Cryptobeurs Bitfinex weerspreekt aantijgingen: geen klanten uit New York

Bitfinex ontkent investeerders uit de staat New York te hebben bediend met handel in bitcoin (BTC). Hiermee weerspreekt de cryptobeurs de aantijgingen van de procureur-generaal van New York (NYAG). De beurs heeft hiervoor een nieuw document aangeleverd bij het Hooggerechtshof in New York.

Bitfinex en bitcoin (BTC)

Bitfinex is met een dagelijks volume van ruim 14.000 aan bitcoin (BTC) (ca. $140 miljoen) één van de grootste bitcoinbeurzen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De beurs, opererend vanuit in HongKong met de Nederlander Jean van der Velde aan het roer, mag sinds januari 2017 geen klanten bedienen in New York wegens het ontbreken van een licentie.

Sinds april dit stapelt de procureur-generaal aanklacht op aanklacht tegen iFinex, het moederbedrijf achter de bedrijven Bitfinex en Tether Inc, bekend van stablecoin USDT.

Een van de directe gevolgen is dat er in april tegoeden uit de beurs zijn gehaald door bezorgde beleggers. Dat lijkt een continu proces, omdat de beurs te maken heeft met afnemend volume, zo blijkt uit een recent overzicht van Tokenanalyst.

New York vs. Bitfinex/Tether

Sinds april dit jaar is de cryptobeurs in een gerechtelijk gevecht verwikkeld met de procureur-generaal van New York (voor het gemak afgekort tot NYAG, red). NYAG wil iFinex, het moederbedrijf achter Bitfinex en Tether Inc. aanklagen wegens fraude.

De aanklacht luidt: Bitfinex heeft fraude gepleegd door een financieel gat van $850 miljoen te dichten met dollartegoeden uit de Tether-kas. Die tegoeden dienen enkel als dekking van de stablecoin Tether/USDT en níet om een financieel tekort bij een dochterbedrijf te herstellen.

Begin juli volgt een nieuwe aanklacht: Bitfinex heeft een aantal New Yorkse investeerders wél laten inloggen op hun platform. Ergo, voor deze investeerder (s) is Tether bijgedrukt om via deze ‘lening’ bitcoin te kunnen bijkopen.

Lees ook: volgens ceo Jesse Powell van Kraken is Tether de drijver achter de opmars van bitcoin in 2019

Reactie Bitfinex

In het bovenstaande document weerlegt advocaat Stuart Hoegner, de nieuwe aanklacht op een aantal punten:

Motie

Bitfinex heeft eerder een motie ingediend dat er in de staat New York een gebrek aan jurisprudentie is om een zaak tegen hen te beginnen.

Met een gebrek aan jurisprudentie kan de NYAG hen niet aanklagen volgens de Martin Act, de anti-fraude wet die de Amerikaanse autoriteiten kunnen aanwenden tegen buitenlandse entiteiten.

New York als crypto-eiland

De regelgeving in de staat New York staat bekend als zeer streng. Niet elke cryptobeurs krijgt zomaar een zogenaamde Bitlicense om in de staat te opereren. Naar verluidt zijn er nu achttien bedrijven geregistreerd zoals Gemini en Bitstamp om BTC aan klanten woonachtig in de staat New York aan te bieden.

Binnen de industrie is er ook kritiek of deze licentie het juiste doel dient: is het niet gewoon bedoeld om het zittende financiële hart te beschermen? Al bij de introductie reageerde bitcoin prominent en libertariër Erik Voorhees, oprichter van Shapeshift en Keepkay wallet als volgt:

Bronnen: The Block Crypto / Tokenanalyst

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...