12 opmerkelijke momenten uit de Bitcoin (BTC) geschiedenis

Bitcoin (BTC) bestaat nu ruim 12 jaar. In de geschiedenis hebben een aantal opmerkelijke en doorslaggevende gebeurtenissen Bitcoin gemaakt zoals het nu is.

Bitcoin geschiedenis

Bitcoin staat nooit stil en heeft sinds 2008 een aantal fasen doorlopen. Die fasen zijn ook bepalend voor de gebeurtenissen die zich toen hebben voorgedaan. Met andere woorden: bijvoorbeeld een Silk Road zou in 2020 geen lang leven beschoren zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In juli 2018 hebben Nic Carter (Coin Metrics) en Hasu het artikel “Visions of Bitcoin – How major Bitcoin narratives changed over time” gepubliceerd. Zij beschrijven hoe Bitcoin geleidelijk veranderd is (zie de onderstaande afbeelding).

12 opmerkelijke momenten uit de Bitcoin (BTC) geschiedenis
undefined

Verschillende Bitcoin narratieven over de tijd (bron).

1. Bitcoin white paper: 31 oktober 2008

Op 31 oktober 2008 is de Bitcoin design paper gepubliceerd. In deze whitepaper met de titel Peer-to-Peer Electronic Cash System is het fundament en de principes van decentraal geld uitgelegd.

In het 9-pagina tellende stuk beschrijft Satoshi hoe we waarde met elkaar kunnen uitruilen zonder centrale partij.

Lees: zonder centrale bank of overheid. Daarmee heeft hij (of zij) het fundament gelegd waar honderden ontwikkelaars nog elke dag op verder bouwen.

2. Bitcoin Genesis block: 3 januari 2009

Niet lang daarna, op 3 januari 2009, was er sprake van het allereerste block, ook wel het Genesis Block genoemd.

Nog steeds komt de datum 3 januari terug. Want elk jaar vindt op deze datum het Proof of Keys evenement plaats. Dat heeft tot doel dat zo veel mogelijk mensen Bitcoin (BTC) van de beurzen afhalen.

Oftewel: eis het eigenaarschap van je Bitcoin op en beheer je eigen sleutels (private keys) in een hardware wallet.

3. Eerste Bitcoin transactie: 12 januari 2010

Zeker het apart vermelden waard: de eerste transactie op het Bitcoin netwerk. Die vond op 12 januari 2009 plaats.

Satoshi Nakamoto stuurde toen in block 170 de eerste transactie naar Hal Finney, de Amerikaanse computerwetenschapper die op 28 augustus 2014 stierf aan de ziekte ALS.

4. Eerste Bitcoin beurs: 6 februari 2010

De eerste marktplaats waar Bitcoin zijn verhandeld, is niet Mt.Gox, maar het obscure Bitcoin Market. De eerste handel duurde dus ruim één jaar na de geboorte van Bitcoin.

Opgericht door de anonieme “dwdollar”. Inmiddels bestaat deze marktplaats niet meer en zijn er vele voor in de plaats gekomen.

5. Bitcoin Pizza Day: 22 mei 2010

Toch wel één van de meest opmerkelijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Bitcoin. Het is namelijk de eerste keer dat iemand met Bitcoin een aankoop deed.

Op 22 mei 2010 kocht de Hongaars-Amerikaanse bitcoin programmeur Hanyecz twee pizza’s (Papa John’s) voor 10.000 bitcoin (!). Hij deed op 18 mei 2010 een oproep op het forum van Bitcointalk, toen Bitcoin qua ontwikkeling nog in de babyfase verkeerde.

“I’ll pay 10,000 Bitcoins for two pizzas. The best would be two large pizzas, so I can have some left over for tomorrow. You can make your own pizzas. Once they’re done, you can deliver them to my house or arrange a delivery company to deliver them, but I want to use Bitcoin to pay for them.”

Toentertijd stond 10.000 BTC gelijk aan 41 dollar. Iets duurder dan wat een normale prijs voor 2 pizza’s zou zijn. Uiteindelijk heeft “Jercos” uit het Verenigd Koninkrijk de pizza’s voor Laszlo gekocht en de Bitcoin ontvangen. Deze bitcoin is nu ruim 500 miljoen dollar waard!

Het is onduidelijk of “Jercos” zijn Bitcoin inmiddels verzilverd heeft. Hanyecz is overigens nog steeds actief als developer in de Bitcoin community.

12 opmerkelijke momenten uit de Bitcoin (BTC) geschiedenis
undefined

6. Mt.Gox: 17 juli 2010

Op 17 juli 2010 is deze beurs geopend door Jed McCaleb, die later nog betrokken is geweest bij Ripple en Stellar. Het was de eerste beurs met véél handelsvolume.

Uiteindelijk heeft mismanagement en IT-problemen ervoor gezorgd dat de beurs in februari 2014 de deuren moest sluiten.

Door een hack zou 850.000 Bitcoin verdwenen zijn. De toenmalige eigenaar Mark Karpeles is ervan verdacht deze Bitcoin te hebben verduisterd, en moet een celstraf van 2,5 jaar uitzitten. De duizenden gedupeerde klanten van Mt.Gox zitten nog te wachten op hun geld.

7. 184 miljard Bitcoin bug: 15 augustus 2010

Een opmerkelijk verhaal ook in 2010. Door een bug in het Bitcoin netwerk is er op 15 augustus 2010 maar liefst 184 miljard bitcoin te veel aangemaakt. Dit gebeurde in block nummer 74.638, waarvan op Bitcointalk melding is gemaakt.

Satoshi en een andere ontwikkelaar waren er snel bij om de bug op te lossen. Binnen 5 uur was de fout verholpen. Met de ‘patched’ versie van de Bitcoin client (versie 0.3.10) is het teniet gedaan. Zoals bekend heeft Bitcoin een plafond van 21 miljoen stuks.

8. Silk Road opent de deuren: 2011

Silk Road is in 2011 ontstaan als een marktplaats op het Dark Web. De naam zal altijd verbonden zijn met Bitcoin, want je kon met Bitcoin betalen voor de aangeboden (illegale) producten en diensten.

Het stond al gauw bekend als een ‘eBay voor drugs’. Uiteindelijk heeft de marktplaats 3 jaar lang bestaan, totdat oprichter Ross Ulbricht (pseudoniem “Dread Pirate Roberts”) in oktober 2013 de deuren moet sluiten.

In juni 2015 is Ulbricht veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

9. Bitcoin halvenings

Ingebakken in het protocol: een halvering van de block reward voor miners na 210.000 blokken. Vorig jaar vond de halvening op 11 mei 2020 plaats, de volgende ergens in de lente van 2024.

10. Bitcoin Lightning Network: 14 januari 2016

Het Bitcoin Lightning Network wint anno 2020 steeds meer aan belang. Er zit nu al voor 12,4 miljoen dollar aan Bitcoin in het netwerk opgeslagen.

In 2016 kwam al de whitepaper voor het Bitcoin Lightning Network online. Deze schaalbaarheidsoplossing als tweede laag op Bitcoin is bedoeld om goedkopere en snellere betalingen mogelijk te maken. Het netwerk hangt samen met de komst van de Segregated Witness wat we hieronder bespreken.

11. Bitcoin Independence Day (UASF): 1 augustus 2017

Op 1 augustus 2017 is er een duidelijke streep gezet binnen de Bitcoin community. Het event is van dermate belang dat het nu gezien wordt als Bitcoin Independence Day.

In mei 2017 kwam een groep bitcoin miners bij elkaar en ze sloten de ‘New York Agreement’. Twee zaken stonden op de agenda:

De genodigden hadden op dat moment zo’n 80% van de totale miningkracht in handen. Dit idee kreeg de naam SegWit2x. Deze versie van SegWit zou voor een hard fork zorgen (een splitsing van netwerken).

Middels een User Activated Soft Fork zette een groot deel van de bitcoin node eigenaren de miners echter letterlijk en figuurlijk voor het blok. Doe je als miner niet mee met deze update? Dan worden jouw blocks genegeerd door het netwerk.

UASF staat voor User Activated Soft Fork. Het staat voor een mechanisme waarmee full nodes op het netwerk een update kunnen uitvoeren. Uiteindelijk kozen de miners eieren voor hun geld en wonnen de nodes: de blokgrootte is niet vergroot naar 4 MB.

Wel is besloten tot implementatie van Segregated Witness (SegWit) als schaalbaarheidsoplossing.

Een bitcoin transactie heeft ook zo’n handtekening (of: signature). In plaats van een fysieke handtekening met een pen is dit een digitale variant, die je met je private key kunt plaatsen.

De ruimte van deze handtekening op bankcheque is verwaarloosbaar, maar die van een bitcoin transactie neemt ongeveer 50% van de ruimte van de cheque in beslag. SegWit maakt dit percentage een stuk lager.

Hierdoor kunnen er meer transacties worden verwerkt. Er is immers minder data nodig per transactie.

Bitcoin is een gedistribueerd grootboek en het transacties en blocks. Je zou dit kunnen zien als cheques in een ladekast met boxen. Bij Bitcoin wordt SegWit gebruikt om sommige blocks groter te maken, terwijl het ook geschikt is voor personen die dit niet willen.

Een uitgebreidere uitleg vind je hier: Bitcoin 101: Segregated Witness (SegWit) als schaalbaarheidsoplossing

12. Proof of Privacy / CoinJoin Day: 5 april 2020

Ook dit jaar was er een oproep voor een aparte dag. De bekende bitcoiner Giacomo Zucco wil dat 5 april in het teken staat van Proof of Privacy of CoinJoin Day.

Zoals bekend is 5 april de geboortedag van Satoshi Nakamoto. Althans, de dag die hij (of zij) ingegeven heeft op zijn profiel bij de P2P Foundation.

Volgens Zucco is het ongelooflijk belangrijk om je privacy in de gaten te houden. Een CoinJoin is een manier om je Bitcoin anoniem(er) te maken. Lees meer over CoinJoins in onze uitlegpagina.

Zo komen we tot het einde van deze historische feitjes, waar je keuzes moet maken. Natuurlijk is het meldenswaardig dat een groot bedrijf als Microsoft al in 2014 Bitcoin accepteert als betaalmiddel.

En ook de komst van futures eind 2017 gaf handelaren de mogelijkheid om Bitcoin te ‘shorten’. En zodra de Amerikaanse president Donald Trump tweet over Bitcoin is dat ook best bijzonder. Kortom, de adoptiegraad van Bitcoin in de aloude fiat wereld vertoont een stijgende lijn.

Voor meer historische feitjes over Bitcoin, bezoek de website History of Bitcoin.

Lees meer over:
Bitcoin MaandBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...