Bitcoin blijft dippen, is Plus Token met 187.000 BTC op zak de reden?

Plus Token. Het woord is afgelopen week vaak gevallen in gesprekken over de Bitcoin (BTC) koers. Is de verkoop van nog eens 13.000 bitcoin (BTC) de reden dat de prijs een duikeling maakt? We maken de balans op: om hoeveel BTC ging het ook alweer en hoeveel BTC is er nu verkocht?

Plus Token

Laten we beginnen bij Plus Token zelf, wat te boek staat als één van de grootste oplichtingszaken uit de cryptowereld. Het nieuws hierover dateert van juli vorig jaar toen reporter Dovey Wan hiervan melding deed.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Plus Token is een wallet voor cryptovaluta en het bedrijf opereert vanuit Zuid-Korea. Maar het bedrijf is op en toe Chinees. De makers zijn afkomstig uit China en ook het bedrijf is daar geregistreerd. Er gaat ook een gerucht dat een voormalige werknemer van Google en Samsung in het team zit.

Eind mei 2019 waren er naar verluidt al 3 miljoen gebruikers op de app. Eerder is er rondgebazuind dat er voor het eind 2019 10 miljoen gebruikers zouden zijn. Maar dat bleek nep nieuws.

Op 27 juni werden zes Chinezen opgepakt op Vanuatu omdat ze de boel belazerden. Ze gaan de boeken in als de ‘Plus Token Six’

Bitcoin in bezit

Daarmee was de kous echter nog niet af. Het zestal is hiermee namelijk hun Bitcoin niet kwijt. De kwaaddoeners kunnen dan wel achter de tralies zitten, maar de Bitcoin is daarmee niet terug in goede handen.

De politie kon geen toegang krijgen tot de wallet, omdat er gebruik is gemaakt van P2SH encryptie, beter bekend als ‘Pay to Script Hash’.

Zolang er mensen vrij rondlopen die de keys van deze wallet hebben (en deze uit de handen van de politie weet te houden), is de wallet niet te openen.

Blockchain analyse

Al de vermiste Bitcoin is gewoon uit te lezen in de blockchain. Dit was koren op de molen van Chainalysis, een Blockchain analysebedrijf. Zij kwamen in december vorig jaar met gedetailleerde beschrijving over dit uit de hand gelopen piramidespel. Het bleek dat het dumpen van de fondsen van de scammers wel degelijk invloed heeft op de prijs van BTC.

Ook TokenAnalyst heeft zich bezig gehouden met deze scam. De twee analysebedrijven zijn het echter niet met elkaar eens. Zij konden namelijk ‘maar’ $2 miljard identificeren en hebben het over een totaal van 180.000 BTC. Ergo komt met zijn analyse ook neer op een soortgelijk bedrag: 187.000 BTC.

ErgoBTC is ook helemaal in de materie van PlusToken gedoken. In een Medium post laat hij zien dat de oplichters in Augustus probeerden 50.000 BTC te mixen en dat dit voor problemen zorgde bij Wasabi.

Chainalysis kwam echter met tegenstrijdige aantallen: het zou gaan om 45.000 BTC wat al definitief was witgewassen.

Met behulp van bitcoin mixers worden de bitcoin ‘schoon gemaakt’ voordat ze op een OTC markt verkocht worden. Hierdoor zijn ze niet meer zo makkelijk te volgen en kunnen zo in kleine beetjes alsnog op plekken verkocht worden. Dit is ook de reden dat er niet een eenduidig antwoord is over de wel (zo dan niet) witgewassen Bitcoin.

Bitcoin blijft dippen, is Plus Token met 187.000 BTC op zak de reden?

Stand van zaken

Hoe zit het nu precies met de voorraad van de oplichters? Het is bekend dat de oplichters in meerdere batches van hun Bitcoin af proberen te komen.

M.BTC merkte eerder vandaag op dat er al $1.300.000.000 is witgewassen via Huobi en OKEx. Dat zou met de huidige marktprijs neerkomen op ~169.000 BTC. Gezien de prijs van Bitcoin fluctueert, is ook dit getal slechts een grove indicatie.

?s=19

Een getal van deze orde van grote zou betekenen dat ‘het gedoe’ bijna achter de rug is. Echter is een eenduidig antwoord erg moeilijk te geven wegens de contrasterende getallen.

In de blog van Chainalysis is meer te lezen over de correlatie van de dalende Bitcoin prijs en de dump van de BTC van PlusToken. Want zowel in februari en ook deze maand was de verkoop van de respectievelijk 12.000 en 13.000 BTC debet aan de daling van Bitcoin.

Disclaimer: dit artikel suggereert niet dat PlusToken de oorzaak is van de gigantische daling van vandaag.

Vandaag kwam ook CoinTelegraph met een update over dit nieuws. Het rapport van onderzoeksbureau OXT Research legt uit dat cryptomunten van PlusToken over het algemeen zijn verplaatst van ‘unmixed allotments and locations, to mixers‘:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ongeveer 80% van de munten die in de mixer zijn terechtkomen, zijn gedistribueerd terwijl er tot 33.872 BTC in de mixer is overgebleven. 3.853 BTC zijn op dit moment nog in het proces om verstuurd te worden. Dit resulteert in een totaal van 37.725 BTC die in de de mixer zijn gegaan, maar nog niet zijn gedistribueerd.”[/penci_blockquote]

In de afgelopen zeven maanden is voor ongeveer $1,3 miljard verkocht, waarbij het rapport opmerkt dat bij het moment van distributie te ingespeeld wordt op de sterkte en zwakte van de markt. OXT ontdekte dat tot nu toe bijna 70% van de totale buit is verplaatst, wat betekent dat “het grootste markteffect van PlusToken voorbij is.”

Hoe kijk jij naar deze oplichting? Moeten wij ons zorgen maken dat de prijs van Bitcoin gedrukt en gedumpt wordt? Of zie jij op de lange termijn geen problemen voor de grootste cryptomunt. Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Overigens: PlusToken heeft ook meer dan 700.000 Ether in bezit, die naar alle waarschijnlijkheid nog niet gedumpt zijn. Embrace yourself!