Bitcoin koers te volatiel? Bijna 70 cryptofondsen stopten in 2019, aldus onderzoekers

‘Wacht maar tot het grote geld instapt’, zo is er regelmatig verkondigd in de cryptomarkt. Maar die hooggespannen verwachtingen zijn in 2019 niet helemaal uitgekomen.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal actieve beleggingsfondsen bitcoin en andere cryptovaluta juist is afgenomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Minder cryptofondsen

Het gaat in totaal om 65 fondsen die in 2019 gestopt zijn. Het zijn actieve beleggingsfondsen die onder meer pensioenfondsen, family offices en nieuwe rijken als klant hebben.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Crypto Fund Research uit San Francisco, zo meldt persbureau Bloomberg. In tegenstelling tot 2018 zijn er daarmee nog maar de helft van het aantal cryptofondsen actief in de markt.

Bitcoin koers te volatiel? Bijna 70 cryptofondsen stopten in 2019, aldus onderzoekers

Bitcoin koers

Bitcoin kent tot nu toe een weerbarstig jaar. Eind juni ging de koers naar bijna $14.000, maar deze is bijna 50% gecorrigeerd sindsdien. Volgens de onderzoekers deinzen door deze koersschommelingen investeerders terug.

Een pensioenfonds wil voorkomen dat men aan haar pensioengerechtigden moet verkopen dat hun belegging in bitcoin is gehalveerd. De daadwerkelijke exposure aan deze opkomende asset beperkt zich dan vaak tot 1% van het beheerd vermogen.

Het sentiment in de markt is juist mild positief in 2019. Dat komt door nieuwe toetreders zoals Fidelity en Bakkt, eigenaar van de New York Stock Exchange. Het zijn deze gevestigde namen die investeerders meer vertrouwen moeten geven.

Zo bieden ze ‘robuuste’ custody services aan om de cryptovaluta veilig op te slaan. Maar niettemin neemt het aantal potentiële klanten voor deze diensten af. Hoe komt dat?

Bitcoin of andere crypto kopen? Ga naar Bitvavo

‘Retail gedreven markt’

‘Dat komt omdat deze markt vooral retail gedreven is en dat blijft ook zo voorlopig’, zo voorspelt Nic Carter, medeoprichter van marktvorser Coin Metrics uit Boston. Carter laat zich op Twitter ook regelmatig uitgesproken uit over de markt.

Met futures krijgen investeerders en ook bitcoin miners de mogelijkheid om de bitcoin prijs ‘vast te klikken’. Een ‘hedge’ zodra de prijs van BTC plots gaat dalen.

De volumes bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) en Bakkt nemen weliswaar toe, maar de volumes zijn relatief laag.

Het gemiddelde dagvolume bij CME is 32.500 bitcoins omgerekend ruim $240 miljoen op basis van de huidige koers. Ruim 3.500 accounts handelen in deze futures, zo maakte CME bekend.

Een druppel op een gloeiende plaat als we kijken naar wat BitMEX en Binance aan volume doen, gereguleerd in respectievelijk de Seychellen en Malta.

Ze hebben geen licentie om in de VS of Europa derivaten aan bieden zoals bitcoin futures of opties. De Amerikaanse toezichthouder CFTC doet nog steeds onderzoek of BitMEX Amerikaanse beleggers heeft bediend zonder licentie.

Niettemin bedienen ze een grote investeerdersschare in Azië, Latijns-Amerika en ook Europa. Volgens Skew Markets ligt het gemiddelde volume bij deze niet-Amerikaanse exchanges op circa tien miljard dollar per dag.

Marktsentiment

Maar volgens iemand als Mike Novogratz van hedgefonds Galaxy Digital is het kwestie van lange adem. Hij lanceerde onlangs twee aparte bitcoin fondsen. Tegenover Bloomberg zegt de durfkapitalist:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De volgende golf aan investeerders zijn vermogensadviseurs, goede doelenfondsen en kleine stichtingen die in deze markt stappen.’ [/penci_blockquote]

In het voorjaar was er een primeur: twee pensioenfondsen voor regionale politiekorpsen hebben 1% van hun vermogen in bitcoin gestoken via het Morgan Creek fonds, bekend van Anthony ‘Pomp’ Pompliano.

Harvard University nam een aandeel in cryptobedrijf Blockstack, die de eerste gereguleerde token op de Amerikaanse markt uitbracht. Uit een onderzoek van Fidelity bleek dat tot 2025 het aantal investeringen in digitale assets gaat toenemen.

Wereldwijd neemt de regulatiedruk toe op de cryptosector. Zo voeren Chinese centrale banken actieve controles uit op crypto exchanges en dienen in Europa cryptobedrijven te voldoen aan nieuwe en strengere anti-witwasregels.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Spencer Bogart, partner bij hedgefonds Blockchain Capital “]’Sommigen zullen beweren dat de institutionele acceptatie teleurstellend is, maar dat hangt volledig af van je verwachtingen. Ik vind enige institutionele acceptatie voor Bitcoin 10 jaar na bestaan al een geweldig succes. Dat had niemand drie of vier jaar geleden kunnen voorstellen’.[/penci_blockquote]

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscrypto

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

Lees meer