Goldman Sachs oordeelt: ‘Bitcoin is te speculatief en niet geschikt als betaalmiddel’

510 totale weergaven
|

Strategen van zakenbank Goldman Sachs zien Bitcoin (BTC) niet als 'medium of exchange' oftewel een betaalmiddel. De waarde schommelt te veel en het is een speeltje van speculanten, zo luidt hun mening. Volgens analist Sharmin Mossavar-Rahmani is dat een drempel voor de wereldwijde adoptie van bitcoin al betaalmiddel.

Goldman Sachs

De Goldman Sachs Group is een Amerikaanse multinational en investeringsbank. Als financiële dienstverlener hebben ze hun hoofdkantoor in New York. In een briefing vertelt Rahmani hoe zijn team van investeringsstrategen naar Bitcoin kijkt:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"De wilde schommelingen in de prijs van Bitcoin bewijzen dat het geen 'unit of value' is, hoewel ze denken dat de blockchain-technologie wel levensvatbaar is."

Binnen de bank leidt Rahmani de divisie die onderzoek doet naar investeringen voor consumenten, en het management daarvan. Tegenover Bloomberg deed hij zijn verhaal. Lang verhaal kort: 'door volatiliteit, zal bitcoin nooit beschouwd worden als ruilmiddel.'

Ze denken dat een groeiende populariteit van bitcoin niet inherent staat aan een toekomst als 'waardeopslag'. Een bijzondere uitspraak, want Bitcoin wordt de laatste tijd eerder als spaarmiddel gezien dan als investering. Maar dat is volgens de strategen geen geldig argument:

"Alleen omdat iedereen over dit idee praat en er mee bezig is, wil nog niet zeggen dat het een Store of Value is."

Rahmani vergelijkt de stijging van de cryptocurrency in 2021 met de aandelen van GameStop, die gedreven werd door particuliere beleggers.

De scepsis van Rahmani over de intrinsieke waarde van Bitcoin is in lijn met een uitspraak van een raadslid van de Ierse Centrale Bank. Gabriel Makhlouf zei vorige maand zei dat Bitcoin bezitters bereid moeten zijn 'al hun geld te verliezen'.

Custody

Het heeft er alles van weg dat ze bij Goldman Sachs nog niet op één lijn zitten. De bank is eind 2020 begonnen met het winnen van informatie bij verschillende bestaande bitcoin custody bedrijven.

''Net als JP Morgan kijken we naar digitale custody diensten. We moeten nog bepalen wat de volgende stap is.''

De bitcoin diensten zijn onderdeel van een 'brede digitale strategie'. Ze noemden destijds dat de wereld digitaal wordt en dat de wereld van finance daarin mee moet. Ook omdat het een populair onderwerp is, waren ze van mening dat ze serieus moeten kijken naar manieren om er geld aan te verdienen.

Reacties

Deze tegenstrijdigheid blijft niet onopgemerkt in de Bitcoin community. Zo merkt Pompliano op dat Goldman Sachs in het onderzoek aangeeft niet in Bitcoin te geloven, maar dat ze zich wel hebben gemeld om een belangrijke rol te spelen bij de beursgang van de beurs Coinbase.

Ook Pierre Rochard kon het niet laten er een Twitter draadje aan te wijden. Volgens hem is de volatiliteit van Bitcoin te danken aan het gezonde monetaire beleid. Door het onelastische en vaste aanbod aan nieuwe coins, is het logisch dat de wisselkoers van BTC stijgt als de vraag toeneemt door adoptie.

De vergelijking met Gamestop is ook raar: bitcoin is geld, en aandelen zijn dat niet. De twee activa hebben wat dat betreft nul met elkaar te maken.

Ook Ross Stevens had het onlangs nog over deze volatiliteit. In een indrukwekkende speech bij het evenement van MicroStrategy bekeek hij het andersom:

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Goldman Sachs