Column: Node-einde en nieuw begin

Stoppen met iets waar je al lang mee bezig was. Waar je veel tijd in stak en wat je ook echt plezier gaf. Dat is lastig. Het zelf beheren van een financieel systeempje. Je eigen bankje spelen met zorgvuldig opgebouwde kanalen, vele uren lees- en uitzoekplezier en bij tijd en wijle frustratie en witte wegtrekkers waarbij de angst alles te verliezen je om het hart sloeg.

Het sleutelen aan op het oog simpele hardware, zorgen voor een stabiele verbinding naar buiten toe en een gekoppeld A-record in de DNS-configuratie van je hosting provider. Installeren en downloaden van die grote bitcoinblockchain en de noodzaak een steeds grotere ssd aan je Raspberry Pi 4 te hangen.

Das war einmal. Hij is eruit. Niet meer in de meterkast. Het dappere kleine computertje dat zoveel jaar zorgde voor de BTC Pay-mogelijkheid op mijn persoonlijke website. Niet dat de optie nou zo vaak gebruikt werd trouwens. Waarom had ik dat dan? Eind 2018 vond ik dat het mogelijk moest zijn mijn toen spiksplinternieuwe boek te kopen met bitcoin en daar was een BTC Payserver voor nodig, samen met een plugin voor WooCommerce.

Heel wat systemen zijn langsgekomen. Eerst een Raspberry Pi 3, maar dat heeft het niet lang uitgehouden. Toen RaspiBlitz geprobeerd en vervolgens bij MyNode uitgekomen. Lastig was dat je voor de goede werking nog steeds apart een BTC Payserver moest draaien. Maar goed, het werkte.

Na een grote crash van de MyNode door een defecte harddisk en ik, meer door geluk dan wijsheid, de harddisk nog kon redden door er een kloon te maken, ook wel het dd-commando voor de liefhebbers, ging ik op zoek naar een andere opstelling. Het werd een stand-alone BTC-Payserveromgeving op een RPi4.

Dat draaide lang goed. Amboss.space gaf aan dat ie tenminste 1 jaar en 74 dagen gedraaid heeft. Maar nu is het dus over. De Pi, of de micro-SD, of de installatie zelf, liep inmiddels steeds vaker vast, eerst zo ongeveer elke twee weken, aan het eind vaak al binnen een week. Waar het probleem lag, heb ik nooit uit kunnen vinden aangezien het ding keihard onbereikbaar werd en geen crashlogs produceerde. Tja, dat kan ook alleen maar als ie crasht en er nog iets draait. Na het wisselen van de Pi leek hardwarefalen van die kant me niet het geval. Dan blijft over de microSD of de SSD of allebei. Het zou betekenen: experimenteren met het kopiëren van de microSD en hopen dat je met dezelfde installatie verder kunt of alles opnieuw installeren, hele blockchain downloaden, nieuwe kanalen maken, de hele rimram.

De bottom line is eigenlijk: thuisservertjes werken eigenlijk niet, tenzij je echt zelf hardcore IT’er bent. Dat ben ik niet, ik kan goed copy-pasten van commando’s en ik begrijp een beetje hoe de structuur van een normale Linuxinstallatie eruit ziet. Als er Docker-containers komen kijken, vind ik het al een stuk minder gezellig.

Hoe goed ik BTC Pay ook in elkaar vind zitten, met de hoeveelheid tijd die het kost en de 3 boeken die ik per jaar via mijn site verkoop, is het toch echt te veel van het goede.

Mocht je echt meerdere winkels willen bedienen, dat kan heel goed met het systeem, maar dan draai je ook een server in een serieus datacenter neem ik aan. Niet thuis, dat werkt niet.

Ik ben om en laat voor nu Lightning Checkout het werk voor me doen. Helaas (nog?) geen onchain-betalingen, maar Lightning doet het prima.

Nou ja, dag lieve blockchain-in-de-meterkast. Het was een mooie tijd samen!

Krijn Soeteman is tech- en wetenschapsjournalist en volgt bitcoin al sinds lange tijd. Hij is onder meer te vinden op Twitter. Hij is auteur van de veelgeprezen Crypto Encyclopedie.

Lees ook eerdere columns:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscolumn

1 comment