Crypto wetgeving wereldwijd: Regels in 10+ landen

2696 totale weergaven
crypto wetgeving wereldwijd |

 

In 2024 treedt de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCAR) in werking, waarmee de Europese Unie regels inzet die consumenten beschermen tegen fraude en bedrijven duidelijkheid bieden. Terwijl wereldwijd MiCAR als een van de meest uitgebreide crypto wetgevingen geldt, werken andere landen aan hun eigen benaderingen. In deze blog ontdek je de cryptoregels van minimaal 10 landen, hoe een aantal zich verhouden tot MiCAR en wat dat voor de wereldwijde cryptomarkt betekent.

Azië

We starten met Azië, het grootste continent ter wereld, waar een pionier zit!
Japan: voorloper in consumentenbescherming
Japan is het eerste land dat na de Mt. Gox-exchange-hack in 2014 cryptovaluta reguleerde. De Japanse Payment Services Act (PSA) erkent vanaf 2017 crypto als betaalmiddel en verplicht exchanges zich te registreren bij de Financial Services Agency (FSA). De Financial Instruments and Exchange Act (FIEA) voegt hier strenge regels voor security tokens aan toe. Met aanvullende wetten zoals antiwitwasregels en belastingrichtlijnen, biedt Japan een veilig en compleet crypto juridisch kader. Het land blijft wereldwijd een toonaangevend voorbeeld voor crypto regels.

China: interesse in blockchain, verbod op handel
Na veel Bitcoinhandel, verbood China in 2021 alle handel en mining van cryptocurrencies om financiële stabiliteit te beschermen, fraude te bestrijden en de controle over kapitaalstromen te behouden. Ondanks dit verbod stimuleert het land blockchain-innovatie en lanceerde het de Digital Yuan (e-CNY), een eigen Central Bank Digital Currency (CBDC). Hiermee versterken ze hun economische strategie en blockchain-ambities.

Verenigde Arabische Emiraten: Innovatie met maatwerkregels
De VAE biedt diverse crypto-regels via de Virtual Assets Law (Dubai) en ADGM-regels (Abu Dhabi). In tegenstelling tot MiCAR, dat uniformiteit biedt in Europa, kent de VAE variatie per emiraat, met een focus op innovatie en consumentenbescherming. Dubai blijft een aantrekkelijke hub voor crypto-investeerders en ondernemers.

In Azië zijn Singapore, India en Rusland ook actief bezig met crypto wet-en regelgeving. Singapore, de Aziatische crypto-hub, kent sinds 2019 uitgebreide regelgeving onder hun eigen Payment Service Act. Rusland voert recent wetgeving in om mining te legaliseren en reguleren. Naast hun experiment met de digitale roebel, mogen bedrijven internationale transacties uitvoeren met Bitcoin om westerse sancties te omzeilen. India heeft een wisselende houding: verbod op privé-cryptocurrencies, maar experimenteert met eigen CBDC.

Het is de moeite waard om te onderzoeken wat Zuid-Korea, Vietnam, Israël en het bijzondere eiland Bhutan doen met digitale assets.

Noord-, Midden- en Zuid-Amerika

Door naar het westen, waar het eerste Bitcoin-land zich bevindt.
El Salvador: Pionier met de Bitcoin-wet
El Salvador maakte geschiedenis in 2021 met de Bitcoin-wet, waarmee het als eerste land Bitcoin erkende als wettig betaalmiddel naast de Amerikaanse dollar. Dit stimuleert toegang tot financiële diensten, vooral voor ‘onbanked’ inwoners. In tegenstelling tot MiCAR dat gericht is op regulering en consumentenbescherming, legt El Salvador de nadruk op adoptie en economische groei.

De Verenigde Staten: Versnipperde regelgeving
In de VS is cryptoregulering verdeeld over federale instanties zoals de SEC en CFTC. Staten zoals Wyoming en Texas hebben pro-crypto regels, maar een alomvattend kader ontbreekt. Initiatieven zoals de Responsible Financial Innovation Act en de FIT for the 21st Century Act proberen orde te scheppen. MiCAR biedt meer uniformiteit dan het huidige Amerikaanse systeem. Onder de nieuwe president Trump wordt minder strenge regelgeving verwacht, gericht op innovatiebevordering.

Brazilië: Transparantie met de Crypto Law
In Brazilië werden crypto-activa erkend als financiële activa met de Crypto Law. De Cryptoassets Act, versterkt anti-witwasregels en beschermt investeerders. In tegenstelling tot MiCAR dat transparantie en consumentenbescherming biedt, richt Brazilië zich op nationale groei en veiligheid binnen de cryptomarkt.

In Canada bestaan de Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada (FINTRAC) en de Proceeds of Crime (Money Laundering) and Terrorist Financing Act. Daarnaast heeft Mexico de Fintech Law, keurde Panama in 2022 een wetsvoorstel goed en werken Argentinië, Colombia en Peru aan verschillende vormen van crypto regelgeving.

Afrika

Ondanks het via reguliere informatiekanalen lijkt alsof Afrika in ontwikkeling achterloopt, zijn landen hard aan het werk om op verschillende innovatieve manieren economische groei te realiseren. Dit content wordt gezien als ‘de blueprint voor Bitcoin’.

Nigeria: Innovatie ondanks beperkingen
Nigeria is koploper in Afrika met het gebruik van cryptocurrencies, ondanks het eerdere verbod op crypto-transacties via banken. Burgers omzeilden dit via peer-to-peer-platformen. Tegelijkertijd stimuleert Nigeria innovatie met de eNaira, hun eigen digitale valuta gebaseerd op blockchain-technologie. In 2023 trok de Central Bank of Nigeria het transactieverbod in.

Kenia: Innovatie en regulering in balans
Kenia staat bekend om zijn fintech-ecosysteem en heeft onlangs stappen gezet richting crypto regulering. Het land werkt aan de Capital Markets (Amendment) Bill, 2023, die crypto-activa definieert als effecten en belastingregels instelt. Daarnaast ontwikkelt een technische werkgroep richtlijnen om witwassen en terrorismefinanciering te beperken. Kenia wil crypto inzetten voor economische groei, maar benadrukt consumentenbescherming en financiële stabiliteit.

Aanvullend kan je onderzoek doen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek, die ná El Salvador Bitcoin accepteerde als wettig betaalmiddel, maar uitdagingen kreeg met het IMF. Ghana is bezig met de CBDC e-Cedi, Zuid-Afrika, Oeganda, Namibië en Zimbabwe werken aan of hebben interesse getoond in crypto regelgeving.

Oceanië

Door naar de Pacific!
Australië: Belasting en anti-witwasregels voor crypto
Australië reguleert crypto als eigendom via belastingregels van de Australian Taxation Office (ATO). Daarnaast vallen cryptobedrijven onder de Anti-Money Laundering and Counter-Terrorism Financing Act, met verplichte registratie en toezicht. De overheid werkt aan aanvullende regelgeving om transparantie en veiligheid verder te versterken.
Nieuw-Zeeland heeft sinds 2013 de Financial Markets Conduct Act en de Cook Eilanden stelde in 2024 de Tainted Cryptocurrency Recovery Bill voor.

Europa

Zoals in de introductie benoemd is vanaf 2024 MiCAR, een van de meest volledige kaders voor crypto wetgeving, volledig van kracht in de 27 EU-lidstaten. Landen die niet in de EU zitten hebben hun eigen regels.

Verenigd Koninkrijk: Eigen koers in cryptoregels
Het VK reguleert crypto via de Financial Services and Markets Act (2023) en erkent cryptoactiva als eigendom. De Financial Conduct Authority (FCA) houdt toezicht op bedrijven en anti-witwasregels. In tegenstelling tot MiCAR richt het VK, met hun kader dat nog in ontwikkeling is, zich nu nog alleen op erkenning en regels voor crypto en stablecoins.

Zwitserland: Innovatie met de Blockchain Act
Zwitserland, bekend als “Crypto Valley,” biedt met de Blockchain Act (2020) en de DLT Act (2021) rechtszekerheid voor blockchain-technologie. De regels combineren innovatie met strikte anti-witwasregels en blijft daarom aantrekkelijk voor crypto-startups. De regels zijn flexibeler dan MiCAR.

Het is de moeite waard om te kijken wat Estland, Duitsland en Malta doen met crypto. Duitsland was een Europese voorloper met duidelijke regels vóór MiCAR, Estland is een innovatieve digitale hub met aanvullende regels ten opzichte van MiCAR en Malta, ook bekend als ‘Blockchain Island’ heeft gunstige wetten voor crypto-investeerders en -ondernemers.

Het World Economic Forum doet onderzoek naar cryptoregels in 9 jurisdicties
Het World Economic Forum doet onderzoek naar cryptoregels in 9 jurisdicties | Bron: WEF

Wereldwijde consistentie

Cryptoregels zijn divers, van streng zoals in China tot stimulerend zoals in El Salvador, en variëren in hun balans tussen innovatie en bescherming. In Europa biedt MiCAR een uniform kader, terwijl andere landen zich onderscheiden met eigen aanpakken. In landen zonder regelgeving zijn consumenten niet beschermd.
Internationale organisaties zoals de International Organization of Securities Commissions (IOSCO) en het World Economic Forum werken aan wereldwijde cryptoregels. Zij willen uniforme richtlijnen, die grensoverschrijdende risico’s verminderen en vertrouwen in digitale valuta bevorderen, zowel voor consumenten als bedrijven. Wereldwijde regels kunnen globaal aanvullende bescherming bieden, voor meer stabiliteit zorgen en verwarring van uiteenlopende nationale wetgevingen voorkomen.

Lees meer over:
wetgeving

Door: Cryptotakkies

Cryptotakkies is een leerplatform dat door middel van relevante content onder andere jongeren voorbereidt op de toekomst van Web 3.0. Het platform is gespecialiseerd in het toegankelijk maken van complexe onderwerpen zoals Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies. Dit doen ze door de techniek op een ...