Amerikaanse inflatiecijfers: CPI is 3% in juni

De meest recente economische data uit de Verenigde Staten toont gemengde inflatietrends. Volgens de nieuwste cijfers is de Consumentenprijsindex (CPI), een belangrijke indicator van inflatie, op jaarbasis met 3,0% gestegen in juni. Dit is een significante daling ten opzichte van de voorgaande maanden - 4,0% in mei, 4,9% in april, 5,0% in maart, en een piek van 6,0% in februari.

Dit toont aan dat de kosten van goederen en diensten voor de gemiddelde consument in de afgelopen 12 maanden met een tragere snelheid zijn gestegen. In vergelijking met de voorgaande maand is de CPI echter met 0,2% gestegen, wat een aanhoudende lichte stijging van de prijzen aangeeft.

Bovendien laten de kerninflatiecijfers, die de volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluiten, een jaarlijkse stijging van 4,8% zien en een maandelijkse stijging van 0,2%. Dit suggereert dat de prijzen van andere goederen en diensten, los van voedsel en energie, met een snellere snelheid zijn gestegen dan de algemene CPI.

Deze gegevens geven een gemengd beeld van de inflatietrends in de Verenigde Staten. Hoewel de algemene inflatie lijkt te vertragen, blijft de kerninflatie relatief hoog.

CPI

De Consumentenprijsindex (Consumer Price Index, of CPI) is een belangrijke economische indicator in Amerika, evenals in vele andere landen. De CPI meet de gemiddelde verandering in prijzen die door huishoudens worden betaald voor een mandje van goederen en diensten.

Deze mand bevat een breed scala aan items, waaronder voedsel, kleding, onderdak, meubels, gezondheidszorg, transport, en energie. De items in de mand zijn representatief voor de uitgaven van de gemiddelde consument.

CPI wordt gebruikt om prijsinflatie te meten, die de stijging van de algemene prijs van goederen en diensten in de economie over een bepaalde periode weerspiegelt. Als de CPI stijgt, dan betekent dit dat de prijzen gemiddeld stijgen, wat aangeeft dat er inflatie is. Als de CPI daalt, dan betekent dit dat de prijzen gemiddeld dalen, wat aangeeft dat er deflatie is.

Het Bureau of Labor Statistics (BLS) in de Verenigde Staten verzamelt en publiceert maandelijks de CPI. De index is onderverdeeld in twee categorieën: de CPI-U, die van toepassing is op stedelijke consumenten en ongeveer 93% van de totale Amerikaanse bevolking vertegenwoordigt, en de CPI-W, die van toepassing is op consumenten in stedelijke loon- of ambtelijke beroepen.

Het is ook belangrijk op te merken dat er een meting is, bekend als de 'core CPI', die de prijsveranderingen van alle items behalve voedsel en energie meet. Dit komt omdat de prijzen van voedsel en energie volatiel kunnen zijn en de kerninflatie wordt gebruikt om de onderliggende inflatietrend in de economie beter te begrijpen.

Lees meer over:
Amerika

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  chainlink Nieuws
  Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

  Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

  Solana koers verwachting Data en Analyse
  Solana’s Koers Schiet Omhoog: Is Dit Pas Het Begin van SOL’s Opwaartse Reis?

  Op 1 maart bereikte de native token van solana, SOL, een 23-maanden hoogtepunt. Het zag...

  crypto kopen en bewaren Nieuws
  XRP, SOL, ADA Bullish In Supercycle: Welke Altcoin Gaat Exploderen

  De cryptomarkt beleeft een indrukwekkende comeback, aangevoerd door Bitcoin, dat de weg wijst met een...

  Lees meer