
Goedemorgen! We hebben het meest opmerkelijke nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.
Rusland gaat vanaf augustus digitale roebel testen
Rusland begint vanaf augustus met het testen van een digitale versie van zijn munteenheid, de roebel. Ze gaan de testen doen op de consumentenmarkt. Dat meldt het persbureau Interfax met een verwijzing naar de centrale bank.
Net als veel andere landen heeft Rusland de afgelopen jaren digitale valuta ontwikkeld om het financiële systeem te moderniseren en de opkomst van cryptocurrency’s zoals bitcoin tegen te gaan.
Afgelopen dinsdag heeft de Russische Staatsdoema, het lagerhuis van het parlement, een wet aangenomen die een “digitale roebel” introduceert, aldus Russische nieuwsagentschappen.
Amerikaanse inflatiecijfers: 3% in juni
De meest recente economische data uit de Verenigde Staten toont gemengde inflatietrends. Volgens de nieuwste cijfers is de Consumentenprijsindex (CPI), een belangrijke indicator van inflatie, op jaarbasis met 3,0% gestegen in juni.
Dit is een significante daling ten opzichte van de voorgaande maanden – 4,0% in mei, 4,9% in april, 5,0% in maart, en een piek van 6,0% in februari.
Dit toont aan dat de kosten van goederen en diensten voor de gemiddelde consument in de afgelopen 12 maanden met een tragere snelheid zijn gestegen. In vergelijking met de voorgaande maand is de CPI echter met 0,2% gestegen, wat een aanhoudende lichte stijging van de prijzen aangeeft.
Korting op GBTC-aandelen daalt tot 26%, laagste punt sinds mei 2022
Sinds de stormloop van nieuwe bitcoin ETF-aanvragen in de Verenigde Staten, loopt ook de korting op GBTC-aandelen terug.
GBTC is een aandeel uit het Grayscale Bitcoin Trust. Vooral in 2021 was dit voor institutionele beleggers een populaire manier om blootstelling aan bitcoin te krijgen. Althans, dat was het idee. Sinds de interesse in bitcoin is afgenomen en een bearmarkt haar intrede deed, ging de prijs van GBTC niet per se meer met BTC mee.
Omdat de bitcoin uit het trustfonds niet wordt verkocht, maar de verkoopdruk op de aandelen bleef bestaan, ontstond er een zogenoemde negatieve premium. Op het dieptepunt was dit afgelopen zomer bijna 50%. Maar sinds de ETF-nieuwtjes van de laatste weken is deze korting gedaald tot 26%.
In onderstaande grafiek zie je de trend van de laatste weken ontstaan: de korting verdwijnt!
