JP Morgan: ‘Institutionele interesse voor bitcoin neemt toe, futuresmarkten belangrijker dan gedacht’

Volgens een rapport van bankengigant JP Morgan neemt de institutionele interesse in bitcoin aanzienlijk toe. De futuresmarkten waar zij actief zijn blijken daarnaast een veel grotere deel van de markt uit te maken dan gedacht, zo rapporteert Bloomberg.

Het handelsvolume op de bitcoin futuresmarkten was in mei twee keer zo groot als de maand ervoor en maar liefst tien keer zo groot als in het eerste kwartaal van 2019.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lees ook: Bitcoin (BTC) en Lightning Network specialist gezocht door JP Morgan

Bitcoin futuresmarkt volgens JP Morgan belangrijker dan gedacht

Volgens een recent rapport van Bitwise en the Blockchain Transparancy Institute is slechts 5% van het gerapporteerde handelsvolume van handelsbeurzen authentiek.

De overige 95% is afkomstig van frauduleuze handelsbeurzen die fictieve cijfers over handelsvolume fabriceren. Daarmee verschijnen ze hoger in diverse ranglijsten en hopen ze meer potentiële klanten te trekken.

Dat lijkt op het eerste gezicht slecht nieuws voor de sector, maar analisten van JP Morgan zien het in een positief daglicht.

Als slechts $36 miljard van het gerapporteerde handelsvolume van $735 miljard namelijk authentiek is dan spelen de bitcoin futuresmarkten waar institutionele investeerders actief zijn een veel belangrijkere rol dan gedacht, schreef JP Morgan strateeg Nikolaos Panigirtzoglou in een recent rapport.

“The overstatement of trading volumes by cryptocurrency exchanges, and by implication the understatement of the importance of listed futures, suggests that market structure has likely changed considerably since the previous spike in Bitcoin prices in end-2017 with a greater influence from institutional investors,” – JP Morgan

JP Morgan: Toename institutionele interesse op bitcoin futuresmarkten

Voorheen leken de bitcoin futuresmarkten in verhouding met de rest van de markt namelijk nogal klein. De nieuwe cijfers schetsen echter een ander beeld.

Het gezamenlijke handelsvolume op futuresmarkten was in mei namelijk goed voor zo’n $12 miljard dollar. Dat was op zichzelf al een verdubbeling ten opzichte van de maand ervoor. Het handelsvolume in april was namelijk ruim de helft minder, zo’n $5,5 miljard dollar.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2019 is de handel in bitcoin futures zelfs vertienvoudigd. Gemiddeld werden er toen zo’n nog slechts $1,8 miljard dollar aan bitcoin futures verhandeld.

Institutionele investeerders maken dan ook in toenemende mate een belangrijk deel uit van de totale markt.

JP Morgan & crypto

De relatie van JP Morgan met bitcoin en cryptovaluta is een ingewikkelde vol tegenstrijdigheden. Zo is er de inmiddels bekende uitspraak van topman Jamie Dimon waarin hij bitcoin fraude noemde.

Ook recentelijk was de bankengigant nog steeds sceptisch. In januari bracht het een rapport uit waarin het stelde dat de waarde van cryptovaluta nog altijd onbewezen was.

Tegelijkertijd stortte JP Morgan zich wel volop op blockchain technologie. Het creëerde een eigen blockchain genaamd Quorum en heeft inmiddels zelfs een eigen JPM Coin.

De houding van JP Morgan ten opzichte van bitcoin lijkt inmiddels langzaam bij te draaien. De toonzetting is dusdanig bijgedraaid dat JP Morgan tegenwoordig zelfs rapporten publiceert over de intrinsieke waarde van bitcoin.

Enkele dagen geleden plaatste JP Morgan nog een vacature voor een blockchain ‘director’.

Bitcoin futures

Bitcoin futuresmarkten zijn veelbesproken omdat ze één van de eerste manieren zijn waarop institutionele investeerders zoals banken en beleggingsfondsen de markt kunnen betreden.

Op de bestaande futuresmarkten van de Chicago Board Options Exchange (CBOE) en de Chicago Mercantile Exchange (CME) wordt echter alleen met ‘virtuele’ bitcoins gehandeld.

Omdat daarbij op geen enkel moment daadwerkelijk bitcoins worden gekocht of verkocht onttrekt dat geen bitcoins uit de daadwerkelijke markt.

Veel wordt daarom verwacht van aankomende bitcoin futuresmarkten zoals Bakkt, waar wel met echte bitcoins wordt gehandeld.