Lazarus Group gebruikt Chinese handelaar om $ 17M aan gestolen crypto wit te wassen

693 totale weergaven
|

 

Een Chinese over-the-counter (OTC) handelaar is ontmaskerd voor het witwassen van meer dan $ 17 miljoen aan cryptocurrency gestolen door de beruchte Noord-Koreaanse Lazarus Group.

Het witwasnetwerk voor crypto’s van de Lazarus Group

De Lazarus Group staat al lang bekend om zijn geraffineerde cybercriminaliteit, vaak gericht op gedecentraliseerde financiële (DeFi) protocollen en exchanges. Volgens het onderzoek van ZachXBT heeft Wang, die opereert onder meerdere aliassen zoals “Seawang” en “Greatdtrader,” het witwassen van tientallen miljoenen dollars aan gestolen geld gefaciliteerd sinds 2022.

De gestolen tegoeden waren gekoppeld aan meer dan 25 high-profile hacks, waarbij Wang meer dan 17 miljoen dollar consolideerde via verschillende wallets. Een van de wallets, geïdentificeerd als “0x501,” werd door Tether op de zwarte lijst gezet, waardoor $ 374.000 van het gestolen geld werd bevroren. Het grootste deel van de illegale winsten werd echter witgewassen via Tornado Cash, een privacy tool waarmee gebruikers hun transacties kunnen versluieren.

De rol van OTC-handel in cryptomisdaad

Over-the-counter (OTC) handelsdesks worden vaak gebruikt in de cryptowereld om grote transacties te faciliteren zonder de marktprijs te beïnvloeden. Ze worden echter ook misbruikt door criminele organisaties om geld wit te wassen. In het geval van Wang bood hij naar verluidt conversies aan van grote hoeveelheden USDT naar Chinese yuan (CNY) tegen koersen die lager waren dan de markt, wat argwaan wekte.

Uit het onderzoek bleek dat Wang deze transacties gebruikte om de Lazarus Group te helpen hun gestolen fondsen te innen, waarbij hij digitale activa omzette in fiatvaluta via bankoverschrijvingen. Ondanks dat hij werd verbannen van populaire platforms als Paxful en Noones, zette Wang zijn activiteiten offsite voort, waardoor het opsporen van zijn illegale activiteiten nog moeilijker werd.

Amerikaanse federale waarschuwingen

Het Federal Bureau of Investigation (FBI) van de Verenigde Staten had al eerder gewaarschuwd voor de groeiende dreiging van de Lazarus Group. In een bericht van september 2024 benadrukte de FBI dat de groep steeds meer gebruik maakt van social engineering-schema’s om cryptobedrijven en gedecentraliseerde financiële platforms als doelwit te nemen.

Meer recentelijk uitte de FBI haar bezorgdheid over mogelijke aanvallen op in de VS gevestigde Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s), die een lucratief doelwit zouden kunnen vormen voor de cybercriminele groep.

Speculatie over de volgende stappen van de Lazarus Group

Omdat Lazarus een van de meest beruchte hackersorganisaties ter wereld is, is de cryptogemeenschap zeer alert. Experts voorspellen dat de groep zijn tactieken verder zal ontwikkelen en zich mogelijk zal richten op complexere financiële producten zoals ETF’s, waarin aanzienlijke hoeveelheden Bitcoin en andere crypto-activa zijn opgeslagen.

Het werk van ZachXBT heeft opnieuw de gevaarlijke kruising tussen crypto en door de staat gesponsorde cybercriminaliteit benadrukt. Terwijl de Lazarus Group zijn activiteiten voortzet, moet de crypto-industrie waakzaam blijven bij het aanpakken van deze veiligheidsbedreigingen om gebruikersfondsen en de integriteit van het ecosysteem te beschermen.

Stay Ahead of the Curve en join ons Discord channel!

Praat mee over dit onderwerp met onze crypto experts. Praat met andere lezers en blijf 24/7 op de hoogte van het laatste nieuws in ons kersverse Discord channel!

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....