‘De échte waarde van Bitcoin is in verhouding met FIAT niet uit te drukken’

De simpele waarheid is dat Bitcoin een belangrijke pijler in het wereldwijde financiële systeem zal zijn. Naar mijn mening is dit een kwestie van tijd en niet of dit gaat gebeuren. Misschien vind je dit een gedurfde uitspraak. Maar als je een stapje terug doet en enkele macrotrends waarneemt, is het duidelijk dat Bitcoin een bewezen use case heeft en deze wordt alleen maar sterker.

Van FIAT naar Digitaal

Papiergeld raakt snel verouderd. Steeds meer bedrijven gaan over op ‘cash loos’. iDeal, PayPal, Apple Pay en Google Wallet zorgen er al voor dat contanten overbodig worden. Op dit moment binden mensen hun credit- en debetkaarten aan apps van derden om betalingen te maken. Is het (misschien juist daarom) niet wat vergezocht om te geloven dat een digitale valuta deze kaarten zal kunnen vervangen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De gewoonte aan ‘virtueel geld’ is al aanwezig. Er is maar een klein verschil van ‘cash loos’ naar digitaal geld. Zodra het grote publiek de unieke waardepropositie van Bitcoin beter begrijpt, komt er een omslagpunt. Bitcoin zal worden gebruikt als deze digitale valuta – vooral wegens de snellere transactieverwerking via zero confirmation transacties, het Lightning-netwerk, SegWit en andere potentiële oplossingen.

Gecentraliseerde digitale valuta’s zijn riskant

Alle cryptocurrencies zijn digitale valuta’s, maar niet alle digitale valuta’s worden als cryptocurrencies beschouwd. Dit is een belangrijk onderscheid.

De Libra-munt van Facebook maakt gebruik van cryptografie en is een digitale valuta, maar het is geen cryptocurrency. Het bepalende kenmerk van cryptocurrency is dat het niet wordt uitgegeven door een centrale autoriteit. Het is gedecentraliseerd. Libra maakt geen gebruik van een blockchain en is gecentraliseerd, wat betekent dat er een bestuursorgaan (in dit geval de Libra Association) is dat toezicht houdt. Het is ook gekoppeld aan fiat valuta op bankrekeningen, dus Libra Foundation zou in principe de dienst kunnen weigeren, aangezien zij de bankrekeningen beheren.

Bitcoin is daarentegen volledig gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen enkele entiteit verantwoordelijk is voor de werking ervan. Niemand kan Bitcoin afsluiten of het grootboek van transacties bewerken om de valuta te manipuleren. Dit maakt deel uit van de hogere voorziening. Andreas spreekt over 5 de pilaren waaraan crypto aan moet voldoen. We nemen ze snel nog even door.

Open

Een open cryptocurrency is per definitie voor iedereen toegankelijk. Iedereen heeft er toegang toe, iedereen kan eraan deelnemen. Niemand heeft autorisatie of verificatie van ID’s / inloggegevens nodig. U hoeft alleen de software te downloaden.

Grenzenloos

Net zoals internet geen grenzen kent, hebben cryptocurrencies dat ook niet. Het maakt niet uit waar je geografisch bent, de blockchain bestaat overal.

Neutraal

Het concept van neutraliteit in blockchain en cryptocurrency betekent dat een cryptocurrency kan worden verplaatst / overgedragen van het ene account naar het andere zonder tussenpersoon of vragen. Neutraal betekent dat de cryptocurrency van jou is en kan verzenden of ontvangen van wie dan ook, wanneer dan ook en waar dan ook.

Censuur bestendig

Censuur bestendig betekent dat een autoriteit de overdracht van middelen van de ene naar de andere rekening (en van de ene persoon naar de andere) niet kan stoppen. Andreas stelt verder dat geld een vorm van communicatie is, net als spraak en dat censureren een vorm van onderdrukking is.

Openbaar

Openbaar is het idee dat alles wat je doet, verifieerbaar is op het netwerk door iemand anders. Dit suggereert dat het heel moeilijk wordt om vals te spelen, als iemand de beweging van fondsen kan zien, dan wordt iedereen een sociale waakhond. Een informele, wereldwijde, sociale regulering.

Economische mobiliteit en vrijheid

In landen met hyperinflatie is het opslaan van waarde vrijwel onmogelijk voor mensen met lagere inkomens. Stel je een visser voor in een ontwikkelingsland die elk jaar 10% van zijn inkomen spaart, maar pas na 10 jaar ontdekt dat de reële waarde van zijn spaargeld (meer dan) gehalveerd is. Bitcoin biedt een alternatief voor burgers die willen afzien van het financieel systeem van hun land.

Bitcoin is grenzeloos. Er is een hele branche opgebouwd rond geldoverdrachten tussen landen en valuta. Lange tijd vroegen bedrijven als Western Union hoge kosten en voegden ze wrijving toe aan de geldstroom. Terwijl nieuwe bedrijven zoals TransferWise zijn ontstaan ​​om deze wrijving te verlagen, is daar ook Bitcoin. Kan deze munt nog meer concurrentie creëren?

Er is ook sprake van mondiale toegang. Een enorm percentage van de wereldbevolking is bankloos, wat bijdraagt ​​aan de enorme inkomensverschillen tussen de ‘haves’ en ‘have-nots’. Bitcoin is volledig zonder toestemming. Je hebt niemand’s zegen nodig om Bitcoin te bezitten en dit maakt gebruikersacceptatie mogelijk. In een wereld met meer dan vijf miljard gebruikers van mobiele telefoons, is het voor mensen in derde wereldlanden gemakkelijker om Bitcoin te bezitten dan om een bankrekening te openen.

Netwerkeffecten

Gecombineerd creëren de bovengenoemde use cases netwerkeffecten die Bitcoin nog waardevoller maken. Dit zal het gebruik verhogen en de groei van Bitcoin versnellen. Laat de eenvoudige denkers de prijswijzigingen van Bitcoin maar bespreken. Degenen die een lange blik op Bitcoin hebben, begrijpen wat voor transformatie deze digitale valuta zal brengen. Zij zullen de echte waarde van deze digitale munt in onze economie begrijpen.

Ben je nieuw in de wereld van Bitcoin? Welkom! Een rookie op het gebied van blockchain? Gegroet! Bij BitcoinMagazine NL houden we je dagelijks op de hoogte van alles nieuwtjes en ontwikkelingen in deze prachtige industrie. We hebben vijf tips op een rijtje gezet die je zal helpen om je beter thuis te gaan voelen in deze nieuwe wereld. Bekijk de tips