Bitcoin Focus: Een CO2-limiet op je geld?

Jouw geld is jouw geld. Je hebt het verdiend, gespaard, belegd. Hopelijk wat verdiend. In deze Bitcoin Focus de vraag: wat als jouw bank je verbiedt jouw geld te gebruiken?

Natuurlijk nog veel meer nieuws, met reflectie. Je ziet het al: jouw Bitcoin Focus is er weer!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit is allemaal uiteraard geen beleggingsadvies!

Glijdende schalen, banken, mining en veel meer

  • Je bank vertelt wat je met JOUW GELD mag doen
  • De grote minerverplaatsing
  • Bitcoinhypotheken
  • Duitse bank wil handelen in Bitcoin
  • Mining groeit door!

Je kunt je hier nu inschrijven voor de Bitcoin Focus-nieuwsbrief!

Programmeerbaar geld: voor- en nadelen

Mijn mening is dat jouw geld jouw geld is. Of dat nu euro’s of bitcoin zijn: jij hebt het verdiend, dus jij moet ermee doen wat je wil.

Tuurlijk, als je het verdiend hebt met illegale dingen, of uitgeeft aan dingen die bij wet verboden zijn, dan moet een rechter daar wat van vinden en het tegenhouden.

De afgelopen jaren zijn banken steeds vaker voor rechter gaan spelen. Ze keuren bepaald gedrag af, willen gedrag aanpassen. Zeker met de komst van centralebankgeld (‘CBDC’s’) wordt dat veel enger.

Het geld dat we tegenwoordig gebruiken staat bij “gewone” commerciële banken: daar heb je een rekening. Als we overstappen naar centralebankgeld, kan je een rekening krijgen bij centrale banken. Centrale banken zeggen dat dit nieuwe geld beter zal zijn. Dat betwijfel ik. De programmeerbaarheid zorgt dat je ook restricties kan opleggen.

Zo zagen we een tijdje terug een creditcard die ermee ophoudt als je meer uitstoot veroorzaakt dan de bank “toestaat”. Vandaag laat Rabobank zien dat ook zij CO2-inschattingen (kunnen) doen van je uitgaven: je app vertelt hoe veel je gebruikt hebt.

Ze willen daarmee het gedrag van mensen aanpassen. Voorlopig zijn deze voorstellen, creditcards en applicaties nog vrijwillig.

Het is makkelijk te bedenken hoe dit zal veranderen. De systemen liggen er klaar voor om gedrag meer geforceerd te beïnvloeden en zaken te verbieden.

Als we centrale banken nog meer macht geven, weet ik zeker dat dat misbruikt gaat worden. Mensen gaan meer gevolgd worden in hun transacties, en er zullen meer regels aan geld worden gehangen. Die regels zullen voor de meerderheid steeds goed klinken: uitkeringsgeld? Alleen voor eten, niet voor sigaretten. Maar stap voor stap lopen we steeds verder een controlestaat in. Waar we niet meer over ons EIGEN GELD kunnen beslissen, dat wordt dan voor je gedaan. Nee bedankt!

Tienduizenden miners weghalen uit China, hoe doe je dat?

Een mooi stuk bij VICE over (met name) Bit Digital, een bedrijf dat dertigduizend miners in China had staan. China verbood mining in het land, en het bedrijf moest een oplossing zoeken.

Het stuk vertelt hoe ze per boot, vliegtuig en over het spoor hun machines hebben verplaatst naar Amerika.

Andere miners gingen veel naar Kazachstan. Dat ligt wat dichterbij, dus zijn de transportkosten lager. En Kazachstan zei toen dat miners welkom waren. Daar kwamen ze later op terug, met opeens hogere belasting en regeldruk.

Het stuk bij VICE maakt ook duidelijk dat de manier waarop Amerikaanse staten werken, handig kan zijn voor miners. Omdat de staten nog best veel te zeggen hebben, kunnen miners makkelijker verplaatsen naar plekken waar ze vriendelijker worden ontvangen. En waar ze mee kunnen helpen in het energiesysteem.

Een hypotheek met bitcoin als onderpand

Barron’s, een krant die inmiddels meer dan 100 jaar oud is, laat weten dat er hypotheken aankomen met bitcoin als onderpand.

Waar we momenteel gewend zijn dat je huis het onderpand is voor je hypotheek (hypotheek niet betalen betekent huis inleveren), ziet Barron’s dat er partijen komen die je geld willen lenen als je bitcoin als onderpand hebt.

Start-up-bedrijf Milo biedt het al aan. Nog niet voor Nederlanders, alleen mensen met een Amerikaans paspoort kunnen een lening aanvragen. Dat is voor 700 mensen al gelukt: die hebben in totaal tussen de $5 en $10 miljoen geleend, met cryptomunten als onderpand.

De rente is ongeveer 5% en betaal je in bitcoin of dollars. De partij geeft zelf aan dat ze veel minder krediet-checks hoeven te doen en dat mensen daardoor sneller een lening kunnen krijgen.

Bitcoin (en ander cryptogeld) wordt steeds meer gebruikt voor het betalen van huizen. Begin van dit jaar zei 12% van de starters in Amerika dat ze cryptomunten hadden verkocht om een huis te kunnen kopen. Eind 2019 was dat nog maar 4.6%.

De hypotheekmarkt is groot. Er gaat in Amerika $2 600 000 000 000 in om. Als maar een procent in bitcoin-leningen gaat dan zal de vraag naar bitcoin aardig toenemen. Ik ben benieuwd!

Grote Duitse bank wil bitcoin mogen handelen

Commerzbank is na Deutsche Bank de grootste bank in Duitsland. Ze hebben deze week publiek laten weten dat ze stappen richting bitcoin willen zetten. Ze hebben bij de toezichthouder een licentie aangevraagd om te mogen kopen, verkopen, bewaren en handelen.

Dat is nogal wat! Het geeft aan dat de bank het zeer serieus neemt.

Ik zie voor banken een rol in een bitcoin-economie. Niet iedereen zal zijn bitcoin namelijk zelf op willen slaan (of de tijd-investering willen doen om te ontdekken hoe dat veilig kan).

Banken gaan dan weer terug naar hun traditionele rol: gewoon geld bewaren. Het mooie van Bitcoin: je kan een systeem opzetten waar je bitcoin bewijsbaar in wallets staat. Dan kan je als klant dus continu controleren of de bank jouw Bitcoin nog heeft.

Commerzbank is hiermee één van de eerste partijen (in Duitsland) die deze toestemming aanvraagt. Innoveren is een slimme stap, want bitcoin gaat wel door, of banken nu meewerken of niet. Ik ben benieuwd naar de toekomst!

Wil je meer verhalen zoals deze? Schrijf je via deze link in voor Bitcoin Focus, onze wekelijkse bitcoin only nieuwsbrief!

Miners groeien door

Elke tien minuten moet er een bitcoinblok komen. Miners zoeken daarnaar, en als er meer mensen zoeken, wordt het vinden van een blok lastiger gemaakt.

Hoe hard er gezocht wordt, wordt uitgedrukt in de hashrate, het aantal keer per seconde dat er gezocht wordt. Waar dat begin van dit jaar nog 168 000 000 000 000 keer per seconde gebeurde, is dat nu meer dan 200 000 000 000 000 miljoen keer per seconde.

Hoe meer miners bezig zijn, hoe hoger de hashrate. En hoe veiliger het netwerk. Het Bitcoin-netwerk wordt dus steeds veiliger.

Miningpartijen hebben duidelijk groot vertrouwen in de toekomst van Bitcoin. Zo is er Crusoe Energy Systems, een Amerikaanse miner, die meer dan 500 miljoen dollar heeft opgehaald.

Het bedrijf werkt samen met Exxon, in een project dat zorgt dat bitcoin mining bijdraagt aan een groenere wereld.

Ik vind het mooi te zien dat de markt zich blijft ontwikkelen, en om het vertrouwen te zien bij de miners. Let’s go!

Lees meer over:
Bitcoin Focus