‘China krijgt minder dominante rol in Bitcoin mining industrie’

De dominantie van China in de Bitcoin mining industrie gaat afnemen, zo voorspelt de Amerikaan Jameson Lopp, privacy expert en CTO van Casa.

Zijn argumenten: de productie van meer computerchips en goedkopere energie buiten China en Azië.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) mining

In een blogpost deelt hij zijn mening over de ‘virtuele monopolie’ die China momenteel heeft op het gebied van Bitcoin mining.

Die dominante positie is te verklaren doordat de productie van de meeste chips (en ASIC’s) afkomstig zijn uit Azië. Bovendien kan China relatief goedkoop elektriciteit produceren. In het zuidwesten van het land zijn vele waterkrachtcentrales aanwezig.

Bedrijven als Bitmain, BicroBT en Canaan Creative hebben hun wortels allemaal in China. De enige westerse partij die concurrentie aan kan gaan was tot voor kort Bitfury.

Lopp voorziet echter een kentering:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Op de zeer lange termijn verwacht ik dat de productie van semiconductors buiten Azië plaatsvindt. En ook dat steeds meer landen goedkoper stroom kunnen opwekken en mining activiteiten aantrekken.

Hierdoor ontstaat er meer concurrentie omdat miners op zoek gaan naar nieuwe locaties. Het is onwaarschijnlijk dat de dominantie van China in de mining industrie lang zal blijven bestaan.”[/penci_blockquote]

Een recent onderzoek toonde al aan dat deze dominantie lijkt af te nemen.

Waar eerdere onderzoeken de afgelopen jaren spraken over een dominantie van Chinese rekenkracht van 65%, gaf een nieuw rapport van vorige maand andere inzichten. Het zou volgens een zeer uitgebreide paper gaan om ‘slechts’ 50%.

Decentralisatie

De ontwikkelingen op het gebied van decentralisatie van mining pools gaat de individuele miner ook meer controle geven, schrijft Lopp. Hij wijst daarmee op twee projecten dit voor ogen hebben: Betterhash en Stratum V2.

Met deze mining protocollen zijn het niet de pool operators die zeggenschap hebben over (de invulling van de template van) het geminede block, maar worden dat de miners zelf.

Overigens hoeft het volgens Lopp niet per se een gevaar te zijn als een groot deel van de rekenkracht in China blijft. Zelfs als de staat de mining industrie naar haar hand weet te zetten, blijven er nog meer dan genoeg onafhankelijke partijen over.

En met bots zou volgens de CTO van Casa zelfs alle nieuwe blokken uit de blockchain in de gaten gehouden kunnen worden. Zo zou iedere actie van een land of andere individuele ‘bad actor’ opgemerkt kunnen worden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Het is moeilijk voor te stellen dat een land in staat zal zijn om snel en op een stiekeme manier voldoende hashpower te krijgen om een langdurige aanval uit te voeren die meer dan een paar uur duurt.

Een worst case scenario waarbij deze landen alle fysieke apparatuur in beslag nemen, zou ertoe kunnen leiden dat China alleen maar lege blokken gaat minen en andere blokken afwijst die wel transacties bevatten.

Dan gaat het een spel worden waarbij we geduldig moeten wachten tot ze het opgeven. Of we coördineren een codewijziging die hun rigs nutteloos zouden maken. “[/penci_blockquote]

VS en Kazachstan

Aan de andere kant zijn er juist landen waar men het minen van Bitcoin juist stimuleert. Onder andere in Iran en Kazachstan worden er vanuit de overheid programma’s en stimulerende regelgeving opgetuigd.

Ook in de Verenigde Staten lijkt er een opmars te zijn met Layer1, SBI, Greenidge Generation en Marathon Patent Group.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining