DNB ziet minder nadelen in stablecoins dan in ‘volatiele’ crypto

Na de ICO gekte in 2017, zagen we in 2018 een hype rondom IEO's en STO's. Inmiddels lijkt er een nieuwe buzzterm te zijn. 2020 lijkt het jaar van de stablecoin te gaan worden.

Stablecoins, centrale cryptomunten

Na de Libra horen we ook steeds meer geruchten over Central Bank Digital Currencies (CBDC). Zo is China, na Amerika de grootste economie ter wereld, van plan een nationale cryptomunt te lanceren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook in kleinere landen slaat het virus aan. Zo kwam deze week Tunesië met de digitale versie van de Dinar en ook Europa overweegt een eigen Eurocoin, als we een recent concept plan mogen geloven.
Vandaag ontkent Europa het plan overigens, maar onderzoekt men de rol van stablecoins in de eurozone.

Welke rol speelt Nederland en in het bijzonder de centrale bank in dit plaatje? Deze week manifesteert de Nederlandsche Bank (DNB) zich iets prominenter. Zo is er deze week een sessie waarbij de cryptosector is uitgenodigd om over de nieuwe toezichtsregels te spreken.

Nederlandse centrale bank, de DNB

En dan is er deze week ook nog een uitgebreid artikel, waarin de DNB ingaat op het concept van een centraal uitgegeven cryptomunt, in jargon stablecoin genoemd. Wat vindt men daarvan?

De centrale bankiers bij de DNB zien wel wat in stablecoins: het is namelijk een snellere en efficiëntere oplossing voor met name internationale betalingen.

Ook zijn ze - in de ogen van de DNB - minder volatiel dan cryptomunten en is bij een stablecoin duidelijk wie de munt uitgeeft.

Maar ze roepen ook op tot alertheid vanwege mogelijke risico's, maar ze benoemen deze risico's niet specifiek. De DNB geeft echter aan dat het nu nog te vroeg is om regelgeving op te kunnen stellen. "Daarvoor is meer informatie nodig."

In onderstaande video vertelt divisiedirecteur betalingsverkeer Petra Hielkema hier meer over.

Toepassingen van stablecoins

Stablecoins hebben diverse toepassingen. Zo is de Libra munt van Facebook bedoeld als betaalmiddel tussen individuen. Maar daarnaast zijn er stablecoins bedoeld voor zakelijk bankverkeer, interbank settlements in vakjargon.

Voorbeelden hiervan zijn de munt van JP Morgan Coin of de Utility Settlement Coin. Maar volgens de DNB zitten ook aan stablecoins de nodige haken en ogen:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Stel er wordt geld overgemaakt vanuit Europa, naar elders in de wereld, dan moeten we zeker zijn dat er een aantal dingen goed geregeld zijn. We moeten zeker zijn dat het niet gaat om transacties voor witwassen of de financiering van terrorisme.'[/penci_blockquote]

Hielkema voegt er aan toe dat ze zeker willen weten dat de uitgewisselde data goed beschermd is. Tot slot moet elke stablecoin voor honderd procent gedekt zijn voor een fiat munt en moet deze dekking juridisch ook kloppen.

Regulering

Over de meeste stablecoins kan (en wil) de DNB nog geen duidelijk antwoord formuleren. Impliciet wil de DNB de uitgifte van geld liever niet in handen zien van een commerciële partij zoals Facebook.

Bedrijven hebben namelijk een winstoogmerk voor hun aandeelhouders en opereren niet vanuit een publieke taak, zo is de gedachte.

Verder laat men weten dat men nauw samenwerkt met andere toezichthouders binnen Europa en de wereld om te bepalen of regulering voor stablecoins nodig is.

Dat gebeurt in samenwerking met de Europese Unie en de Europese Centrale Bank, waarbij de G20 ook een belangrijk besluitorgaan is.

Er lag ooit een paper voor een DNBCoin, maar dat project is afgeschoten. Ze geven dan ook geen direct uitsluitsel of Nederland met een eigen cryptomunt komt.

Bitcoin als wereldmunt

Een munt die eenvoudig en snel over de hele wereld kunt versturen, is natuurlijk geen overbodige luxe. Maar geld is meer dan dat.

De banken houden met een CBDC de hand op de geldknop. Quantitative easing is met een stablecoin net zo goed mogelijk.

Juist daarom is Bitcoin (BTC) een munt die misschien wel een grotere concurrent is voor de Centrale Banken dan de Libra en dat moet de toekomst gaan uitwijzen. Bitcoin bestaat slechts nog elf jaar.

De hoeveelheid munten in het bitcoin netwerk staat vast. Dit zullen er nooit meer zijn dan 21 miljoen. Daardoor is het een deflatoire munt, wat in houdt dat deze niet aan inflatie onderhevig is.

Maar wat is geld eigenlijk, en waar moet het aan voldoen? Lees hierover meer in onze blog: Is Bitcoin (BTC) de volgende stap in de ontwikkeling van geld?