Bitcoin (BTC) zakt onder $4.500, economische bubbel groeit

De cryptomarkt heeft het zwaar. De prijs van Bitcoin (BTC) is met enkele procenten gezakt tot 36,236.21USD. Daarmee komt het weer in de buurt van de prijs van BTC ten tijde van de crash veroorzaakt door de liquidaties op BitMEX van vorige week.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Intussen hebben de aandelenmarkten het ook moeilijk. Op moment van schrijven staat de AEX onder de 400 punten. Het is voor het eerst sinds 2016 dat de Amsterdamse index zo laag stond.

Gisterenavond maakte Donald Trump bekend de economie tegemoet te komen door geld vrij te maken. Hij kwam met meerdere maatregelen:

Is dit het begin van The Big Reset, of krabbelt de economie door deze maatregelen weer op? Dat laatste lijkt vooralsnog niet het geval te zijn.

Monetaire economie

Ondanks deze maatregelen lijkt het vertrouwen in de markt dus nog helemaal niet terug. Integendeel. De S&P500 en Nasdaq futures staan met zo’n 5% in het rood. Het nieuwe geld verdampt waar je bij staat.

Praktisch gezien leiden deze maatregelen ertoe dat er geen bodem is voor de Centrale Bank om de economie ’te boosten’.

Volgens nieuwszender CNBC doet het denken aan de maatregelen die zijn genomen na het uitbreken van de financiële crisis in 2008.

Peter Schiff, goldbug en bekend voor zijn afkeer tegen Bitcoin, benadrukt de situatie nog eens: zonder kasreserves voor banken kunnen ze geld maken zoveel als ze willen. Fractional reserve banking is veranderd in no-reserve banking.

Het mag duidelijk zijn dat Schiff als goudgek zich afzet tegen dit soort praktijken. De definitieve afschaffing van de goudstandaard in 1971 brengt ons in als maar grotere problemen. De criticaster ziet overigens niets in een wereld waarbij Bitcoin de toon aangeeft.

Justin Moon komt met een pijnlijke conclusie: als geld zo makkelijk vanuit het niets gecreëerd kan worden, waarom betalen we dan nog belasting? Naar verluidt kan er met het vers geprinte geld alle schulden van de Amerikaanse studenten kwijtgescholden (of afbetaald worden). Met de huidige maatregelen blijft het nieuwe geld in de bovenkamers van de samenleving.

Universal Basic Income (UBI), een basisinkomen voor iedere Amerikaanse staatsburger, lijkt volgens velen door deze maatregel ook dichterbij te komen. In Hong Kong zagen we eerder ook al helikoptergeld als gevolg van het coronavirus.

Bitcoin economie

Te midden van al deze monetaire onrust is daar Bitcoin. De prijs van BTC deelt mee in de malaise. Is het een ‘do or die‘-moment? Op bitcoin Twitter heerst er stiekem toch ook een enthousiaste sfeer. Want Bitcoin is gemaakt voor dit soort situaties. Maar komt de ware aard van Bitcoin ook bovendrijven?

Digitalik, bekend van de grafiekjen rondom het S2F model, ziet dit moment als een nieuwe start van een marktcyclus. De huidige daling is niet raar, er zijn meer van dit soort grote dalingen geweest.

Tot nu toe is bitcoin daar altijd sterker uitgekomen.

Michael Goldstein bevestigt wat veel mensen denken: Bitcoin is gemaakt als antwoord op de miljarden die banken in de vorige financiële crisis kregen toegestopt. Overigens is het opmerkelijk dat de Fed deze maatregel op zondag nam. Op dit moment zijn de markten dicht en dus leken ze daarmee algehele paniek te willen voorkomen.

Als de dollar ten onder gaat aan hyperinflatie staat de oplossing klaar. Want nog even kort: bij Bitcoin is het niet mogelijk om zomaar geld te maken. En quantitative easing is onmogelijk. Iedere ~10 minuten komt er nieuw geld in het digitale ecosysteem en daar moeten we het mee doen.

Bij Bitcoin is er geen bubbel nodig om de boel draaiende te houden. De prijs van BTC mag dan wel veranderen. 1 BTC blijft ten alle tijde 1 BTC. En met de dollar en de euro moet je nog maar zien hoeveel jouw koopkracht veranderd.

Toch is het lastig om de positie van Bitcoin te zien in de wereldwijde crisis. Lees ook eens een eerdere column: Bitcoin voor, tijdens en na de crisis. Wasn’t Bitcoin built for this? Kom vooral ook eens gezellig langs in onze Telegram chat.