'Lightning Network versnelt innovatie in Bitcoin industrie'

'Lightning Network versnelt innovatie in Bitcoin industrie'

De privacy van een Bitcoin betaling is al lange tijd een belangrijk onderwerp van het publieke debat. Terwijl sommigen het gebrek aan privacy van de cryptomunt benadrukken en het als een grote tekortkoming zien, wijzen anderen op de upgrades zoals Taproot (en de Schnorr signatures), het Lightning Network en andere verbeteringen die Bitcoin uiteindelijk meer privacy moet gaan bieden.

Bitcoin en privacy

Op dit moment zijn de transacties van Bitcoin echter niet anoniem (maar pseudoniem). Andreas Antonopoulos sprak in een recente podcast over dit gebrek aan privacy als iets waarin Bitcoin tekort schoot:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"Ik praat nu al zes of zeven jaar over het belang en het verbeteren van privacy in Bitcoin. Bij Bitcoin zijn de security en privacy inderdaad moeilijk. Gelukkig zijn er manieren die Bitcoin veel beter kunnen maken.”[/penci_blockquote]

Hij vervolgt: "Het Lightning Network nam wat meer tijd in beslag dan verwacht voordat het volledig functioneel was."

Antonopoulos merkt op dat velen het Lightning Network al als een mislukking beschouwden. Volgens hem was het destijds nog veel te vroeg was om te spreken over een succes of een mislukking.

Adoptie en acceptatie

Dat kwam volgens hem omdat er niet veel wallets en exchanges waren (of zijn) die het Lightning Network accepteren. De échte innovatie van Bitcoin komt volgens de educator in meerdere lagen. Het gaat twee of drie jaar duren voordat het volledig operationeel is.

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author="Andres Antonopoulos"]"LN is als het web in 1998-99, het is nog niet echt tot zijn recht gekomen. Het LN heeft de innovatie in de Bitcoin space enorm versneld door open te staan voor nieuwe API's en andere 'development models'.

Als nieuwe dingen op protocolniveau worden geïntroduceerd, bestaan ze in feite pas als ze ook echt door gebruikers zijn overgenomen. Dit is een van de fundamentele problemen die we hebben bij elk van deze technologieën. We moeten wachten tot de wallets de achterstand hebben ingehaald."[/penci_blockquote]

De discussie over privacy en security kwam vorige week ook al aan bod in de podcast van Stephan Livera. Door analysebedrijven zoals Chainalysis ligt massa surveillance op de loer.

Privacy expert Chris Belcher wees in de aflevering op de samenwerkingen van exchanges met analysebedrijven en dat dit resulteert in het delen van informatie. En vanuit het oogpunt van privacy kan dit problematisch worden:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“Met de andere analyse technieken, kunnen ze bijvoorbeeld achterhalen of je een betaling deed of een beetje BTC verzond naar je eigen wallet of dat je een betaling doet naar meerdere mensen tegelijk. In wezen kunnen ze al dat soort geldstromen vastleggen"[/penci_blockquote]

Er zijn overigens wel manieren om het de analysebedrijven lastig te maken. Zo kun je gebruik maken van CoinJoins en PayJoins.

Innovatie op Lightning

De innovatie op het Bitcoin Lightning Network gaat inmiddels ook al met hard tempo verder. Zo zijn er inmiddels ook al chats die het LN als protocol gebruiken. Ook is het mogelijk om een peer-to-peer webshop te runnen waarbij je geen centrale server (winkelmandje, creditcard etc.) nodig hebt om online aankopen te doen.

Ook voor dit soort initiatieven geldt: de adoptie komt in meerdere waves. Het is wachten tot het ingebouwd wordt in bestaande cryptowallets en -toepassingen.

Antonopoulos is (met hulp van veel anderen) bezig met het boek Mastering Lightning. De verwachte release is gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar.

Heb jij al wel een Lightning wallet op je smartphone staan? Laat het ons weten in de onderstaande poll en kom ook eens langs in onze Telegram chat.

[totalpoll id="60536"]

Bron: AMBCrypto

Lees meer over:
Bitcoin BTC lightning

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties