Wat is de invloed van quantum-computers op bitcoin en cryptomunten?

Wat is de invloed van quantum computing op de beveiliging van de bitcoin blockchain en andere decentrale netwerken? Quantum-computing kan in theorie een ernstige risico vormen voor cryptografie omdat ze encryptie kunnen decoderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de publieke keys (adressen) van je bitcoin wallet.

De quantum technologie blijft zich verder ontwikkelen en het is een kwestie van tijd voordat deze voor een breder publiek toegankelijk is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cryptovaluta en veiligheid

Loopt cryptovaluta ook een risico? Bitcoin en andere blockchains zijn namelijk fundamenteel afhankelijk van encryptie en codering.

Achter elke publieke key (adres) schuilt een privésleutel, een geheim nummer waarmee je toegang krijgt tot je valuta. De meeste cryptovaluta maken gebruik van elliptische curve-cryptografie, waarmee het in feite onmogelijk is om een ​​privésleutel uit een openbare sleutel af te leiden.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Bron: AG Connect"]Elliptische curve-cryptografie (ECC) is een vorm van public key-encryptie. Alle public key-encryptie is gebaseerd op de gedachte dat de versleutelde data te kraken is. Zolang maar de sleutel die nodig is om de data opnebaar te maken geheim blijft. Daarvoor is een algoritme nodig dat de ene kant op (het versleutelen) makkelijk werkt, en de andere kant op (het ontcijferen) heel moeilijk is.[/penci_blockquote]

Lamport-signature

Maar quantum-computers hebben toegang tot geavanceerde rekenkracht die mogelijk zeer snel privésleutels kan afleiden van de openbare sleutels, althans voor de meest voorkomende coderingsschema's.

De sleutels zijn te beschermen. In de toekomst zullen cryptomunten mogelijk Lamport-signature integreren, dit moet quantum-resistentie bieden. Dat heeft invloed op de grootte van de blockchain blokken.

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author="Bron: Wikipedia"]Een Lamport-handtekening is een methode in de cryptografie om een digitale handtekening te construeren, ontwikkeld door en genoemd naar Leslie Lamport. Controle van een binnengekomen bestand is hiermee mogelijk. Lamport-handtekeningen zijn zeer moeilijk om te kraken, want elke Lamportsleutel kan maar voor één bericht gebruikt worden[/penci_blockquote]

Ethereum, bitcoin en altcoins

Ethereum is van plan om Lamport-signature als optie toe te voegen in versie 2.0 of te wel Ethereum 'Serenity'.

Bitcoin-developers hebben nog geen vaste plannen voor Lamport-singature, maar het ligt wel op tafel. Omdat quantum-algoritmen een digitale handtekening vereisen om een ​​adres te kraken kan je elk adres maar één keer gebruiken.

Voor oudere cryptovaluta is dit onderwerp van belang, maar een aantal (nieuwere) kleinere cryptomunten hebben vanaf het begin af aan al aan quantum-resistentie gewerkt. Veel quantum-bestendige algoritmen bestaan al, zoals XMSS, Keccack en Winternitz, deze worden toegepast door projecten zoals QRL, Hcash en IOTA.

Hoewel quantum-bestendige schema's moeilijk te doorbreken zijn, zijn ze niet moeilijk te implementeren. Blockchain-ontwikkelaars hebben geen quantum-computer nodig om een bestendig versleutelingsschema te ontwikkelen.

51% Aanval

Miners van cryptovaluta komen ook in aanraking met cryptografie. Zei besteden grote hoeveelheden rekenkracht om cryptografische puzzels op te lossen. In ruil voor het oplossen van de puzzel krijgt de miner een blokbeloning.

Het feit dat talloze miners het netwerk voorziet, betekent dat Bitcoin een gedecentraliseerd netwerk is. Voor een enkele miner is het lastig om het Bitcoin netwerk te domineren. Maar als één miner toegang krijgt tot een quantum-computer, kan hij een enorme hash snelheid bereiken en zo wel het Bitcoin netwerk domineren.

Zo wordt het netwerk mogelijk blootgesteld aan een 51%-aanval. Op dit moment wordt dit niet als een serieus probleem beschouwd.

Zolang meerdere miners toegang hebben tot een quantum-computer, zal geen enkele quantum-computer de macht over het netwerk krijgen. Alternatieve proof-of-work methodes kunnen zogenaamde quantum dominantie voorkomen. Ook zullen ASIC-apparaten die al sneller zijn dan normale computers, het quantum voordeel zullen verminderen.

Cryptomunten hebben tijd om zich voor te bereiden op quantumbedreigingen. De meeste experts zijn van mening dat kwantumcomputers binnen de komende vijf tot tien jaar coderingsschema's beginnen te doorbreken. Dit is niet veel tijd, maar zou genoeg moeten zijn om zich voor te bereiden.

Google en Cloudflare

Cryptovaluta is slechts een klein niche van de technische wereld, onderzoekers werken elders aan post-quantum beveiligingsoplossingen.

Google en Cloudflare hebben bijvoorbeeld samengewerkt om te experimenteren met quantum-veilige algoritmes. Het doel is een verbetering van de internetveiligheid, maar het is niet duidelijk of dit in het bijzonder ten goede zal komen voor decentrale technologie en cryptomunten.

Interview Liu Jin, ABCMint

Bekijk ook het interview met Liu Jin van de ABCMint Foundation. Hij staat achter de stelling dat bitcoin gevaar loopt door quantum computing.

Bron: Cryptobriefing

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscryptomunten