Volgens deze beleggersveteraan gaat bitcoin prijs ooit naar $100.000

Het regent voorspellingen in de bitcoin (BTC) wereld en de meeste uitspraken moeten we met een flinke korrel zout nemen. Maar als één van de meest ervaren beleggers een uitspraak doet over bitcoin, dan is het toch even opletten geblazen.

Peter Brandt geldt binnen de Amerikaanse beleggingswereld als een gevestigde naam zoals dat heet. Met ruim veertig jaar ervaring weet hij hoe een koersgrafiek moet lezen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij heeft dan wel niet de naam van een Warren Buffett, maar Brandt geldt als een oudgediende die zich sinds enkele jaren ook heeft verdiept in de wereld van cryptovaluta.

Daarbij neemt hij vooral bitcoin regelmatig als asset op de korrel in zijn grafiek. Binnen de bitcoin wereld staat hij ook bekend als één van de traders die de dip van de bitcoin prijs in december 2017 ‘voorspelde’.

Bitcoin kopen? Meld je aan bij Bitvavo!

‘Bitcoin gaat naar $100.000 of meer, ooit’

In een nieuwe uitzending van zijn Bitcoin Live update blijft Brandt onverminderd optimistisch over de (toekomstige) prestaties van bitcoin. Hij stelt zijn doel op $100.000 per stuk, de vraag is alleen: wanneer en hoe?

Zoals bekend zit de koers in een correctiefase na de voorlopige top bij $14.000 eind juni. Sindsdien is de prijs met meer dan 40% gecorrigeerd.

Volgens deze beleggersveteraan gaat bitcoin prijs ooit naar $100.000

Bitcoin koers in 2019 (bron: Messari)

Brandt gelooft dat bitcoin nog steeds zich in een bullmarkt bevindt. Dat betekent dat er nog steeds meer kopers dan verkopers zijn (die bitcoin tegen een bepaalde marktprijs willen kopen of verkopen).

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’I believe in the long-term narrative of Bitcoin – that Bitcoin is, indeed, going to $100,000, if not substantially more.

I buy the long-term bullish narrative in Bitcoin based not only on what I understand to be the fundamentals but also what I see to be the overall classical chart context of the market.'[/penci_blockquote]

Maar op de korte termijn ziet Brandt de koers nog wel eerst dalen richting $5.324, omdat de correctiefase nog niet voorbij is in zijn ogen.

Bekijk hier de aflevering van Koerskijken met analist John van Meer!

Block reward doormidden: van 12,5 naar 6,25 BTC

Iemand als Brandt baseert zijn voorspelling onder meer op technische indicatoren. Maar alleen op basis van technische analyse is een prijsvoorspelling te mager, ondanks de achtergrond van de man.

Allereerst maakt de historie van bitcoin duidelijk: het is een belegging waarvan de waarde sterk schommelt. Een scherpe correctie – de trend waarin we ons nu begeven – hoort daar ook bij.

Ondanks de koersschommelingen naar boven of beneden, is het zaak om het hoofd koel te houden en vooral te kijken naar de feiten.

Kijken we naar de fundamentele waarden van bitcoin, dan is er ‘by default’ een voorraad van 21 miljoen bitcoin. De laatste bitcoin zit ergens in 2140 het levenslicht. Voorlopig is de consensus binnen de bitcoin community zodanig, dat hier niet aan getornd wordt.

Volgens deze beleggersveteraan gaat bitcoin prijs ooit naar $100.000

Het ‘systeem’ zit zo in elkaar dat er elke tien minuten een nieuw block bijkomt met daarin 12,5 BTC (de block subsidy of reward). Met een nieuw block heeft een miner zijn hashcash proof-of-work geleverd.

De inkomsten van een miner bestaan daarnaast uit transactiefees die gebruikers afrekenen om van het netwerk gebruik te maken.

Elke vier jaar na het minen van 210.000 blocks vindt er een zogenaamde halvening plaats, waarbij de subsidy halveert van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Het gevolg is dat het aantal nieuwe bitcoins afneemt.

Historisch gezien treedt er bij dit event (in 2012 en 2016, red.) een prijseffect op. Begin oktober deelde digitalikNet de onderstaande grafiek om de prijseffecten te illustreren.

Maar het is de vraag of de geschiedenis zich herhaalt. Is de huidige markt wel te vergelijken met de markt in 2016 en 2012? Zo zijn er anno 2019 veel meer (professionele) spelers actief op de beurzen en zijn er meer tools voorhanden om mee te speculeren.

Zo komen CME en Bakkt binnenkort ook met opties (op futures) en ligt een bitcoin ETF nog in het verschiet (ooit). Maar ook retailbeurzen als Binance en OKEx zijn met derivaten op de markt gekomen.

Samen met BitMEX bepalen zij een groot deel van de speculatiemarkt. Kortom, méér partijen hebben belang bij (speculatie op) de bitcoin prijs.

Ook ligt de adoptiegraad hoger. Niet alleen zijn er meer bitcoin wallets in gebruik, het netwerk heeft meer rekenkracht dan ooit en de transacties zijn goedkoper dan ooit.

Daarnaast is er met het Lightning Network een secundaire laag bijgekomen om de basislaag van bitcoin (layer 1) op te schalen. Onder meer bekende namen als Starbucks en Twitter zijn bezig met integratie van bitcoin – en Lightningtechnologie in hun business.

Daarnaast zijn er in Europa ontwikkelingen in onder Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, waarbij retailers (winkelketens) en banken bitcoin als betaalmiddel of als product of dienst (kúnnen) gaan zien. Adoptie gaat echter altijd in babystapjes, dus geduld is geboden.

Stock-to-flow model

Het stock-to-flowmodel van de anonieme quant PlanB helpt om de toekomstige prijsontwikkeling van bitcoin te begrijpen.

De Nederlander, werkzaam bij een grote bank, heeft statistisch bewezen analysemodel bedacht om de prijsontwikkeling van een schaars goed preciezer te kunnen bepalen.

In dit geval bitcoin, maar het model werkt ook op goud en zilver, wat weer in het voordeel spreekt van dit in maart geïntroduceerde stock-to-flow-model (S2F).

Het knappe is dat hij als eerste een meetbaar model heeft ontworpen om de (toekomstige) prijs van bitcoin te kunnen bepalen.

Volgens deze beleggersveteraan gaat bitcoin prijs ooit naar $100.000

In de bovenstaande grafiek is de marktwaarde (market cap) van bitcoin (in dollars) en stock-to-flow tegen een maandelijkse schaal op een puntenlijn gelegd (periode december 2009 t/m februari 2019).

Met het bovenstaande model bewijst PlanB statistisch verband van 95% tussen S2F en de (toekomstige) marktwaarde. Conclusie: schaarste is een dominante variabele in de bepaling van de prijs van bitcoin.

Als we momenteel een waarde aan ‘schaarste’ moeten geven, dan is er een ‘SF’ van 25. Na de halvening van 2020 neemt de schaarst toe en moet deze waarde stijgen naar 50 of hoger. Een hogere SF is een maatstaf van hardheid cq. schaarsheid van geld.

Zo is goud met een SF van 62 nog een ‘hardere’ asset dan bitcoin. De komende twee block halveringen moeten deze ‘achterstand’ gaan goedmaken. In de onderstaande grafiek (maart 2019 versie, red.) is het stock-to-flow model

Volgens deze beleggersveteraan gaat bitcoin prijs ooit naar $100.000

Drijvers

Als we de uitspraak van Brandt tegen het S2F-model aanhouden, zitten we rond 2024, mocht dit model uitkomen.

Het zijn volgens PlanB (en anderen) nieuwe intreders die de prijs van bitcoin de komende jaren moeten gaan opdrijven.

Institutioneel geld?

Regelmatig krijgt PlanB kritiek op zijn model, maar tot nu toe blijft de spotprijs de range van de regressielijn respecteren.

Recentelijk ergert zich concullega Marcel Burger aan de aanhoudende kritiek. Daarin verpakt hij ook een verstandig advies: geloof niet heilig in één model.

In ogenschouw nemend dat bepaalde marktbewegingen niet door iemand of een model zijn te voorspellen.

Zoals meer ervaren traders weten: de markt doet wat ie wilt. Ook zijn er in 2019 65 cryptofondsen gestopt en neemt de regulatiedruk in diverse (grote) landen toe voor (handelaren in) bitcoin, zoals in Nederland.

Italiaanse oud-minister: ‘Bitcoin (BTC) is de toekomst en niet te stoppen’

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...