Gemiddelde Bitcoin (BTC) transactie ruim 2000% duurder in 2020

Het versturen van Bitcoin (BTC) is in 2020 gemiddeld maar liefst 2.213% duurder geworden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Bitinfocharts, een website die statistieken van het bitcoin netwerk bijhoudt.

Hoe komt dat en over wat voor soort transactie hebben we het eigenlijk?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin transacties duurder

Bij een bitcoin transactie horen ook transactiekosten. Als gebruiker mag je zelf je transactiekosten bepalen. Hoe meer je betaalt (per byte), hoe sneller je transactie verwerkt is.

Een hogere fee maakt het namelijk voor miners interessanter je transactie ‘mee te nemen’.

Na het versturen van een transactie komt deze in een wachtrij (mempool) terecht. Om vooraan in de rij te komen, moet je meer betalen dan de andere transacties.

Op dit moment zit er 95 MB in de mempool, 70 blocks aan transacties, zo blijkt uit een overzicht van mempool.space.

Gemiddelde Bitcoin (BTC) transactie ruim 2000% duurder in 2020

Bitcoin mempool afgelopen jaar volgens mempool.space

Transacties duurder

De gemiddelde transactiekosten zijn in 2020 flink gestegen. Op 1 januari betaalde je nog zo’n $0,28 per transactie. Op 20 mei lag de top op $6,64 (zie de onderstaande grafiek). De gemiddelde transactiekosten liggen daarmee weer hoger dan de vorige top, in juli 2018.

Belangrijk: het gaat om gemiddelden. Betaal je een hogere fee dan het gemiddelde, dan sta je vooraan in de rij.

Je kunt je transactie nog altijd een goedkopere fee meegeven, het duurt in drukke periodes dan gewoon langer voordat je Bitcoin aankomt.

Miners ‘lussen’ vaak goedkopere transacties aan elkaar om een batch transacties te verwerken.

Gemiddelde Bitcoin (BTC) transactie ruim 2000% duurder in 2020

Bitcoin transactiekosten zijn 2.213% gestegen sinds 1 januari 2020 volgens BitInfoCharts

Verzachtende omstandigheid: op moment van schrijven liggen de gemiddelde kosten inmiddels weer lager: circa $3,6 per transactie. Dat maakt de relatieve stijging sinds 1 januari 2020 weer lager.

Verklaring

Hoe is de stijging te verklaren? Simpel uitgelegd: een bitcoin transactie is een spel van vraag en aanbod tussen miners en gebruikers.

Miners zijn winstgedreven, terwijl gebruiker bij voorkeur zo goedkoop mogelijk van het netwerk gebruik willen maken. Maar zoals bekend bij Bitcoiin: er is maar beperkte ruimte in elk block.

De inkomsten van miners zijn de block rewards, dat bestaat uit de block subsidy én de transactiekosten van de transacties die hij ‘meeneemt’ in het block dat hij delft.

Bitcoin transactiekosten zijn goed voor 17% van de vergoeding voor miners op dit moment. Op 11 mei is block subsidie gehalveerd, wat betekent dat miners nog ‘slechts’ 6,25 BTC per block krijgen.

Bij recentere blokken ligt het percentage van de transacties echter nog hoger: boven de 30%.

Dat kan een verklaring zijn waarom de mempool voller raakt en het dus voor gebruikers gemiddeld duurder is om gebruik te maken van het netwerk.

Wat ook meespeelt, volgens de laatste schattingen is er minder hashrate momenteel voorhanden om nieuwe blocks te vinden. Dat betekent dat blocks minder snel gevonden worden, totdat de difficulty rate van het netwerk zich weer aanpast.

Die aanpassing is recent gebeurd met een correctie van 6%, waarna mogelijk de rekenkracht weer toe gaat nemen. Dan herhaalt de cyclus van het bitcoin protocol zich weer.

Op 4 juni past de moeilijkheidsgraad zich weer aan als de epoch van 2.106 blocks weer volmaakt is.

2017 hausse

De huidige kosten zijn nog totaal niet te vergelijken met de transactiekosten eind 2017. Toen Bitcoin in een hypecyclus zat en het aantal handelstransacties op beurzen door het plafond ging.

Er zijn voorbeelden bekend dat je 75 dollar betaalde om een pizza te kopen van 10 dollar.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...