Column: Vroeger was alles slechter

Mooi of slecht weer, op een zaterdagochtend kruip ik graag in een hoek van de bank met een boek. Ik hou van een breed spectrum, maar de laatste tijd zijn het verhalen uit vervlogen tijden. Vroeger, toen alles vooral heel veel slechter was. Zelfs de machtigste mensen op aarde konden van het meest simpele griepje de pijp uit gaan. Vaker nog gingen ze het hoekje om door het uitoefenen van hun hobby’s, namelijk vechten.

Hun praktisch absolute macht zorgde er in bepaalde tijden voor dat ze alles konden maken. Dat ze iedereen de mond konden snoeren. Ze legden hoge belastingen op, knepen het klootjesvolk uit en van de inkomsten kochten ze dure dingen, zoals strijdrossen, wapenrustingen, financierden ze hele legers om ruzie te maken met hun gelijken die aan de macht waren in andere gebieden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mijn lectuur in de vorm van digitale pageturners geschreven door Ken Follett (ja, iedereen kende ze al, behalve ik blijkbaar) zijn uiteraard her en der kort door de bocht. Daarnaast zullen ze ook met regelmaat projecties zijn van de hedendaagse tijd op de 12de eeuw, de valkuil van anachronismen, maar het zette me wel aan het denken.

Op ons digitale slagveld Twitter maakt het blijkbaar ook uit of je praktisch oneindige macht hebt in financiële zin. Het leek soms wel een robbertje ouderwetsch de degens kruisen tussen al die miljardairs die allerlei cryptovaluta zowel omhoog als omlaag praatten (de koers). Slagveldwaardige pumps & dumps waren het gevolg. Blijkbaar tijdelijk uitgeput van het zware twitterwerk lijkt het nu even rustig.

In plaats van nog fysiek ten strijde te trekken, gaat het digitaal met de kans ooit door een rechtsorgaan vervolgd te worden. Is dat de nieuwe spanning geworden? Hoe ver kun je gaan voordat er een eind komt aan je geschreeuw? En oh ja, hoe lang hou je dan je mond als je daarvoor een miljoenenboete moest betalen of, zoals in heel enkele gevallen gebeurt, zelf het cachot van binnen mag bekijken?

De vraag voor ons, simpel klootjesvolk, is: maakt het uit voor bitcoin op de lange termijn? Kan het misschien zelfs behulpzaam zijn om het netwerk zelf steeds een tandje sterker te maken? Waren de tweets van vooral puissant rijke mannen (heb ik de vrouwen gemist?) misschien toch een katalysator voor een interessante wending in de ontwikkeling van bitcoin?

De soep wordt gelukkig al lang niet meer zo heet gegeten als 850 jaar geleden. Wij, het volk, hoeven niet direct meer te vrezen voor onze nek als we tegen de rijken der aarde ingaan. Toch laat het wel zien dat als het maar mogelijk is feodaal heerser te spelen, mensen dat ook doen.

Wat gaan wij, het volk, daaraan doen? Daar is eigenlijk maar een antwoord op: leert anderen dat het netwerk veel meer is dan alleen De Koers en probeer onze democratisch gekozen lieden in de Kamer bij te brengen dat er meer is dan rijke twitteraars en angst voor witwassen…

Krijn Soeteman

Een column
beginnen is als een duik in het diepe: je begint een nieuw leven. Nooit
meer kun je iets doen zonder na te denken of het misschien interessant
is voor je verhaal. Maar wie ben ik eigenlijk? Sinds 2011 ben ik aan de
slag als wetenschaps- en techjournalist.

Een van de redenen dat ik in aanraking kwam met bitcoin was onderzoek
voor een wetenschaps-tv programma Labyrint. Dat was eind 2011. Ik deed
er niets mee, maar bleef het wel volgen en heb wat dat betreft heel wat
ups en downs meegemaakt.

De Prijs,
daar ben ik niet heel erg van, ja van Buy High, Sell Low. Dat principe
heb ik onderzocht en bleek ik erg goed in. Dus ik ben van de DCA-school. Gelukkig is er voldoende ander interessants om over te schrijven met betrekking tot bitcoin!

Je kunt mij vinden op Twitter.

Lees ook eerdere columns van Krijn:

Also read

Column: Bitcoin is saai, en dat is goed

 

Column: Privacy wordt een waardeloos woord

 

Column: Basiskennis bitcoin belangrijkste missing link

 

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!