Bitcoin Focus: waarom heb jij bitcoin?

In Bitcoin Focus houden we je wekelijks op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen in de wereld van bitcoin. In de vorm van een nieuwsbrief bieden we je inzicht in de ontwikkelingen rondom de financiële revolutie. Deze week is het hoofdonderwerp

Je kunt je hier nu inschrijven voor de Bitcoin Focus-nieuwsbrief!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De helft van Nederlanders met cryptovaluta heeft minder dan 500 euro geïnvesteerd. Dat is natuurlijk prima, iedereen moet dat zelf weten. In het artikel hierover op de site stond ook een poll. Daaruit blijkt dat het merendeel van de lezers van dat artikel in ieder geval denken dat bitcoin de toekomst is van ons financiële stelsel.

Deze Bitcoin Focus gaat over verschillende redenen om Bitcoin te kopen en aan te houden, met vergelijkingen tussen BitcoinMagazine.nl-lezers en een breder onderzoek!

Maar doe je eigen onderzoek, dit is namelijk geen beleggingsadvies!

Geld verdienen en gokken

Volgens het onderzoek is de grootste reden om cryptomunten te kopen het wagen van een gokje. Het is jammer dat het een onderzoek is dat niet alleen kijkt naar bitcoin, maar ook focust op allerlei andere (shit)coins.

Ik vermoed dat het aandeel gokkers bij bitcoininvesteerders lager ligt, maar dat wordt niet duidelijk uit het onderzoek.

In de brede markt (dus ook met allerlei onzinmunten) is het in ieder geval 54% die aangeeft dat ze het voor het gokken doen, 30% doet het voor spanning en 21% wil snel winst maken. Je kon kennelijk meerdere redenen geven, dat is namelijk al meer dan 100%.

Voor mij is dit veruit het minst interessant. Zodra je snapt hoe Bitcoin de wereld beter maakt, ga je (hopelijk) andere beslissingen maken, en investeren met andere redenen.

Wat mooi is om te zien, is dat de investeer-redenen van bitcoinmagazine.nl-lezers heel anders liggen! Volgens de poll is de hoofdreden voor investeren bij 3% het vanwege het gok-element, 4% vanwege de spanning en 14% het om snel winst te maken. Heel mooi! Go lezer!

Waardebehoud: spaargeld verdampt

Als we de inflatiedefinities van de landen aanhouden, dan halveert je koopkracht van je spaargeld in Nederland en Duitsland inmiddels in 13 jaar, in Amerika zelfs in in 10 jaar.

De inflatie blijft wereldwijd flink stijgen. Er wordt veel geld bijgedrukt. Als we alleen naar dollarhoeveelheden kijken, dan zijn we gestegen van 15 131 miljard dollar in oktober 2019, naar 21 178 dollar afgelopen oktober.

Dat is een stijging van 6 047 dollar in vierentwintig maanden, oftewel een toename van 40% in twee jaar.

VEERTIG PROCENT van alle dollars die ooit zijn gemaakt, zijn in de laatste twee jaar gemaakt. Niet zo gek dat de inflatie omhoog gaat, en mensen (en bedrijven) op zoek gaan naar manieren om waarde te behouden.

Hoewel ik begon met bitcoin omdat ik het technisch interessant vind (volgende hoofdstuk), ben ik blijven bijkopen om deze reden: waarde behouden.

Technisch en de bredere kijk op de zaak: een betere wereld

Nu zijn we aangekomen bij mijn favoriete groep Bitcoiners! 51% van Bitcoinmagazine.nl-lezers zeggen dat ze bitcoin hebben omdat het de basis is van ons toekomstige geldsysteem. En 27% gelooft in blockchaintechnologie.

Toen ik in 2011 mijn node begon en de whitepaper las, dacht ik: hier kan wel eens wat heel interessants aan de hand zijn. Het heeft een paar jaar gekost om dat helemaal te begrijpen.

Je kan op twee niveau’s kijken naar de ’technische’ kant van bitcoin: ten eerste is er de blockchaintechnologie en ten tweede is er het hele financiële systeem waar Bitcoin een rol krijgt.

Het onderzoek maakt niet echt duidelijk wat de 31% van de mensen bedoelen met “Geloof in achterliggende technologie”. Dat kan betekenen dat ze waarde zien in de blockchain, maar het kan ook betekenen dat ze naar die tweede laag kijken: gebruik van blockchain in het financiële systeem.

Niveau 1: Wat betreft blockchaintechnologie: wat de bitcoinmaker Satoshi Nakamoto heeft uitgevonden (Bitcoin) is een verzameling van technologieën: Public Keys, Linked Lists, Hashing, Peer-to-peer communicatie en veel meer. De verzameling van deze technieken wordt vaak de “blockchaintechnologie” genoemd, terwijl er vaak vaak veel meer bedoeld wordt.

Natuurlijk, dit zijn allemaal interessante technieken. En veel bedrijven hebben al geprobeerd om de onderliggende technieken te gebruiken, maar de meeste projecten mislukken. Geld lijkt toch de best bruikbare use-case voor blockchains, en dan is Bitcoin natuurlijk de koning!

Op niveau 2 is er de macro-economie. Een munt is zelf opzich niet zo’n interessant ding namelijk. Pas als mensen en bedrijven er wat aan hebben als betaalmiddel en waardeopslag, wordt het leuk. Dan wordt bitcoin meer dan een munt.

Ik zie Bitcoin als een manier om de wereld beter te maken. Doordat mensen weer waarde kunnen vasthouden hoeven ze niet hun geld snel uit te geven, omdat het anders morgen minder waard is. Dat betekent ook: langer doen met je producten en dus minder troep op de wereld.

We moeten het allemaal nog gaan zien, en rustig zal het allemaal verlopen, als ons geldsysteem verandert naar een geldsysteem. In een volgende Bitcoin Focus hoor je hoe zo’n wereld zou kunnen werken.

En hoe veel moet ik dan investeren?

Die vraag krijg ik regelmatig en ga ik hier niet kunnen beantwoorden, want dat verschilt per persoon, en hoezeer diegene vertrouwen heeft in bitcoin (versus euro).

We horen Michael Saylor van MicroStrategy zeggen: “Investeer alleen wat je NIET wil verliezen”. Oftewel: hij ziet bitcoin als extreem veilig.

De meeste mensen zullen echter zeggen: “verlies alleen wat je kan missen”.

Daar ga ik ook geen antwoord op kunnen geven. Bedenk zelf of je vertrouwen heb in het huidige geldsysteem en of je daar het meeste geld in wil houden, of dat je naar bitcoin wil… Succes!

In het onderzoek werd overigens duidelijk dat de helft van de mensen die wat met cryptomunten doet, daar minder dan 500 euro in heeft gezet.

Wil je meer verhalen zoals deze? Schrijf je via deze link in voor Bitcoin Focus, onze wekelijkse bitcoin only nieuwsbrief!

Lees meer over:
Bitcoin FocusBitcoin nieuws

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

chainlink Nieuws
Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

Solana koers verwachting Data en Analyse
Solana’s Koers Schiet Omhoog: Is Dit Pas Het Begin van SOL’s Opwaartse Reis?

Op 1 maart bereikte de native token van solana, SOL, een 23-maanden hoogtepunt. Het zag...

crypto kopen en bewaren Nieuws
XRP, SOL, ADA Bullish In Supercycle: Welke Altcoin Gaat Exploderen

De cryptomarkt beleeft een indrukwekkende comeback, aangevoerd door Bitcoin, dat de weg wijst met een...

Lees meer