CoinMarketCap gaat nep handelsvolume aanpakken in samenwerking met exchanges

CoinMarketCap.com, de meestgebruikte website voor informatie over cryptovaluta, verscherpt de regels om nep handelsvolume tegen te gaan. Daartoe heeft het de Data Accountability & Transparancy Alliance (DATA) opgezet.

Vanaf 14 juni wordt het volume van handelsbeurzen alleen mee berekent wanneer zij voldoen aan nieuwe verplichtingen. Daarmee hoopt de website een transparanter en accurater beeld van de markt te geven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lees ook: COSMOS (ATOM) in top 15 van cryptocurrency’s

Nep handelsvolume op CoinMarketCap

CoinMarketCap (CMC) is al sinds jaar en dag de meest populaire website om informatie over de cryptovalutamarkt op te zoeken. Met een wereldwijde Alexa ranking van 479 heeft de website een hoge mate van invloed op de markt als geheel.

De informatie op CMC wordt dan ook door menig belegger gebruikt om strategische keuzes op te baseren. Al langere tijd blijkt echter dat de informatie op CMC een verstoord beeld geeft van de markt.

Er is veel kritiek op het gemak waarmee de cijfers op de website van CMC zijn te beïnvloeden. Uit onderzoek van Bitwise Asset Management bleek onlangs dat maar liefst 95% van het handelsvolume dat handelsbeurzen op CMC rapporteren gefabriceerd is.

Zij ontdekten dat het volume van $6 miljard dollar dat op CMC werd weergegeven in realiteit slechts $273 miljoen dollar groot was. De rest van het handelsvolume bleek nep en gefabriceerd door de handelsbeurzen zelf.

Dat doen zij om hoger te verschijnen in de lijst van grootste handelsbeurzen, om daarmee aantrekkelijker te lijken voor potentiële klanten. Nieuwe investeerders die op zoek zijn een handelsbeurs met voldoende liquiditeit lopen daardoor risico bij een frauduleuze handelsbeurs terecht te komen.

CMC heeft aangekondigd eindelijk te gaan optreden tegen het misbruik. In een blogpost van 1 mei kondigde CMC daarom de Data Accountability & Transparency Alliance (DATA) aan.

Data Accountability & Transparency Alliance

DATA heeft als doelstelling om meer helderheid en transparantie te verschaffen. Onderdeel daarvan is een verplichting voor handelsbeurzen om actuele handelsinformatie via een API beschikbaar te stellen. Handelsbeurzen die dat niet doen worden niet langer in de berekeningen van CMC meegewogen.

Daarnaast is er de mogelijkheid voor handelsbeurzen en crypto-projecten om aanvullende informatie te verschaffen. Dat is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat handelsbeurzen en projecten zwaarder meewegen naar mate ze meer informatie prijsgeven.

Een groot aantal gerespecteerde handelsbeurzen hebben zich reeds aangesloten bij DATA. Zij hebben blijkbaar niets te verbergen. Dat zijn Binance, Bittrex, OKEx, Huobi, Liquid, UpBit, IDEX, OceanEX, Gate.io, KuCoin, HitBTC en Bitfinex. Naar verwachting zullen anderen hun voorbeeld volgen.

Nieuwe regels

De nieuwe regels van CMC zullen op 14 juni in gaan. Tot die tijd hebben handelsbeurzen de gelegenheid om CMC van de vereiste informatie te voorzien.

Behalve DATA kondigde CMC ook een aantal nieuwe features voor hun website aan. Zo is er nu een CoinMarketCap Block Explorer, CoinMarketCap Shop, CoinMarketCap Mobile Apps en een gereviseerde API.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Nieuws
Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

wat is ripple Nieuws
Ripple Rechtszaak In Hoger Beroep, Kan Ripple 1 Euro Worden?

Terwijl investeerders wachten op updates over de Ripple rechtszaak, is de XRP koers met -0,3%...

Wat is Solana Nieuws
SOL Koers Stijgt 28%, Gaat Solana Nog Stijgen Deze Crypto Rally?

Na Bitcoins krachtige prestatie en de zijwaartse beweging rond $62,000 gebeurde er veel op de...

Bitcoin bearish Nieuws
Bitcoin Duikelt Omlaag: $600 Miljoen Uit ETF Gesluisd in Recorduitstroom!

Bitcoin zag een daling van meer dan 3% van zijn hoogste punt in de afgelopen...

Lees meer