Jonge Nederlandse student verliest $50.000 aan cryptovaluta

Op de Telegraaf verscheen vandaag een sneu verhaal van een cryptofanaat. Een Nederlandse student maakte dikke winsten met investeringen in cryptovaluta, maar was ook alles in één klap kwijt. Op sinterklaasavond verloor hij zijn geld. Hij werd de dupe van een hack.

Leventje vol crypto

Het gaat om een 22-jarige hbo-student die zijn opleiding marketing en economie aan het afronden was. Hij vertelt aan de Telegraaf over zijn grootse plannen: reizen en kunnen leven van het traden met cryptovaluta. Toch kwam hij van een koude kermis thuis:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Als hij aan zijn vrienden laat zien hoe het kopen van digitale munten in zijn werk gaat, krijgt hij de schrik van zijn leven. „Mijn wallet was helemaal leeg, het saldo 0,00." Daar ging mijn jongensdroom.”

De student had naar eigen zeggen genoeg ervaring in de markt, en hij legde het allemaal aan zijn vrienden uit hoe het werkt. Toch werd hij slachtoffer van een hack (of ongemerkte oplichting). Ondanks dat hij zijn seed phrase offline bewaarde en dat hij bekend was van malware-achtige gevaren, raakte hij duizenden euro's aan cryptovaluta kwijt.

De $50.000 aan cryptovaluta staan in de wallet van de gelukkige hackers, maar achterhalen hoe deze er zijn gekomen is nog niet zo makkelijk. Van het cybercrimeteam hoorde hij bijna twee werkweken lang niets.

Zelf denkt hij dat het te maken heeft met de antispieksoftware die hij van zijn opleiding moest installeren. Het is bekend dat er in Proctorio een flinke datalek zat. Maar de echte oorzaak van de hack? Niemand die hem dat kan beantwoorden.

De zaak is te klein om opgepakt te worden door de politie, en voor blockchainanalysebedrijven valt er ook niet veel te halen. Het lijkt simpelweg te laat, het leed is geschied.

Waarschuwing

Laat het nieuws over deze student een waarschuwing zijn voor iedere bitcoinbezitter. Ondanks dat de student met het twijfelachtige project Floki bezig was, kan dit iedereen overkomen. Ook een diehard bitcoin maximalist.

Vorige week berichtten we nog over Vincent Evers, bij wie overvallers het huis binnendrongen om van hem zijn bitcoin te krijgen. Het was een ouderwetse '$5 wrench attack'.

Evenzo werd er onlangs in Opsporing Verzocht stilgestaan bij een brute overval, waarbij een man werd mishandeld totdat hij de pincode van zijn Ledger (hardware wallet) afgaf.

Waar doe je nu eigenlijk goed aan? Alles in eigen beheer houden, of je cryptovaluta toch stallen bij een betrouwbare custodial? En áls je alles zelf beheert, wat zijn dan de best practices? Zie je door de bomen het bos niet meer en zorgen deze nieuwsberichten voor paniek? Lees dan eens de tips door uit Bitcoin Focus.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!