‘Bitcoin derivatenmarkt in Azië en VS is compleet anders’, zegt CEO FTX

Beurzen die bitcoin (BTC) derivaten verhandelen zijn er in vele soorten en maten. Grofweg zijn ze in te delen in ‘crypto native’ beurzen uit Azië en de traditionele beurzen uit de VS en Europa. En ze bedienen ook andere marktsegmenten, beweert Sam Bankman-Fried, de CEO van derivatenmarkt FTX in een interview met The Block. Dit handelshuis kwam eind vorig jaar in het nieuws doordat Binance een aandeel in het Amerikaanse bedrijf nam.

In de ogen van Bankman bedienen beiden een ander segment in de markt en bijten ze elkaar amper.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin derivaten

Grosso modo heb je beurzen die opereren vanuit Azië (OKEx, Huobi, Binance) of een belastingparadijs zoals de Seychellen waar BitMEX is gevestigd. Hun doelgroep is voornamelijk retail-beleggers.

Anderzijds zijn er financiële instituten zoals CME en ICE uit respectievelijk Chicago en Atlanta die (opties op) futures aanbieden. Hun doelgroep is voornamelijk handelsbanken en investeerders op Wall Street.

Het Nederlandse Deribit manoeuvreert daar handig tussenin: ze zijn wereldwijd de grootste aanbieder van bitcoin opties en ze doen dat binnenkort vanuit Panama. Deribit is 10% in handen van twee fondsen uit Singapore.

Account openen

Volgens Bankman is het verschil heel duidelijk. Een ‘normale’ retail-belegger kan misschien met heel veel moeite een handelsrekening openen bij een CME of Bakkt. Vaak is daarbij een tussenpersoon betrokken. En duurt het enkele werkdagen voordat je kunt handelen.

Een wereld van verschil met Aziatische beurzen, waar je met één klik op de muisknop en het achterhalen van je e-mailadres aan de gang kunt.

Bankman: ‘De filosofie is: binnen één uur moet je kunnen handelen’. Binnen dat uur rekent hij: de registratie, het doorlopen van een know-your-customer procedure en het sturen van geld naar je account.

Omdat de drempel lager ligt, maakt dat Aziatische beurzen onder de ‘massa’ populairder. Terwijl de bitcoin opties van Bakkt weinig tot geen tractie krijgen tot nu toe.

Wall Street vs. crypto native

Andersom geldt dat financiële instituten uit Wall Street simpelweg het product van de Aziatische beurzen begrijpen. Ze moeten extra tijd en energie stoppen in het begrijpen ervan.

Stel dat een Goldman Sachs een future wilt handelen bij OKEx, dan wil men precies begrijpen hoe het systeem van OKEx wérkt. Wie doet de custody van de bitcoin voorraad, hoe werkt de API-connectie?

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik vind sommige gedeeltes van dat proces ook wel risicovol. Stel je wilt een product bij CME handelen, dan heb je als fonds al 15 miljoen dollar bij Merril Lynch of JP Morgan gestald die als clearing house met elke traditionele exchange verbonden zijn’. [/penci_blockquote]

Bij CME is het een kwestie van het aanmaken van een ticket en het toevoegen van een product aan je portfolio. Conclusie: deze markten zijn zeer laagdrempelig en liquide voor de professionele belegger.

Daarom vindt Bankman dat het compleet andere doelgroepen zijn: Wall Street versus crypto native investeerders.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het ene is ontworpen voor particuliere beleggers en handelaren en het andere is ontworpen is voor financiële instituties op Wall Street via hun vertrouwde interface’. [/penci_blockquote]

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCderivaten

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Lees meer