Column: 42 is het antwoord

In geek-culture een bekend nummer: 42. Dit is column 42. Mooi getal. Als mensen de leeftijd van 42 bereiken, heb je in ieder geval een verjaarscadeau in de vorm van een verhaal of anders een boek. En een jaar toegang tot alle kennis ever. Daarna niet meer. Jammer.

Als je niet bekend bent met het boek The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams, dan frons je misschien nu je wenkbrauwen. 42? Wtf! Mocht je het niet weten: het is het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum en alles. Alleen wat was de vraag dan? Daar gaat het hele eerste boek in deze driedelige boekenserie over.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Omdat niemand weet waarom Deep Thought, de computer aan wie gevraagd is wat het antwoord is op de alomvattende vraag, 42 antwoordt, moet een nieuwe computer ontworpen worden om de feitelijke vraag te ontdekken. Dat is een systeem in de vorm van planeet Aarde. Helaas wordt de planeet vlak voor het geven van het antwoord op de vraag vernietigd. Jammer joh. Er moest een intergalactische snelweg doorheen.

42 is diep ingebed in nerd culture. Zo probeerde Mark Karpeles van Mt.Gox ooit te bewijzen op 23 juni 2011 (!) dat de beurs echt liquide genoeg was door 424.242,42424242 BTC over te maken om te bewijzen dat de beurs nog controle had over de muntjes. De geschiedenis liep als volgt: op 13 juni 2011 meldde Mt.Gox dat er 25.000 BTC gestolen waren, zo’n 4 ton toentertijd in dollars, waarna het stelen nog even doorging, inclusief een databaselek naar Pastebin toe. Zelfs een aantal frauduleuze trades zorgden er in die dagen voor dat bitcoin even naar een cent viel op de geplaagde beurs. Volgens sommigen was het veelvuldig gebruik van het getal ‘42’ achter elkaar een knipoog naar Adam’s boek.

Het getal blijft boeien. Vooral omdat het een antwoord is op een onbekende vraag.

Vaak hoor je dat nieuwe systemen dingen zijn die op zoek zijn naar nieuwe problemen. Zoals in veel gevallen met duizenden blockchain- (gerelateerde) projecten. Een oplossing op zoek naar een probleem. Of een vraag in dit geval.

Bitcoin heeft dat probleem gelukkig niet. Het systeem kan één ding extreem goed: transacties wél of níet uitvoeren. Er is geen vage quantumstaat waarin twijfel bestaat. Nee, het is altijd wat het is: heb je de bijbehorende geheime sleutel of seed, dan kun je de transactie ondertekenen. Wordt deze vervolgens opgenomen in de mempool en vervolgens in een blok? Staat ie er ook na 6 bevestigingen nog in? Ja? Dan weet je heel erg superzeker dat het gelukt is. Of je nou 0,000000001 of 10.000 BTC overmaakt.

Dat maakt het zo frappant dat er nog steeds zo veel mensen zijn die niet begrijpen op welke vraag bitcoin het antwoord is. Dat is dus betrekkelijk simpel: zekerheid van transactie op internet.

Tuurlijk, bitcoin kan met die transacties inmiddels veel meer leuke dingen, maar de essentie blijft staan.

Is het toeval dat er ooit maximaal 21.000.000 (minus een paar sats) bitcoins zullen zijn? Of het een verwijzing is naar 42 weten we niet, daar zijn genoeg Reddit-draadjes aan gewijd.

Als het laatste blok met een ietsiepietsie bloksubsidie in 2142 gemined wordt, nou ja, als ik het dan nog kan, dan hoor je mij niet zeuren om de vraag of het wel of niet mythologiseren van iets dat volledig toevallig kan zijn, wel kies is.

Lees meer over:

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

PlanB Nieuws
‘Bitcoin koers van 440.000 dollar tijdens deze cyclus?’

De Nederlandse analist PlanB publiceerde in 2019 zijn beruchte Stock-to-Flow model voor bitcoin. Daarmee werd...

cardano koers Nieuws
ADA Stijgt 20%, Technische Indicatie Voor Nieuwe Crypto Bull Run?

Cardano, een van de top 10 crypto's, wist net als veel andere spelers uit de...

bitcoin etf Bitcoin
Bitcoin ETF’s Verpletteren Nieuwe Records: Miljarden Stromen Binnen

In de VS hebben exchange-traded funds (ETF's) voor bitcoin (BTC) ongekende handelsvolumes gezien sinds hun...

XRP koers verwachting Nieuws
Einde Rechtszaak Ripple vs SEC In April, Voorspelt Crypto Analist

Bekende crypto analist, Whalefud Capital, voorspelt dat de rechtszaak van Ripple vs. de SEC in...

Nieuws
“Tattookiller” veroordeeld tot jarenlange celstraf wegens poging afpersing bitcoinondernemers

Brian P., bekend als de 'tattookiller', is door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van...

Lees meer