Bitcoin beurs Paxful werkt samen met Chainalysis tegen witwassen

Bitcoin peer-to-peer beurs Paxful gaat samenwerken met blockchain analysebedrijf Chainalysis. Paxful wil hiermee voorkomen dat er via hun marktplaats witwassen plaatsvindt, zo staat in het persbericht te lezen.

Bitcoin peer-to-peer exchange

Als peer-to-peer exchange houden zij géén fondsen (crypto en fiat) vast van gebruikers in een ‘hot’ wallet. Het werkt net zoals Marktplaats, maar dan met bitcoins.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Koper en verkoper komen samen een prijs en hoeveelheid overeen en sluiten de deal. Door een verificatieproces van multisignatures (verkoper, koper en Hodl Hodl ondertekenen digitaal de overeenkomst, red.) ruilt de bitcoin van eigenaar.

Andere voorbeelden van p2p-beurzen zijn LocalBitcoins, Bisq en Hodl Hodl. De laatstgenoemde partijen vragen vanwege privacy-overwegingen géén klantgegevens. Het argument is namelijk: wij houden geen cryptovaluta vast zoals een normale exchange (die de gebruiker een wallet biedt).

In het geval van Hodl Hodl bijvoorbeeld zegt oprichter Max Keidun:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Wij raken de cryptovaluta (of het fiat geld) van de klanten niet aan. Via multisignature wallets, waarbij de verkoper, koper en wij de deal digitaal ondertekenen, is de overeenkomst bezegeld. (…) Wij vinden cryptovaluta in een ‘hot’ wallet niet veilig genoeg. Ook is niet elke cryptobeurs verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan Cryptopia, waar mensen nog achter hun cryptogeld aan moeten.[/penci_blockquote]

Lees ook – Amerikaan opgepakt via LocalBitcoins voor witwassen $140.000 voor Bitcoin

“Risicovolle transacties”

Maar eerder LocalBitcoins en nu ook Paxful gaan wel actiever klantendata monitoren. Zo gaat Paxful de compliance tools “Know Your Transaction (KYT)” en “Reactor” inzetten om zogenoemde “risicovolle transacties” te onderscheppen.

Het is de eerste keer dat Chainalysis, een van de vele speurders op de bitcoin blockchain, een overeenkomst sluit met een peer-to-peer exchange.

Paxful zou goed zijn voor 25% van alle transacties op peer-to-peer exchanges. Zij kiezen voor deze samenwerking omdat ze hun marktplaats ‘vrij willen houden van de fraude en oplichters’.

Chainalysis werkt met vele exchanges in de industrie samen (o.a. Binance, Bitfinex en Bittrex) en werkt actief samen met (o.a. Amerikaanse en Nederlandse) opsporingsdiensten om bitcoin transacties te onderzoeken en onderling gegevens te delen.

Dit jaar moeten ook exchanges en brokers die actief zijn op de Nederlandse markt voldoen aan de implementatie van de Europese richtlijn AMLD5. Het wetsvoorstel ligt ter beoordeling bij de Eerste Kamer.

Lees ook – Hoe zit het met de nieuwe regels voor Bitcoin (BTC) bedrijven in Nederland?

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsexchanges

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...