‘Bitcoin analyse bedrijven zorgen voor dilemma tussen surveillance en privacy’

Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn valuta die niet zomaar afgepakt kunnen worden. Ze zijn ‘censorship resistant’, helemaal als je ze vergelijkt met andere fiat-valuta’s.

Voor mensen die door de overheid in de gaten gehouden worden kan dit nuttig zijn. Maar ook voor personen die erg veel waarde hechten aan privacy in de bredere zin van het woord, is een cryptovaluta een mooie tool.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de nieuwste aflevering van de podcast van Stephen Livera sprak Chris Belcher over de effecten van blockchain analyse en de gevolgen hiervan op het ecosysteem.

Bitcoin pseudoniem

Bitcoin is nooit volledig anoniem geweest. De volledige zelfbeschikking (of soevereiniteit) over je eigen geld heb je wel altijd. Volgens Belcher zit er een kleine stap tussen ‘security and surveillance’.

Hij benadrukte dat blockchain-analysebedrijven slechts ‘surveillancebedrijven’ zijn die peer-to-peer-netwerken analyseren. Zij hoeven hun activiteiten echter niet te beperken tot het doen van analyses. Hij wees erop dat massale surveillance niet de enige oplossing is om illegale financiële activiteiten tegen te gaan:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Je zou het witwassen van geld en de andere dingen waar de regering in geïnteresseerd is, kunnen stoppen zónder massale surveillance op iedere persoon uit te voeren. Zelfs als deze personen alleen Bitcoin gebruiken voor andere dingen, zoals het kopen van een anonieme VPN.”[/penci_blockquote]

Voor de meeste bedrijven die in deze categorie vallen, wordt hun analyse van de transacties gebruikt om de opgestelde wetgeving (AML) kracht bij te zetten. Ze volgen de gestolen munten die afkomstig zijn van illegale activiteiten en tracken deze als ze via meerdere blockchains en exchanges verstuurd worden.

Is massa surveillance daarbij wel nodig?

Privacy en surveillance

Volgens Belcher is het zorgwekkend dat ook post-KYC gebruikersinformatie in databases wordt opgeslagen. Dit maakt monitoring en tracking mogelijk. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de security en privacy, zegt hij.

De laatste jaren is er steeds meer regelgeving opgelegd in de cryptosector. Hoewel Bitcoin véél groter is dan betalingen voor het Darknet, blijft de discussie staan.

Een recent rapport van Chainalysis liet zien dat het aantal illegale transacties met cryptocurrencies in 2019 licht toenam. Het gaat hierbij om zowel de totale waarde van de betalingen als het aandeel vergeleken met alle andere activiteiten van de cryptocurrencies.

'Bitcoin analyse bedrijven zorgen voor dilemma tussen surveillance en privacy'

Know Your Transaction

Eerder in het jaar lanceerde Chainalysis de Know Your Transaction (KYT) tool waarmee bedrijven transacties kunnen labelen. Op deze manier kan het illegale activiteiten zoals witwassen detecteren en voorkomen.

Belcher wijst er echter op dat de samenwerkingen van exchanges met analysebedrijven resulteert in het delen van informatie. En vanuit het oogpunt van privacy kan dit problematisch worden:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Met de andere analyse technieken, kunnen ze bijvoorbeeld achterhalen of je een betaling deed of een beetje BTC verzond naar je eigen wallet of dat je een betaling doet naar meerdere mensen tegelijk. In wezen kunen ze al dat soort geldstromen vastleggen'[/penci_blockquote]

Er zijn overigens wel manieren om het de analysebedrijven lastig te maken. Zo kun je gebruik maken van CoinJoins en PayJoins.

Keerzijde

Aan de andere kant ziet Jesse Spiro, hoofd van Chainalysis Head of Policy, juist voordelen. De toenemende regelgeving en aanwezigheid van surveillance kan er ook voor zorgen dat cybercriminelen uit het crypto ecosysteem weg gaan.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Over het algemeen is cybercriminaliteit een grote bedreiging geworden voor zowel traditionele financiële diensten als de crypto industrie. We zien al dat regelgevers een proactieve aanpak volgen om dit soort activiteiten te verminderen, inclusief het toevoegen van nieuwe vereisten op het gebied van beveiliging, opslag en meer aan hun registratie- en licentieregelingen. ”[/penci_blockquote]

Door een ‘gezondere’ en gereguleerde markt kan het ook zijn dat het grote geld in de asset durft te stappen. Institutionele beleggers kunnen door de juiste wetgeving immers van de koudwatervrees afgeholpen worden.

Hoe kijk jij aan tegen privacy en surveillance en waar ligt de grens? Kom langs in onze Telegram chat en praat erover mee! Luister ook eens naar de Hup Bitcoin Podcast met Simon Lelieveldt waarin we praten over de nieuwe wetgeving die witwassen tegen moet gaan.

Bron: AMBcrypto

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCprivacy