Bitcoin (BTC) mixen vanuit dark web neemt fors toe, nieuw onderzoek

Het aantal Bitcoin (BTC) dat vanuit het dark web door een mixer is gehaald, is fors gegroeid. Dat blijkt uit eerder onderzoek van Bitfury Crystal, waarvoor nu opnieuw aandacht is.

De onderzoekers hebben gekeken naar het aantal Bitcoin dat vanuit dark web entiteiten is gestuurd naar andere partijen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In Q1 2020 is het aantal gemixte Bitcoin significant toegenomen ten opzichte van Q1 2019. In dollars gemeten gaat het zelfs om een toename van 294%. Daarbij is niet gecorrigeerd met de hogere bitcoin prijs in Q1 2020.

Bitcoin (BTC) mixen

Bitcoin mixen, wat wordt daarmee bedoeld? In een mixer gooi je een aantal transacties op één hoop en je husselt ze door elkaar. Met als doel om je Bitcoin te anonimiseren.

Na het mixen is namelijk de afzender en ontvanger niet meer zichtbaar. Je Bitcoin krijgt simpelweg een ander adres toegewezen.

Dat zorgt ervoor dat minder informatie beschikbaar is over jouw adressen en transactiegeschiedenis. Voor mensen die hechten aan financiële privacy en ook cybercriminelen is het van belang dat hun Bitcoin ongezien blijft. Temeer omdat steeds meer overheden bitcoin transacties scharen onder anti-witwasregels.

Op de markt zijn er diverse manieren om te mixen. Een veelgebruikte methode is CoinJoin, wat via de Wasabi en Samourai wallets mogelijk is. CoinSwap is daar recentelijk bijgekomen als technologie, maar daar bestaan nog geen wallets voor.

Forse groei: +294%

De onderzoekers van Bitfury komen met een lijvig rapport, gebaseerd op transacties in de periode 2017 tot 2020. De scope was: directe en indirecte transacties van en naar dark web entiteiten onderling en naar andere entiteiten.

Het onderzoek waaronder The Block bericht komt met de volgende resultaten:

In de onderstaande grafiek is de opvallende groei in dollartermen goed zichtbaar.

Bitcoin (BTC) mixen vanuit dark web neemt fors toe, nieuw onderzoek

bron: Bitfury Chystal

De voornaamste verklaring die de onderzoekers trekken: overheden vereisen van exchanges en brokers dat iedere klant persoonsgegevens achterlaat. Dark web entiteiten hebben daar logischerwijs geen belang bij en willen hun ontvangen Bitcoin maskeren door deze te mixen.

Op het dark web worden een groot aantal producten en diensten aangeboden, waaronder drugs, geneesmiddelen maar ook gehackte persoonsgegevens.

Regulering en opsporing

Binnen de nieuwe Nederlandse cryptowet, sinds 21 mei geldig, valt het mixen van bitcoin onder de categorie ‘verdachte transacties’. Onder meer politie en de Financial Intelligence Unit, een onderdeel van het ministerie van Justitie, beheren een database van ‘verdachte’ transacties voor opsporingswerk.

In het algemeen geldt dat slechts een klein percentage van de bitcoin transacties is te relateren aan criminele activiteiten zoals die op het dark web en elders.

In mei 2019 heeft de FIOD in samenwerking met Europol de mixing service Bestmixer ontmanteld. Ook ligt de Wasabi wallet bij de Europol onder de loep omdat deze dienst het mixen van Bitcoin faciliteert. Voorlopig lijkt de Europese opsporingsorganisatie enkel interesse te hebben hoe de technologie werkt.

Het is bekend dat opsporingsdiensten speciale software gebruiken om transacties op de blockchain te koppelen aan persoonsgegevens.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCdark web

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...