijn van de Biden-administratie voort te zetten, zijn er tekenen dat haar beleid kan veranderen.

Haar adviseurs hebben contact opgenomen met leidinggevenden van grote crypto-bedrijven zoals Coinbase, Ripple Labs en Circle, wat suggereert dat Harris mogelijk een crypto-vriendelijke regulering overweegt.

Haar economische plan benadrukt dat de VS leidend moet blijven in nieuwe technologieën, waaronder blockchain, en dat consumenten en investeerders beschermd moeten worden.
Toch is er nog geen gedetailleerd plan voor regulering van digitale activa bekendgemaakt, wat onzekerheid creëert binnen de crypto-gemeenschap​.

Kamilla Harris: ‘we moeten dominant blijven in AI, quantum computing, blockchain en andere opkomende technologieën‘.

De Gevolgen voor de Amerikaanse Crypto-Adoptie: Binnenlandse en Internationale Invloed

De standpunten van zowel Trump als Harris hebben belangrijke implicaties voor de adoptie van crypto in de Verenigde Staten.
Trump’s pro-crypto houding zou een gunstige omgeving kunnen scheppen voor crypto-bedrijven binnen de VS, waardoor meer innovatie en groei mogelijk wordt.
Echter, volgens marktanalysebedrijf TD Cowen zal de Amerikaanse cryptoregulering een negatief effect blijven houden op de industrie en is het vooruitzicht somber wat betreft beleid dat verdere acceptatie zou vergemakkelijken​.

Aan de andere kant kan een voortzetting van het striktere beleid onder Harris een afschrikwekkende werking hebben op de Amerikaanse markt, waardoor bedrijven eerder naar andere landen zullen verhuizen.
Hoewel dit mogelijk positief kan zijn voor de groei van crypto buiten de VS, kan het ook leiden tot een verzwakking van de Amerikaanse rol in de wereldwijde crypto-economie​.

Daarnaast heeft de staat Ohio een wetsvoorstel ingediend om belastingen te kunnen betalen met cryptocurrency, wat een belangrijke stap kan zijn in de bredere acceptatie van crypto door Amerikaanse staten.
Indien succesvol, kan dit een domino-effect creëren voor andere staten om soortgelijke maatregelen te overwegen en zo de acceptatie van crypto te vergroten.

Hoe de Verkiezingen van 2024 de Wereldwijde Crypto-Regelgeving Kunnen Vormgeven

De uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 zal niet alleen binnen de VS een grote impact hebben, maar ook wereldwijd invloed uitoefenen op cryptoregelgeving en adoptie.
Indien Trump wint, kan dit leiden tot een versnelling van de groei van de Amerikaanse crypto-industrie en een vriendelijker klimaat voor innovatie.
Een overwinning van Harris zou daarentegen kunnen zorgen voor een verstrenging van de regulering, wat mogelijk gunstig kan zijn voor de internationale crypto-omgevingen buiten de VS​.

Analisten zijn verdeeld over wat de verkiezingsresultaten zullen betekenen voor de cryptomarkt.
Sommigen voorspellen dat een overwinning van Trump de prijs van Bitcoin omhoog zou kunnen stuwen, terwijl een overwinning van Harris een tegenovergesteld effect zou kunnen hebben.
Anderen beweren weer dat Harris met een strengere regelgeving uiteindelijk juist een betere invloed zal hebben op de algemene adoptie van crypto.
Hoe dan ook, de verkiezingen zullen van cruciaal belang zijn voor de toekomst van crypto en blockchaintechnologie, zowel binnen als buiten de Verenigde Staten.

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...