Amerikaanse inflatiecijfers: CPI is 3% in juni

De meest recente economische data uit de Verenigde Staten toont gemengde inflatietrends. Volgens de nieuwste cijfers is de Consumentenprijsindex (CPI), een belangrijke indicator van inflatie, op jaarbasis met 3,0% gestegen in juni. Dit is een significante daling ten opzichte van de voorgaande maanden - 4,0% in mei, 4,9% in april, 5,0% in maart, en een piek van 6,0% in februari.

Dit toont aan dat de kosten van goederen en diensten voor de gemiddelde consument in de afgelopen 12 maanden met een tragere snelheid zijn gestegen. In vergelijking met de voorgaande maand is de CPI echter met 0,2% gestegen, wat een aanhoudende lichte stijging van de prijzen aangeeft.

Bovendien laten de kerninflatiecijfers, die de volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluiten, een jaarlijkse stijging van 4,8% zien en een maandelijkse stijging van 0,2%. Dit suggereert dat de prijzen van andere goederen en diensten, los van voedsel en energie, met een snellere snelheid zijn gestegen dan de algemene CPI.

Deze gegevens geven een gemengd beeld van de inflatietrends in de Verenigde Staten. Hoewel de algemene inflatie lijkt te vertragen, blijft de kerninflatie relatief hoog.

CPI

De Consumentenprijsindex (Consumer Price Index, of CPI) is een belangrijke economische indicator in Amerika, evenals in vele andere landen. De CPI meet de gemiddelde verandering in prijzen die door huishoudens worden betaald voor een mandje van goederen en diensten.

Deze mand bevat een breed scala aan items, waaronder voedsel, kleding, onderdak, meubels, gezondheidszorg, transport, en energie. De items in de mand zijn representatief voor de uitgaven van de gemiddelde consument.

CPI wordt gebruikt om prijsinflatie te meten, die de stijging van de algemene prijs van goederen en diensten in de economie over een bepaalde periode weerspiegelt. Als de CPI stijgt, dan betekent dit dat de prijzen gemiddeld stijgen, wat aangeeft dat er inflatie is. Als de CPI daalt, dan betekent dit dat de prijzen gemiddeld dalen, wat aangeeft dat er deflatie is.

Het Bureau of Labor Statistics (BLS) in de Verenigde Staten verzamelt en publiceert maandelijks de CPI. De index is onderverdeeld in twee categorieën: de CPI-U, die van toepassing is op stedelijke consumenten en ongeveer 93% van de totale Amerikaanse bevolking vertegenwoordigt, en de CPI-W, die van toepassing is op consumenten in stedelijke loon- of ambtelijke beroepen.

Het is ook belangrijk op te merken dat er een meting is, bekend als de 'core CPI', die de prijsveranderingen van alle items behalve voedsel en energie meet. Dit komt omdat de prijzen van voedsel en energie volatiel kunnen zijn en de kerninflatie wordt gebruikt om de onderliggende inflatietrend in de economie beter te begrijpen.

Lees meer over:
Amerika

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...