Kaag in debat: ‘Gebruik digitale euro wordt niet verplicht’
Niet alleen op Europees niveau is men druk met een centrale bankmunt (CBDC). Ook in Nederland wordt er gedebatteerd over de mogelijke implementatie van een nieuwe munt. Voor de echte die hards: je kunt het debat ook terugkijken op de website van de Tweede Kamer.
Tijdens het debat wordt het snel duidelijk dat dit debat echt gaat over regels, richtlijnen en wetgeving. De technische kant wordt genegeerd. De woorden crypto en bitcoin komen een enkele keer voorbij. Minister van Financiën Sigrid Kaag belooft: gebruik van een digitale euro wordt niet verplicht. De minister pleit voor een implementatie naast het huidige systeem.
Besproken punten:
- Hoe zit het met de privacy? Kaag geeft aan dat privacy een belangrijk speerpunt is. Wel moet die privacy dan blijkbaar vervallen boven bepaalde bedragen. Het is nog onduidelijk hoe dit er uit moet komen te zien.
- Is er een grote rol voor commerciële banken? Of krijgen burgers direct een rekening bij de Europese Centrale Bank? Het is nog niet duidelijk hoe de eventuele nieuwe euro gaat werken. Voor zowel de burger, als bedrijven en financiële instellingen.
- Programmeerbaarheid. Een belangrijk ander punt is: wat kan de uitgever van een digitale euro bepalen? De Tweede Kamer lijkt het eens over dat men niet wil dat de ECB kan bepalen hoe je je geld uitgeeft. Wel moet er ruimte zijn om zelf bepaalde betalingen automatisch te doen. Waar die scheidslijn zit en hoe die gehandhaafd wordt, is niet bekend. Er wordt vaak gesproken over het 'verankeren in de wet'. Maar waar precies en hoe dat technisch werkt is nog onduidelijk.
In het debat wordt ook benadrukt dat er gekeken wordt naar óf de digitale euro wel de juiste stap is. De vraag is: maken we stappen naar een digitale euro omdat dat goed is voor Nederland? Of omdat anderen het ook doen?
Er zijn veel andere vragen, waar de minister weinig antwoorden op heeft. Het is duidelijk dat de beslissing niet in handen ligt van de landelijke politiek. Wel geeft Kaag aan dat zij met een plan vanuit Nederland aan de slag wil gaan in Europa.
Er wordt onder andere gevraagd naar wie waar verantwoordelijk is voor het bouwen van deze munt. Momenteel loopt er een pilot met onder andere Amazon. Samen met andere bedrijven worden de eerste tests gedaan. Minister Kaag (en de ECB zelf) benadrukken dat het gaat om een oefening, er zijn voor zover bekend nog geen definitieve deals gesloten.
Wel blijkt, ook uit de woorden van Kaag, dat Nederland geen manier heeft om in hun eentje de implementatie van een digitale euro te stoppen op dit moment. Daar is een samenwerking voor nodig met andere landen.
Het ministerie van Financiën komt met een video met wat uitleg. Bij Nieuwsuur deden ze vorig jaar ook een poging om het uit te leggen. Opmerkelijk is dus dat de plannen nog niet vast lijken te liggen. In dit debat (en in de Tweede Kamer) is er bijvoorbeeld twijfel voer de macht van de Europese Centrale Bank. Ook ontbreekt het technische verhaal nog.
Er werd gesproken over een mogelijke implementatie fase aan het eind van 2023. Ook ligt er voor de Europese Commissie een wetsvoorstel klaar dat volgend jaar