Deze piepjonge Nederlandse hackers ontvingen miljoenen euro’s aan bitcoin (BTC)

1666 totale weergaven
|

De Nederlandse politie heeft drie jonge Nederlanders opgepakt na een groot onderzoek naar computervredebreuk, datadiefstal, afpersing, afdreiging en witwassen.

Het gaat om een 21-jarige man uit Zandvoort (hoofdverdachte), een 21-jarige man uit Rotterdam en een 18-jarige man zonder vaste woon en verblijfplaats. In een eerder onderzoek is een vierde man uit Almere (25) aangehouden, die zit sinds november 2022 al vast.

Het cybercrimeteam van politie Amsterdam is het onderzoek gestart in maart 2021 naar aanleiding van een aangifte van datadiefstal en afdreiging bij een groot Nederlands bedrijf.

Gaandeweg het onderzoek is duidelijk geworden dat vermoedelijk duizenden kleine en grote bedrijven én instellingen, zowel nationaal als internationaal, de dupe zijn van diverse hacks en vervolgens diefstal en heling van data. Tientallen miljoenen privacygevoelige persoonsgegevens zijn als gevolg van deze diefstal en handel in handen van criminelen gekomen, zo meldt de politie in het persbericht.

Hoe gingen de piepjonge verdachten te werk? De hackers kregen toegang tot de data op bedrijfssystemen, vervolgens ontvangen deze bedrijven een dreigmail met de mededeling dat ze moeten betalen in bitcoin. Betaalt een bedrijf niet, dan wordt gedreigd de digitale infrastructuur van het bedrijf te vernielen of de gegevens openbaar te maken.

Veel bedrijven hebben zich gedwongen gevoeld om te betalen in de hoop hun data te beschermen. De schade loopt in de miljoenen euro’s. Een internationaal bedrijf heeft zelfs ruim 700.000 euro aan bitcoin afgetikt.

In de meeste gevallen is de data toch op straat komen te liggen, of doorverkocht aan criminele organisatie, zo luidt de beschuldiging. De hoofdverdachte uit Zandvoort heeft vermoedelijk in de afgelopen jaren een crimineel inkomen gehad van 2,5 miljoen euro. Volgens RTL Nieuws is er voor 2,5 miljoen euro aan bitcoin witgewassen.

Volgens de politie is er tientallen miljoenen privacygevoelige gegevens van mensen in handen van criminelen gekomen. Het gaat daarbij niet alleen om namen, adressen en telefoonnummers. Denk daarbij ook aan geboortedata, bankrekeningnummers, creditcards, wachtwoorden, kentekens, BSN-nummers of paspoortgegevens. Volgens het Parool hadden de mannen op enig moment zelfs data van alle Nederlanders in handen.

Transacties op het bitcoinnetwerk zijn pseudoniem, je ontvangt je bitcoin op een adres, maar via zogenaamde bitcoinmixers zijn de sporen van deze gebruikte adressen uit te wissen.

Lees meer over:
hackmisdaad

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...