Bitcoin in december: AMLD5 laat sporen achter, goed nieuws voor Lightning en de China Coin

December loopt op zijn einde en 2020 staat voor de deur. Tijd voor de traditionele terugblik op het jaar 2019. Wat waren de grootste nieuwtjes in het afgelopen jaar omtrent Bitcoin (BTC)? In de laatste dag van het jaar bespreken we de laatste maand: december 2019.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Bitcoin prijs

Deze laatste maand van het kalenderjaar was er eentje die niet heel bijzonder was. We eindigden november rond de $7.400. Een maand later hangt de prijs nog steeds rond deze prijs. Op moment van schrijven kost 1 BTC namelijk ongeveer hetzelfde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in december: AMLD5 laat sporen achter, goed nieuws voor Lightning en de China Coin

Het jaar begon relatief rustig met drie maanden van consolidatie.

In april gingen de trossen echter los en behaalden we flinke groene candles.

In de zomer deed de bearmarkt haar intrede.

Heb je de overzichten van de afgelopen dagen gemist? Lees ze nog snel even terug.

December: de maand van de AMDL5

De maand december stond in het teken van de regelgeving rondom het verkapte vergunningsstelsel van de AMDL5 en de Wwft. Alle cryptobedrijven die in Nederland willen opereren, moeten namelijk voldoen aan een aantal opgestelde eisen. We hebben hierover een dossier samengesteld waarin je alles hierover kunt teruglezen:

Er zijn ook al verschilende bedrijven gestopt wegens deze nieuwe regeltjes. Onder andere Simplecoin en Chopcoin maakten bekend te moeten stoppen. Even later had CoinGarden ook al de handdoek in de ring gegooid.

2 december: eerste exchange aan LN

CTO Paolo Ardoino van Bitfinex liet begin december weten dat de cryptobeurs officieel het Lightning Netwerk (LN) heeft geïntegreerd. De exchange ondersteunt nu stortingen en opnames vanaf het LN.

Dit is een grote stap voor de ontwikkeling van Bitcoin. Bitfinex is namelijk de allereerste exchange van de wereld die dit voor elkaar heeft gekregen.

Lightning Network is een tweede laag die op Bitcoin is gebouwd. Hiermee kun je enorm snel en goedkoop betalingen doen, waardoor de onderlaag, ook wel de main chain genoemd, moet worden ontlast.

3 december: Bitcoin, maar dan makkelijker

Bitcoin krijgt vaak het verwijt dat het te moeilijk is om te gebruiken. Nieuwkomers zijn niet gewend om met private keys en moeilijke adressen te werken. Ze hebben een onlogische structuur maar zijn tegelijkertijd van essentieel belang. Daarom kwam een ontwikkelaar begin deze maand met een voorstel: Bitcoin moet accounts krijgen.

Aan de Engelstalige website Bitcoin Magazine vertelde hij zijn verhaal.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Het is alsof je het internet gebruikt zonder domeinnamen, maar alleen vertrouwt op IP-adressen. In dat geval nog een stukje erger, want crypto-adressen zijn veel langer, lelijker en ze veranderen ook nog eens constant.”[/penci_blockquote]

9 december: China coin

Er werd deze maand ook meer duidelijk over de digitale Chinese munt.

De Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC) trekt het project en ze krijgt daarbij steun van de vier grootste commerciële banken van het land.

Het gaat om de volgende banken: de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Agricultural Bank of China (ABC), Bank of China (BOC) en de China Construction Bank (CCB). Inzet is de creatie van een digitale Renminbi.

Ook drie telecombedrijven China Mobile, China Telecommunication en China Unicom werken mee aan de digital currency electronic payments (DC/EP). Het zijn allemaal staatsbedrijven.

De eerste pilots gaan lopen in twee grote steden.

14 december: vervolg QuadricaCX

Het advocatenkantoor dat de gebruikers van voormalig cryptobeurs QuadrigaCX vertegenwoordigt, wil dat onderzoekers het lichaam van zijn voormalige CEO opgraven. Dit vroeg het advocatenkantoor Miller Thomson aan de Canadese politie.

Het verzoek aan de autoriteiten is om het lichaam van Gerald Cotten weer boven de grond te halen om het te onderzoeken. Cotten stierf eind december (naar verluidt) aan complicaties van de ziekte van Crohn. Hij was toen 30 jaar oud.

Er is echter veel onduidelijk over zijn dood en men twijfelt of hij überhaupt wel in zijn graf ligt. Met postmortale autopsie moet meer duidelijk worden.

17 december: banken over Bitcoin

De ABN AMRO en Rabobank gaan voorlopig géén bitcoin (BTC) wallet of aanverwante diensten aanbieden. Dat bevestigden woordvoerders van beide banken aan Bitcoin Magazine NL. Aanleiding is het nieuws dat ING, qua grootte de 26ste bank ter wereld, heeft aangekondigd als crypto custodian te willen fungeren.

Banken in Nederland moeten – net zoals aanbieders van Bitcoin – zich per 10 januari 2020 registreren bij De Nederlandsche Bank nodig om crypto gerelateerde producten en diensten aan te bieden.

21 december: ETF in de vrieskast

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft het oordeel over het verzoek voor een Bitcoin en U.S. Treasury bond ETF uitgesteld. Dit verzoek voor een Exchange Traded Fund kwam bij Wilshire Phoenix vandaan.

Volgens het document dat vorige week vrijdag is vrijgegeven, gaat de SEC het verzoek opnieuw evalueren. De eerste keer dat het voorstel is ingediend was in de zomer van dit jaar. De uitspraak staat nu gepland voor 26 februari 2020.

22 december: software update Lightning

Vorige week maakte Blockstream een update bekend voor het Lightning Network.

Het gaat om een verbetering voor haar zogenaamde c-lightning software. Deze versie moet ‘multi-part payments’ op het Lightning Network mogelijk maken, het versturen van grotere hoeveelheden bitcoin (BTC) over diverse nodes.

Problemen met de liquiditeit in betaalkanalen zijn daarmee verleden tijd.

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Lees meer