Amerikaans congres wil Libra cryptomunt van Facebook halt toeroepen

Een aantal prominente leden van het Amerikaanse Congres eisen stopzetting van de ontwikkeling van cryptomunt Libra. De druk op Facebook in thuisland Amerika neemt stevig toe. Cryptomunt Libra is een 'gevaar voor de Amerikaanse dollar en de wereldeconomie'. Medio juli moet de techgigant voor het Huis van Afgevaardigden verschijnen in een tweetal hoorzittingen.

Alles over cryptomunt uit de koker van Facebook: Libra

'Facebook moet cryptomunt Libra stopzetten'

Het Huis van Afgevaardigden binnen het Amerikaanse Congres is te vergelijken met de Tweede Kamer. Een groep Democraten eisen in een open brief (PDF) dat de techgigant het project Libra annuleert. Onder meer de nationale veiligheid is in het geding, zo stellen zij.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een fragment uit de brief:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]De cryptomunt Libra en de Calibra wallet lenen zich voor een nieuw mondiaal financieel systeem. Het is bedoeld om te concurreren met het Amerikaanse monetaire beleid en de dollar.

Dit roept serieuze vragen op over privacy, wereldhandel, nationale veiligheid en monetair beleid voor beleggers, consumenten en de wereldeconomie'.[/penci_blockquote]

Groeiende weerstand en polarisatie

Het Amerikaanse Congres sluit zich aan bij een groeiend peloton van sceptici en critici. Eerder heeft de Financial Services Committee van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zich al uitgesproken tégen de komst van Libra.

Voorzitster Maxine Water heeft medio juli een tweetal hoorzittingen ingelast om Facebook uit te horen over de bedoeling van Libra en Calibra.

Die twee hoorzittingen komen er ook. Facebook moet voor het bankje verschijnen.

Staten reageren

De reacties volgden nadat Facebook medio juni haar white paper over het Libra project publiceerde. Frankrijk heeft binnen de G7 opgeroepen om een overleg in te lassen tussen alle centrale banken van de aangesloten leden.

Rusland gaat Libra niet verbieden, maar behandelen als elke andere buitenlandse valuta. 'Je mag er alleen niet mee betalen in Rusland. De roebel is ons nationaal betaalmiddel', zo stelde de minister Alexei Moisseev van Financiën onlangs.

In grote delen van de wereld zoals China en India komt de Calibra niet op de markt, zo heeft Facebook besloten. Ook gesanctioneerde landen als Noord-Korea en Iran vallen buiten de boot.

De econoom Joseph Steglitz zegt in een recent opiniestuk dat 'alleen een idioot de cryptomunt Facebook vertrouwt'.

Experts

Diverse experts en marktvolgers reageren op Twitter op de hoogoplopende kwestie. Volgens jurist Jake Chervinsky, gespecialiseerd in cryptovaluta en blockchaintechnologie, breekt een volgende fase.

Facebook moet zich namens de industrie aan de politiek gaan verantwoorden.

Volgens blockchain consultant Beau Stoner, oprichter van Cryptocurrency Australia, gaat de politiek het plan in de knop knakken.

Anthony Pompliano van Morgan Creek wijst er nog even fijntjes op dat bitcoin censuurvrij is.

Visa, Mastercard en PayPal

Persbureau Bloomberg James Faucette, analist bij Morgan Stanley, aan het woord. Hij verwacht dat de leden van de Libra Association in Zwitserland een zware dobber hebben aan strengere wet - en regelgeving.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="James Faucette, analist bij investeringsbank Morgan Stanley"]'De druk op bedrijven als Visa, Mastercard en PayPal neemt toe.

Je hebt er niet veel fantasie nodig om Libra als een supranationale, digitale munt te zien. Staten en centrale banken hebben daar geen controle over. Dat leidt tot zeer veel weerstand bij wetgevers en centrale bankiers'.[/penci_blockquote]

Amerikaans congres wil Libra cryptomunt van Facebook halt toeroepen

Hoorzittingen

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben medio juli twee hoorzittingen ingelast over de Libra cryptomunt. Jaret Seiberg van de financiële en politieke denktank Cowen in Washington meldt aan persbureau Bloomberg:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Deze hoorzittingen zijn doorslaggevend voor Facebook. Hoe gaan zij Libra 'framen' en uitleggen hoe ze met financiële data van klanten omgaan?

Zelfs politici en lobbyisten die cryptomunten stimuleren, erkennen dat er weinig politiek draagvlak voor Libra is momenteel'.[/penci_blockquote]

Audio nieuwsupdate

Bij Bitcoin Magazine proberen we constant nieuwe dingen. We hebben nu ook een nieuwsupdate in audiovorm. In deze aflevering bespreken we onder andere verschillende aspecten van bitcoin, de binance futures en cryptomunten van centrale banken.

Bronnen: Bloomberg / Coindesk / BTCmanager

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...