Boete van $60 miljoen voor Bitcoin mixer voor doorsluizen van betalingen

Het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) heeft gisteren een boete van $60 miljoen opgelegd aan Larry Dean Harmon. Hij bood jaren lang Bitcoin (BTC) mixers aan en zou daarmee de Amerikaanse Bank Secrecy Act hebben geschonden.

Bitcoin minxers

Harmon werd in februari aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie voor het exploiteren van Helix. Dit was een manier om privacy van Bitcoin te vergroten, een tool die vooral op het Dark Net populair zou zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met een mixer gooi je als het ware jouw BTC op een hoop met die van andere mensen, en hussel je zo de herkomst door elkaar. Betalingen zijn daarmee moeilijker terug te herleiden naar een identiteit en afkomst en dus biedt het extra privacy.

Volgens documenten die de FinCEN maandag publiceerde, hebben ze “tussen juni 2014 en december 2017 minstens 356.000 Bitcoin transacties geïdentificeerd via Helix.”

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De heer Harmon, die bezig was met Helix en Coin Ninja, opereerde als een wisselkantoor van inwisselbare virtuele valuta, door Bitcoin op verschillende manieren te accepteren en te verzenden.

Van juni 2014 tot december 2017 voerde Helix meer dan 1.225.000 transacties van klanten uit. De wallet adressen hebben meer dan $311 miljoen dollar hebben verzonden of ontvangen. “[/penci_blockquote]

Vervolgens heeft FinCEN ten minste 356.000 Bitcoin transacties kunnen identificeren. Harmon boodt Helix als mixer of tumbler aan, en promootte het op het Dark Web. Later richtte hij ook nog Coin Ninja op, waarmee hij als CEO hetzeflde deed als met Helix.

Aanklacht overtreden witwasregels

De aanklacht is dat Harmon moedwillig de regels van de Bank Secrecy Act heeft geschonden. Hij registreerde zich niet als Money Services Business (MSB) en lapte daarmee de anti-witwasregels aan zijn laars. Hij had verdachte activiteiten moeten melden.

Daarmee is dit de eerste sanctie (een boete van $60 miljoen) die de FinCEN op Bitcoin mixers oplegt. De zaak van Harmon is opmerkelijk: het de eerste keer is dat het Amerikaanse ministerie van Justitie het mixen van bitcoin expliciet een ‘misdaad’ noemt.

Bovendien beweert de FinCEN ook dat “Harmon actief de klantinformatie die hij verzamelde heeft verwijderd”, zelfs wanneer hij contact had met “drugshandelaren, vervalsers en fraudeurs”.

Saillant detail: Harmon is ook oprichter van Dropbit, een mobiele wallet om Bitcoin (BTC) op te slaan en te versturen. In februari berichtten we al over de arrestatie van de Amerikaan.

Industrie op scherp gezet

Waar de CFTC de beurzen op scherp heeft gezet na de aanklacht tegen BitMEX, is het de FinCEN die de privacy kant van Bitcoin met de beide benen op de grond zet.

Europol zette eerder de privacy wallets Samourai en Wasabi op de lijst met ’top bedreigingen’. Maar er zijn nog veel meer privacy tools en mixers die nu misschien wel in de problemen gaan komen. Stephend Palley noemt het zelfs het ‘zwaard van Damocles’ dat boven de industrie hangt.

?ref_src=twsrc%5Etfw

Aan de andere kant zijn de banken ook niet zulke lieverdjes. Gelekte documenten van deze zelfde FinCEN, lieten ons een aantal weken geleden zien dat de banken voor $2000 miljard aan betalingen hadden doorgesluisd. Onder andere de ING dook meerdere malen op in het onderzoek.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  chainlink Nieuws
  Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

  Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

  Solana koers verwachting Data en Analyse
  Solana’s Koers Schiet Omhoog: Is Dit Pas Het Begin van SOL’s Opwaartse Reis?

  Op 1 maart bereikte de native token van solana, SOL, een 23-maanden hoogtepunt. Het zag...

  Lees meer