Bakkt komt vandaag met bitcoin (BTC) opties en ‘cash settled’ futures

Update – Bakkt biedt vanaf vandaag opties op bitcoin futures en ‘cash settled’ bitcoin futures aan. Dat maakte ICE, het concern achter Bakkt en de New York Stock Exchange, eerder bekend in een blogpost.

Bitcoin opties op Bakkt

Wat houdt een optie in? Net zoals een future is een optie een derivaat: je speculeert met geleend geld (van een exchange). Dat maakt deze producten alleen geschikt voor professionele handelaren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met een optie verkrijg je het recht om een future contract te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs en (afloop) datum. De onderliggende waarde is géén bitcoin, maar een bitcoin futurecontract.

Een financieel product óp een financieel product dus. Maar net zoals bij een future kun je met een optie je wapenen tegen de koersschommelingen op de spotmarkt.

Zo kan een handelaar juist zijn exposure in de spotmarkt verkleinen door met een future een bitcoin prijs (in de toekomst) ‘vast te klikken’.

Heel simpel uitgelegd: dus je stel je neemt een optie op $7.500 en de prijs daalt naar $7.000, dan ís jouw contract nog wel $7.500 waard. Voor miners, die over een grote hoeveelheid verse bitcoins beschikken, kan dat letterlijk een optie zijn. Als ‘hedge’ tegen volatiele spotmarkt.

De timing is wel saillant te noemen: CME komt in het eerste kwartaal in 2020 met een vergelijkbaar product en hiermee wil ICE haar concurrent voor zijn.

Volgens CEO Kelly Loeffler is er onder professionele handelaren en mining bedrijven vraag naar dit product.

ICE Singapore en ‘cash settled’ futures

Naast opties gaat ICE ook zogenaamde ‘cash settled’ futures aanbieden, een product dat CME al sinds eind 2017 op de markt brengt.

In september kreeg dochteronderneming Bakkt bekendheid met de primeur: futures uitgekeerd in bitcoins.

Maar om ’traditionele’ handelaren tegemoet te komen, is er nu ook de optie om uitgekeerd te krijgen in dollars in plaats van bitcoins.

In eerste instantie laat moederbedrijf ICE het aanbod lopen via ICE Futures Singapore. Het contract krijgt de naam ‘Bakkt Bitcoin (USD) Cash Settled Monthly Futures’.

Bij het bedrijfsonderdeel in Singapore vindt ook de clearing plaats, alle financiële administratie bij een trade. Ook de financiële toezichthouder aldaar heeft goedkeuring verleend.

Dagrecord

De motor van Bakkt begint enigszins te draaien. Eind november brak het handelsplatform een dagrecord met 42,5 miljoen dollar aan verhandelde futures. En ook de afgelopen week bleef het volume redelijk op peil.

De interesse onder fondsen en handelaren neemt dus mondjesmaat toe, zou je kunnen zeggen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...